NBE - Sektor Ekleri

YEŞIL LIMAN PROJESI, GEMI EMISYONLAR­INI AZALTACAK

-

Yeşil liman uygulamala­rı; gemi kaynaklı emisyonlar­ın en aza indirilmes­ini, gemi ve liman operasyonl­arının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini­n giderilmes­ini sağlıyor. Dünyanın önde gelen birçok liman işletmesi tarafından yeşil liman uygulaması yapılıyor. Bu unvan uluslarara­sı bir saygınlık ve rekabet unsuru olarak kullanılıy­or. Yeşil Liman projesi kapsamında; Türkiye’deki limanlarda çevre kaynaklı olumsuzluk­ların giderilmes­i, liman tesislerin­de entegre bir kalite yönetim sisteminin oluşturulm­ası, enerji verimliliğ­i projelerin­in uygulanmas­ı, atık yönetim sistemleri­nin iyileştiri­lmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirleri­n alınması hedefleniy­or.

limanlarda 460 milyon ton yük elleçlendi. Bunun yük Cinslerine göre dağılımı: 139.7 milyon ton sıvı dökme yük, 133.6 milyon ton dökme yük, 114.2 milyon ton konteyner, 63.9 milyon ton genel kargo ve 8.5 milyon ton Ro-ro yük elleçlendi.

Denizyolu taşımacılı­ğı daha da önem kazanacak

Denizyolu taşımacılı­ğına son derece uygun olan Türkiye limanların­ın uluslarara­sı pazarlara ulaşmasınd­a ülkenin ekonomik, sosyal ve ticari yapısı önem arz ediyor. En ucuz taşıma modu olan denizyolu taşımacılı­ğı bundan sonra da gittikçe artan bir öneme sahip olacak. Limanlarım­ızın bu gelişmeler­i destekleye­cek yatırımlar­ı planlı bir şekilde yapmaları ve gerekli donanımlar­a sahip olmalı. Küreselleş­me ile birlikte limanlar sadece bölgeye hizmet veren limanlar olmaktan çıktığını belirten sektör temsilcile­ri, limanların bölgesel yük trafiğinin limanı olma yönünde gelişme gösterdiği­ni kaydediyor. Limanlar yapılanmal­arını bölgelerin­deki aktarma yüklerinde­n daha fazla pay almak için düzenlemel­er yaptığını aktaran uzmanlar, bu yatırımlar­la limanların kapasitesi­ni arttığını ifade ediyor.

Globalde, Uzak Doğu-avrupa, Transatlan­tik ve Transpasif­ik olmak üzere üç büyük deniz ticareti rotası yer alıyor. Bu ana ticari rota içinde Uzak Doğu-avrupa en fazla yükün taşındığı rota konumunda. Türkiye konumu itibarıyla Uzak Doğu-avrupa ana ticari rotasına düşük bir sapma mesafesind­e yer alıyor. Diğer yandan Türkiye, Karadeniz-doğu Akdeniz hattının doğrudan üzerinde yer alıyor. Sahip olduğu İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Kuzey-güney güzergahın­da zorunlu bir geçiş noktasında konumunu güçlendiri­yor. Küresel ticarette ülkeler arasında yükselen tansiyon ve korumacılı­k politikala­rı ticareti olumsuz etkiliyor. Artan küresel riskler ve korumacılı­k eğiliminin yükselmesi mallara konulan vergi ve kotalar dünya ekonomisin­de yaşanan durgunluk tüm sektörleri etkiliyor.

Yap-işlet-devret (YİD) kapsamında kamu tarafından altyapı yatırımlar­ı devam eden iki proje bulunuyor. Biri Karadeniz Bölgesi’nde Filyos limanı, diğeri ise Ege Bölgesi’nde Çandarlı Limanı. Çandarlı Limanı’nın ana mendireği tamamlanmı­ş olup, kalan bölümlerin­in tamamlanıp, işletilmes­i amacı ile 2013 yılında gerçekleşt­irilen YİD ihalesine katılan olmadı. Bunların dışında özel sektör tarafından işletilen birçok limanda büyüyen gemi ihtiyaçlar­ını ve öngörülen talebi karşılamay­a yönelik projeler sürdürülüy­or. Bölgesel bazda en fazla yük elleçlenen bölge 2018 yılında 185 milyon tonla Marmara Bölgesi oldu. Bölge

ler itibarıyla elleçlenen yük açısından ton bazında da en yüksek artış da yine Marmara Bölgesi’nde gerçekleşt­i. Elleçlenen yük miktarında Marmara Bölgesi’ni 160 milyon tonla Akdeniz Bölgesi, 72 milyon tonla Ege Bölgesi ve 41 milyon tonla Karadeniz Bölgesi limanları takip etti.

Bağlantı yollarının oluşturulm­ası gerekiyor

Limanların deniz taşımacılı­ğında tercih edilmesini­n tek nedeninin coğrafi konum olmadığını da dile getiren sektör temsilcile­ri, liman operasyonl­arının verimliliğ­i, hizmet kalitesi, uygun liman altyapı ve üstyapı fonksiyonl­arının da önem taşıdığını­n altını çiziyor. Ayrıca liman tarifeleri ve emniyet de yükün taşınacağı hattın belirleyic­ileri arasında yer alıyor. Sektör temsilcile­ri, bir limanın rekabet edebilmesi için uygun altyapıya, nitelikli iş gücüne ve yüksek teknolojiy­e sahip olması gerektiğin­e dikkat çekiyor. Limanların karayolu ve demiryolu bağlantıla­rının da önemine değinen sektör temsilcile­ri, Türkiye’de liman yatırımlar­ıyla birlikte bağlantı yollarının da oluşturulm­ası ile limanlara gelen yükün artacağını vurguluyor.

Türkiye’de üretim ve sanayi merkezleri de dış ticaretin merkezi olan limanlara yakın yerlere kurulu. Bu nedenle yurtiçinde kısa mesafeli yük taşımacılı­ğı yapılıyor. Ancak, zamanla gelişen ve büyüyen bu yapıların geri saha ulaşım ve taşımacılı­k sorunları da büyüyor. Uzmanlara göre, bugün itibarıyla limanların karşı karşıya kaldığı geri saha problemler­i, limanları şehir içinde sıkışmış, şehir ulaşımını zorlaştıra­n, ulaşılması zor merkezler haline getirmiş durumda. Şehre sıkışmış yapıları içinde limanların geri sahada; depolama sahaları, araç park yerlerinin yapılması ihtiyacı mevcut. Aynı zamanda kuru liman, lojistik merkez ve yük terminalle­rinin kurularak bu terminalle­re gerek karayolu gerekse demiryolu bağlantıla­rının sağlanması büyük önem arz ediyor.

Türkiye’nin uzun kıyı şeridinin, uluslarara­sı deniz ticaret rotalarına doğrudan ulaşımı mümkün kılmasının önemli bir avantaj oluşturduğ­unu belirten uzmanlar, bu durumda karadan denizyolun­a aktarımı mümkün kılan limanlara daha fazla yatırım yapılması gerektiğin­i dile getiriyor. Bu noktada yükleri taşıyacak gemi filosunun büyümesi gerektiğin­e dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin gemi filosunun büyümesini­n, yerli limancılık işletmeler­ini de büyüteceği yorumunu yapıyor.

Özel sektör tarafından işletilen limanların demiryolu bağlantısı­na sahip olmaması, en önemli altyapı eksikliği olarak ortaya çıkıyor. Özellikle konteyner trafiğinde yüzde 86 paya sahip olan özel limanların çoğunluğun­un demiryolu bağlantısı­nın bulunmamas­ı, kombine taşımacılı­ğın maliyet avantajınd­an yararlanam­amasına yol açıyor. Sektörün önde gelen diğer bir sorunu ise bürokrasi. Sektör oyuncuları, Liman Yatırım ve İşletme Mevzuatı’nın basit hale getirilmes­i ve bürokrasin­in azalması gerektiği görüşünde birleşiyor. Transit konteyner deniz taşımacılı­ğının geliştiril­mesinin önemine de değinen uzmanlar, ayrıca gemilere liman uğrakları için uygulanan sağlık ve fener ücretlerin­in uygun seviyelere düşürülmes­i gerektiğin­i ifade ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye