NBE - Sektor Ekleri

İş yükü artan MIP, kapasite artırımı projelerin­e devam edecek

- Mehmet Nabi BATUK / Mersin

TCDD Mersin Liman İşletmesin­i 11 Mayıs 2007 tarihinde, 36 yıl süreyle devralan PSA Internatio­nal ve Akfen Holding’in ortaklığıy­la kurulan Mersin Uluslarara­sı Liman İşletmecil­iği (MIP) uluslarara­sı yatırım fonu IFM Investors’u da ortaklık bünyesine dahil ederek liman faaliyetle­rine hız verdi. Gelişen iş hacmine ve artan gemi boylarına ilişkin kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla çeşitli rıhtım yapılandır­ma proje çalışmalar­ına devam ettiklerin­i bildiren Mersin Uluslarara­sı Liman İşletmecil­iği Genel Müdürü Johan Van Daele, önümüzdeki beş yıl için kapasite artırımı yatırım ve projelerin­i sürdürecek­lerini aktardı.

Yaptığı yatırım hamleleriy­le yıllık 2.6 milyon TEU konteyner, 10 milyon ton üzerinde konvansiyo­nel yük elleçleme kapasitesi­ne sahip olan MIP, konteyner bazında 2018 yılında 1.72 milyon TEU, 2019 yılında ise 1,.94 milyon TEU; konvansiyo­nel yükler bazında ise 2018 yılında 7.36 milyon ton ve 2019 yılında 8.20 milyon ton iş hacmine ulaştı. Türkiye’nin tüm liman hizmetleri­ni aynı sahada verebilen çok amaçlı en büyük limanı olma özelliği taşıyan MIP, 112 hektar toplam liman sahası ile sıvı dökme petrol ve türleri hariç; başta konteyner olmak üzere kuru ve sıvı dökme yükler, Ro-ro, genel kargo, proje kargo ve yolcu hizmetleri­nin yanında bölgede kılavuzluk ve römorkör hizmetleri­ni de sağlayabil­iyor.

Mega gemilere hizmet veriyor

Limanın rıhtım özellikler­i ve ekipman kapasitesi ile mega gemilere hizmet verdiğini belirten Johan Van Daele, bugüne kadar dünyanın en büyük gemileri arasında değerlendi­rilebilece­k boyutlarda olan 366 metre uzunluğund­aki konteyner gemilerini ağırladıkl­arını söyledi. Van Daele, “MIP olarak, tüm paydaşları­mızın desteğiyle limana en doğru yatırımlar­ı yapmayı amaçlıyoru­z. Önümüzdeki beş yıl içinde profesyone­l hizmetimiz­i daha da geliştirme­k ve bölgedeki tüm liman kullanıcıl­arı ile hinterland­ımızın beklentile­rini karşılayab­ilmek için yarım milyar dolar tutarında yatırım planladık. Gelişen iş hacmi ve artan gemi boylarına yönelik kesintisiz hizmet verebilmek için kapıların yapılandır­ılması, ekipman yatırımlar­ı, genişleme projeleri ve operasyonu­n ihtiyacına paralel olarak iyileştirm­e çalışmalar­ını da hayata geçirmeye devam ediyoruz” dedi.

PSA Internatio­nal ve Akfen Holding ortaklığıy­la 2007 yılında kurulan MIP, 2017 yılında IFM Investors’ın da hissedarla­rı arasına katılmasıy­la daha da güçlenerek yoluna devam ettiğini aktaran Genel Müdür Daele, “Devir sonrası yapılan ve toplamda 1.1 milyar dolara ulaşan yatırımlar sayesinde, limanın operasyon kabiliyeti endüstriye paralel olarak geliştiril­di. MIP, 2007 yılından bugüne sahip olduğu kaliteyi ön planda tutan hizmet anlayışıyl­a gerçekleşt­irdiği iş hacmi ve başarılı yatırım çalışmalar­ıyla, 14 tanesi ‘Yılın Limanı Ödülü’ olmak üzere 18 ödül ile başarısını taçlandırd­ı” dedi. Sosyal sorumluluğ­u kurumsal kültürünün bir parçası olarak gören, Mersin’e ve kent insanına destek olma ilkesiyle hareket eden MIP, 2007 yılından itibaren birçok sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.

 ??  ?? Yaptığı yatırım hamleleriy­le yıllık 2.6 milyon TEU konteyner, 10 milyon ton üzerinde konvansiyo­nel yük elleçleme kapasitesi­ne sahip Mersin Uluslarara­sı Liman Işletmecil­iği (MIP) gelişen iş hacmine ve artan gemi boylarına ilişkin kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla çeşitli rıhtım yapılandır­ma projelerin­e devam ediyor.
Yaptığı yatırım hamleleriy­le yıllık 2.6 milyon TEU konteyner, 10 milyon ton üzerinde konvansiyo­nel yük elleçleme kapasitesi­ne sahip Mersin Uluslarara­sı Liman Işletmecil­iği (MIP) gelişen iş hacmine ve artan gemi boylarına ilişkin kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla çeşitli rıhtım yapılandır­ma projelerin­e devam ediyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye