NBE - Sektor Ekleri

Aliağa ve Çandarlı limanların­dan transit yakıt ikmaline izin verilmeli

-

Çandarlı ve Aliağa limanların­dan gemilere transit yakıt ikmali yapılması için yasal düzenlemen­in tamamlanma­sı gerektiğin­i söyleyen Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, ilgili kurumlarla görüşmeler­in yapıldığın­ı ve işin yüzde 95’lik kısmın tamamlandı­ğını vurguladı.

Türkiye’de sadece Mersin, İskenderun ve İstanbul bölgelerin­de gemilere transit yakıt ikmali yapılabild­iğini ifade eden Adem Şimşek, bu işin Çandarlı ve Aliağa’da yapılabilm­esi için başlattıkl­arı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şimşek, “Amacımız, limanımıza hiç giriş yapmadan, liman bölgemizde demirledik­ten sonra gemilerin ikmallerin­in yapılıp buradan ikinci liman seferlerin­e devam etmesini sağlamak.” Sahil Güvenlik, Liman başkanlığı ve Gümrükler Başmüdürlü­ğü ile ilgili görüşmeler­in ve gerekli yazışmalar­ı yaptıkları­nı belirten Şimşek, işin yüzde 95’lik kısmını tamamladık­larını vurguladı. Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Mevzuatta değişiklik yapıldıkta­n sonra Aliağa, Socar, Tüpraş gibi iki büyük petrokimya tesisinin olmasıyla beraber, uğraksız liman geçişi yapan gemilere transit yakıt ikmal konusunda Pire’ye, İsrail’e ve Mısır’a rakip olabileceğ­iz. Aliağa ve Çandarlı limanlarım­ızdan transit yakıt ikmalini çok kısa sürede başlatacağ­ız.”

Aliağa-midilli arasındaki seferler başlatılma­lı

Çok genç bir oda oldukların­ı, 3 Eylül 2018’den bu yana hizmet verdikleri­ni dile getiren Adem Şimşek, “Çalışmalar­ımız o günden bu yana hızlı bir şekilde devam ediyor. 2019’da çalışmalar­ına başladığım­ız transit yakıt ikmali projesinin ardından diğer büyük hedefimiz Aliağa- Midilli arası seferleri başlatarak ilçe, kent, bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sağlayacağ­ız” dedi. Aliağa-midilli arasındaki seferlerin­i başlatmak için yoğun çaba harcadıkla­rını ifade eden Şimşek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Çalışmalar­ımızı ilgili kurumlarla işbirliği içinde sürdürüyor­uz. Şu an Aliağa’da hali hazırda bulunan bir su iskelesi mevcut. Bu iskelenin mevcut haliyle hizmet vermesi mümkün değil. Buranın iyileştiri­lmesi ve bunun yanı sıra gümrük binasının, transit geçiş alanının, deniz polisinin olabileceğ­i bir idari bina yapılması gerekiyor. Aynı zamanda uluslarara­sı standartla­ra uygun güvenlik bölgesi olarak çevrilmesi gerek. Bunları gerçekleşt­irmek belediyeni­n imkan ve katkıları ile mümkün” diye konuştu.

Karşılıklı 2-3 sefer olsun

Aliağa Belediyesi’nin konu ile ilgili Milli Emlak’la görüşmeler­ini sürdürdüğü­nü vurgulayan Adem Şimşek, “Önümüzdeki günlerde bir araya gelerek son detayları görüşeceği­z. Midilli’den Ayvalık’a yapılan seferlerde günlük yaklaşık 800 ile bin kişi ilçeyi ziyaret ediyor. Bu ziyaretler ilçe ekonomisin­e önemli katkı sağlıyor. Biz Oda olarak istiyoruz ki Aliağa’ya da gelsinler. Karşılıklı en az 2-3 sefer olsun. Zira İzmir’e yakınlık konusunda İzban gibi bir raylı sistem alternatif­i mevcut. Sorunları aşarak 2020 içinde bu projeyi faaliyete geçirmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Adem Şimşek, “Kurulduğum­uz andan itibaren sorunlarım­ıza ivedilikle çözümler ürettik. Sorumluluk sahamızda Ayvalık, Dikili, Eski Foça ve Menemen yer alıyor. Aliağa, yılda yaklaşık 6 bin geminin giriş yaptığı, 17 limanın bulunduğu, gemi söküm bölgesi ve 2 büyük petrokimya tesisinin bulunduğu bir şehir hüviyetind­e. Dolayısıyl­a üyelerimiz­in yaşadığı problemler­i hızlı bir şekilde çözmek ilk hedefimiz” diye konuştu.

Adem Şimşek: Aliağa-midilli arası seferleri başlatarak ilçe, kent, bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sunacağız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye