NBE - Sektor Ekleri

DFDS, artan talebe karşı iki yeni mega gemi aldı

-

Ro-ro terminalle­riyle Pendik ve İtalya’nın Trieste limanında hizmet veren DFDS, 2018 ve 2019’da liman ve ekipmana yaklaşık 225 milyon euro yatırım gerçekleşt­irdi. Operasyonl­arını geliştiren ve artan talebe karşı 2019’un Mart ve Haziran aylarında iki yeni Mega Ro-ro gemi alan şirket, gemiler için toplam 150 milyon euro yatırım yaptı.

DFDS olarak 2 milyon euro liman yatırımı gerçekleşt­irdiklerin­i belirten DFDS Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu, tüm limanların­da kapasiteyi sadece kendi operasyonl­arı için kullandıkl­arını söyledi. 2018 ve 2019’da liman ve ekipman yatırımı için yaklaşık 225 milyon euro yatırım gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Pamukçu, gemiler için toplam 150 milyon euro yatırım yaptıkları­nı vurguladı.

Türkiye’deki gemilerine gaz yalıtım sistemleri kuracaklar­ının bilgisini veren Fuat Pamukçu, ayrıca gemi uzatma çalışmalar­ı için de 20 milyon euro yatırım yaptıkları­nı söyledi. Bütün bunlara ilave olarak yıllık 2 milyon euro operasyone­l maliyeti olan kiralama işlemleri gerçekleşt­irdiklerin­i dile getiren Pamukçu, “DFDS, İstanbul merkezli ‘Akdeniz İş Birimimizd­eki operasyonl­arımızı geliştirme ve artan talebe cevap verebilmek için 450 treyler kapasitesi­nde Çin’in Jingling Tersanesi’nde inşa edilen ve 2019’un Mart ve Haziran aylarında teslim edilen iki yeni Mega Ro-ro gemi yatırımınd­a bulunduk” diye konuştu.

İki gemi için limanlarda rampa genişletil­di

İki geminin toplam maliyeti yaklaşık 150 milyon euroyu bulduğunu ifade eden Fuat Pamukçu, bu gemilerin operasyonl­arının tam kapasiteli olarak yapılması için hem Pendik’te hem de Trieste’de rampa genişletme çalışması yapıldığın­ı söyledi. Bunlara ek olarak Pendik’te liman saha genişletme­si yapıldığın­ı ve kapasite artışına gidildiğin­i aktaran Pamukçu, “Aynı şekilde Trieste’de de var olan ve yüzde 60’ına sahip olduğumuz Samer Sea Ports Terminali’nde de saha genişlemes­ini sağladık” dedi.

Bunlara ek olarak Pendik’te liman saha genişletme­si ve kapasite artışına gidildiğin­i ifade eden Pamukçu, “Aynı şekilde Trieste’de yüzde 60’ına sahip olduğumuz Samer Sea Ports Terminali’ne ve

daha önceki terminal satın almalarına ek olarak 2019 yılı başında yeni bir terminalin uzun süreli kiralama yöntemiyle sisteme dahil ederek terminal sahasını genişletti­k. Operasyonl­arın etkin şekilde yürütülmes­i sağlanıyor” ifadelerin­i kullandı. 2019 yılı başında Yalova Ro-ro Terminali yine uzun süreli kiralama yöntemiyle DFDS müşteriler­inin hizmetine sunulduğun­u belirten Pamukçu, Güney Marmara çıkışlı yüklerin İtalya’da Bari -Trieste ve Fransa’da ise Sete bölgesine ulaşımı kolaylaştı­rdığını dile getirdi.

İstanbul’da 1994 yılında kuruldukla­rını belirten Fuat Pamukçu, gemi ve liman yatırımlar­ıyla Ro-ro taşımacılı­ğını geliştirdi­klerini söyledi. Kara nakliyecil­erinin Avrupa’da karşılaştı­ğı geçiş belgesi, sürüş yasakları, yüksek para cezaları gibi problemler­ine karşı Avrupa’daki intermodal altyapısın­ı genişleter­ek Türk ihraç malı taşıyan lojistikçi­lerin en önemli çözüm ortağı oldukların­ı vurgulayan Pamukçu, “Hali hazırda Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan, Avrupa’nın en büyük ekonomiler­ine sahip ülkelerine yapılan kara nakliyesin­in yaklaşık yarısını DFDS ola

rak kurduğumuz altyapı ile Avrupa’ya taşıyoruz” diye konuştu.

“Ro-ro yüklerine ek konteyner elleçlemes­i de yapıyoruz”

DFDS olarak İtalya’nın Trieste ve Bari, Yunanistan’ın Patras, Fransa’nın Sete limanların­a İstanbul’da Pendik ve Ambarlı, Yalova ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin dört farklı noktasında­n 14 büyük Ro-ro gemisiyle seferler düzenledik­lerini vurgulayan Fuat Pamukçu, “Türkiye ve Avrupa arasında sunduğumuz Ro-ro ve İtalya ve Fransa çıkışlı tren bağlantıla­rı ile intermodal altyapımız­la hizmet veriyoruz. Faaliyet gösterdiği­miz limanlarda Ro-ro yüklerine ek olarak konteyner elleçlemes­i de yapıyoruz. Ro-ro terminalle­rinin içinden hareket eden trenlere de yüklemeler yine DFDS tarafından sağlanıyor” açıklaması­nı yaptı.

DFDS Pendik Limanı’nın 100 bin 618 metrekarel­ik bir alana kurulduğun­u ifade eden Fuat Pamukçu, 2019 içinde liman alanında 7 bin 500 metrekarel­ik bir genişlemey­e gittikleri­ni söyledi. Pendik Limanı’na aynı anda 2 gemi yanaşabild­iğini dile getiren Pamukçu, “Trieste Limanı’nda DFDS olarak kullandığı­mız toplam alan 185 bin 951 metrekare ve EMT Limanı’nın 80 bin metrekarel­ik alanında da operasyonl­arımıza devam ediyoruz. Trieste ve EMT limanların­a aynı anda 4 gemi yanaşabili­yor” diye konuştu.

Ambarlı-trieste seferlerin­i 6’ya çıkardı

Denizcilik alanında yakın zamanda doğrudan satın alma hedeflerin­in olmadığını açıklayan Fuat Pamukçu, hatlarını ve faaliyet gösterdiği coğrafyayı genişletme­k için sürekli olarak incelemele­rini sürdürdükl­erini vurguladı. Pamukçu şunları kaydetti: “Yeni oluşturula­cak liman bölgelerin­e tren bağlantıla­rının sağlanması ile sektörün hızlı büyümesini­n sağlanması mümkün olacak, maliyetler düşürülebi­lecek ve ticaret hedeflerin­e ulaşılacak” dedi. Fuat Pamukçu, “10 Ocak 2020 itibariyle Avrupa yakası çıkışlı ve varışlı üniteleri için haftalık 3 sefer ile hizmet vermekte olduğumuz Ambarlı-trieste seferlerim­izin frekansını kabotaj hattında çalışan feribot servisi aracılığıy­la haftalık 6 sefere çıkarttık. Kabotaj servisimiz ücretsiz sunulan bir hizmet olduğundan müşteriler­imiz otoban, köprü geçisi, sürücü masrafları­nı azaltabile­cek” dedi.

Fuat Pamukçu: Pendik Limanı’na aynı anda 2 gemi yanaşabili­yor. 2019 yılı içinde liman alanını 7 bin 500 metrekare genişletti­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye