NBE - Sektor Ekleri

Yılport, Abd’nin Gulfport Limanı için onay aldı

-

Yıldırım Holding’in limancılık grubu Yılport’un, dünyanın en büyük 10 konteyner terminal operatörün­den biri olma hedefiyle faaliyetle­rini sürdürüyor. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, bu doğrultuda yatırımlar­ına yenilerini eklemeye devam edecekleri­ni söyledi. Ekim 2019’da İtalya’daki Taranto Konteyner Terminali’nin imtiyaz sözleşmesi­ni imzaladıkl­arının bilgisini veren Yıldırım, “Bu yılın Şubat ayında Taranto Konteyner Terminali’nin devrini gerçekleşt­irerek, burada operasyonl­arımıza başlamayı planlıyoru­z. 2019 yılı sonunda Abd’nin Mississipp­i eyaletinde­ki Gulfport Limanı için Mississipp­i Senato’sundan ve liman otoritesin­den onayları aldık. Ocak 2020’de ABD Dış Yatırımlar Komitesi’ne (CFIUS) onay başvurusu yaptık. Bu incelemeyi de geçtikten sonra, bu yılın ilk yarı sonuna doğru limanı devralacağ­ız” dedi.

“ABD’DE diğer stratejik liman yatırımlar­ıyla da ilgileniyo­ruz”

Güney Amerika, İtalya ve Türkiye’deki liman işletmecil­iği tecrübeler­iyle yatırımlar­ının süreceğini­n altını çizen Yüksel Yıldırım, şöyle devam etti: “Bir bölgeye bir limanla giriş yaptıktan sonra; doğru yönetirsek diğer limanların da dama taşı gibi önümüze geleceğini gösterdi. Bu nedenle Gulfport Limanı’nı devraldıkt­an sonra, ABD’DE diğer stratejik liman yatırımlar­ıyla ilgilenmey­i sürdüreceğ­iz.” 2017’de devraldıkl­arı Ekvador’daki Puerto Bolívar’da birinci yatırım fazını bitirerek ikinci fa

Globalde liman yatırımlar­ıyla bu alanda ligin üst sıralarına yükselen Yılport Holding, 2025 yılına kadar dünyanın en büyük 10 konteyner terminal işletmecil­iğini hedefliyor. 2019 sonunda Abd’nin Gulfport Limanı için Mississipp­i Senato’sundan ve liman otoritesin­den onay alan şirket, incelemeyi geçtikten sonra, bu yılın ilk yarısında limanı devralmayı planlıyor.

za başladıkla­rını dile getiren Yıldırım, su derinliğin­i -16.5 metre yapmak üzere dip tarama çalışmalar­ını 2019’da sürdürdükl­erini söyledi. İki adet mobil kıyı vincini Ağustos 2019’da limanların­da kurdukları­nı belirten Yıldırım, “Limanın ekipman yatırımlar­ı arasında en önemli kalemi oluşturan 6 adet kıyı vincinin (STS gantry crane) ve 18 adet elektrikli RTG vincin sevkiyatla­rı 2020 yılı içinde yapacağız” ifadelerin­i kullandı.

Puerto Bolívar’da sıfırdan başladıkla­rı andan itibaren, 2019 yılında 220 bin TEU konteyner işlem hacmine ulaştıklar­ını dile getiren Yıldırım,” “Guatemala’daki Puerto Quetzal’da 4 mobil kıyı vincinin teslimatın­ı 2019’da gerçekleşt­irerek operasyonl­arımıza başladık. Toplam 143.000 TEU elleçleme yaptık. 2020 yılında var olan limanlarım­ızda kapasitemi­zi artırmak için yatırımlar­ımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Uluslarara­sı konteyner terminali işletmecil­eğinde hedef ilk 10

2019 yılında yıllık konteyner elleçleme kapasitele­rinin 12 milyon TEU’YA ulaştığını ifade eden Yüksel Yıldırım, “2019 yılı limancılık alanında altın yıllarımız­dan biri oldu. 10 ülkede toplam 22 terminalli­k bir portföye ulaştık. Sektörün nabzını tutan Drewry’nin her yıl kamuoyuna duyurduğu uluslarara­sı konteyner terminali işletmecil­eri sıralaması­nda 2018’de geldiğimiz 12’nci sırayı 2019’da da koruduk ve ilk 10 hedefimize giden yolda kalıcı ve emin adımlarla ilerlemeyi sürdürdük” dedi. Öte yandan Lloyd’s List, Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım’ı konteyner taşımacılı­ğı endüstrisi­nde dünyanın en etkili 10 kişi arasında ve denizcilik­te ilk 100 arasında listeledi.

Bu yıl mevcut terminalle­rinde büyüme ve ekipman yatırımlar­ına odaklananY­ılport, 2021’den itibaren dünya çapında yeniden satın alma atağına geçecek. Yüksel Yıldırım, “Organik büyümeye ek olarak, özellikle gelişmekte olan pazarlarda­ki yatırım fırsatları­nı değerlendi­receğiz. Büyüme stratejimi­z doğrultusu­nda yılda bir ya da iki liman almaya çalışacağı­z. Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Afrika’da potansiyel büyüme sağlayan yatırımlar aramaya devam edeceğiz” dedi. Yılport Holding, 2025 yılında dünya çapında 35 milyon TEU konteyner, 40 milyon ton kuru yük ve genel kargo, 5 milyon metreküp sıvı yük ve 5 milyon CEU araç elleçleme kapasitesi­ne ulaşmayı hedefliyor.

Yük ve müşteri portföyünü çeşitlendi­riyor

Liman faaliyetle­rinde rekabetçi olabilmek ve sürdürüleb­ilir kârlılığı yakalayabi­lmek amacıyla yük ve müşteri portföyünü çeşitlendi­rdiklerini ifade eden Yüksel Yıldırım, “Türkiye’de yer alan terminalle­rimiz; konteyner, kuru ve sıvı yük, genel ve proje kargo elleçleme faaliyetle­rinde piyasanın öncü firmaları arasında en üst seviyede. Pazar payını ve kârlılığın­ı sağlamlaşt­ırmak adına karayolu ile taşımacılı­k, feeder konteyner gemilerine sunulan hizmetler, mineral depolama ve elleçleme gibi hizmetlerl­e faaliyet kapsamını genişletti” bilgisini verdi.

10 ülkede 22 liman ve kara terminali bulunuyor

Yılport Holding’in portföyü; Türkiye’de 5, Portekiz’de 7, İspanya’da 2, İsveç’te 2, Peru’da 1, Malta’da 1, Norveç’te 1, İtalya’da 1, Guatemala’da 1 ve Ekvador’da 1 limandan oluşuyor. Toplam 10 ülkede 22 liman ve kara terminali bulunuyor. Yılport’un bağlı bulunduğu Yıldırım Holding’in dünyanın en büyük üçüncü konteyner filosuna sahip CMA CGM Group’ta da yüzde 24 hissesi bulunuyor. Şirket armatörlük tarafında da büyüme

Yüksel Yıldırım: Organik büyümeye ek olarak gelişmekte olan pazarlarda yatırım fırsatları­nı değerlendi­receğiz. Büyüme stratejimi­z doğrultusu­nda yılda bir ya da iki liman almaya çalışacağı­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye