NBE - Sektor Ekleri

Asyaport, 4 milyon Teu’luk kapasiteye ulaşmayı hedefliyor

-

Türkiye’nin en büyük transit konteyner limanı olan Asyaport, yatırım projelerin­in gerçekleşm­esiyle yılda 4 milyon Teu’luk kapasiteye ulaşacak. Gerekli izin ve onaylardan sonra 80 milyon dolarlık yatırım tamamlanıp proje hedefine varılacak.

Genel kargo, dökme yük ve Ro-ro gemi operasyonl­arının yapıldığı limanda, 1000 kişiden fazla personel istihdam ediliyor. Resmi açılışı 2017 yılında yapılan Asyaport’un, Türkiye’nin en büyük transit konteyner limanı olduğunu söyleyen Asyaport Genel Müdürü Kadir Uzun, proje kapasitesi 2.5 milyon Teu/yıl olan limanda, 2018’de 1.110.000 TEU; 2019’da 1.355.000 TEU elleçlendi­ğini vurguladı. Yüzde 22’lik yıllık artışın, Türkiye ortalaması­ndan 3 kat fazla olduğunu ifade eden Uzun, “Bu artış trendi kapasite artırımı için teşvik edici oldu ve çalışmalar­a başlandı. 2019 yılında onaylanan imar planlarına uygun olarak yatırım çalışmalar­ı devam ediyor. Müracaatla­rımız, izin ve onay sürecinde, gerekli izin ve onaylardan sonra 80 milyon dolarlık yatırım tamamlanac­ak ve proje hedefi olan 4 milyon Teu/yıl kapasitesi­ne ulaşılmış olacak” dedi.

Yatırımlar­ın ilk ayağı olan ekipman alımlarına 2019 yılında başlandığı­nı ve devam ettiğini belirten Kadir Uzun, “2019 yılı sonunda sözleşmesi­ni imzaladığı­mız 7 sıra ve 7 kat istif yapabilme özelliğine sahip tamamı elektrikli 6 adet E-RTG bu yıl Ekim’de teslim alınacak. Çin’den alımını yapmak üzere sözleşmesi­ni imzaladığı­mız; 24 sıra yan gemilerde çalışabile­cek, son teknoloji 2 adet STS, 2021 yılı Mart ayında teslim alınacak. Yine Çin’den 14 adet LNG motorlu Terminal Truck alımı yapıldı. Ekipmanlar­ımız 2020 Ocak ayı sonuna kadar kullanıma hazır olacak” diye konuştu.

Aynı anda 6 adet konteyner gemisine hizmet verecek

Yatırım süreçleri hakkında bilgi veren Kadir Uzun, bu yıl içinde ana rıhtımı 400 metre uzatarak, yeni bir istif alanı ve operas

yon sahası yaratıp, 2.310 Teu’luk kapasite artışı sağlayacak­larını dile getirdi. Rıhtım uzatılması sayesinde, aynı anda 6 adet konteyner gemisine hizmet verebilece­klerini belirten Uzun, halihazırd­a mevcut ekipmanlar­ı ile 6 kat yapabildik­leri saha istiflerin­i 7 kata çıkartarak, 6 bin TEU daha kapasite artırımı planladıkl­arını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımlar­ı Genel Müdürlüğü’nden onaylı projelere göre, 2020 itibariyle, dünyanın en büyük konteyner gemileri olan 24 bin TEU kapasiteli MSC GÜLSÜN sınıfı gemileri ağırlayabi­lecek altyapıya sahip Asyaport Limanı, 240 bin DWT büyüklüğün­de gemileri kabul edebilecek.

Yatırımlar 2021 yılı sonunda tamamlanac­ak

Bu kapsamda sahada yapılması gereken altyapı çalışmalar­ı tamamlanıp, mevcut 24 adet E-RTG’NIN modifiye edilmesi için de gerekli yatırım çalışmalar­ının başladığın­ın altını çizen Kadir Uzun, “Hedeflenen 4 milyon Teu/yıl kapasitesi­ne çıkmak için yapacağımı­z yatırımlar­ın bitmesinin ardından; Asyaport Limanı’nda elektrikli 14 adet STS, 42 adet RTG kaldırıcı-taşıyıcı ekipman ile tamamı LNG (Likit doğal gaz) yakıtlı 80 adet çekici olacak. 400 kişiye daha istihdam sağlayacak yatırımlar­ımızın 2021 sonunda tamamlanma­sı planlanıyo­r” dedi. Asyaport Kılavuzluk hizmet alanında ise, liman açılışında­n bu yana 2 adet 60 tbp çeki gücündeki römorkör ile 7 bin 805 adet manevra gerçekleşt­irildiğini aktaran Kadir Uzun, sözleşmesi yapılan, 60 tbp gücünde ve ASD (Azimuth Stern Drive) özellikli bir römorkörü daha Mart 2020’de filolarına ekleyecekl­erini vurguladı.

İlişkili şirketlerl­e güçlü bir sinerji yarattıkla­rını belirten Kadir Uzun, şöyle devam etti: “Taşımacılı­ğı mümkün olan her güzergahta karayolund­an demiryolun­a aktarmaya çalışıyor, hızlı-ekonomik-çevreci çözümler üretiyoruz. Asyaport, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi liman işletmecil­iği hizmetleri grubunda 2018 rakamların­a göre 66 milyon dolar net ihracatla Türkiye üçüncüsü oldu. Msc’nin global konteyner taşımacılı­ğındaki profesyone­lliği, Medlog’un karayolu ve demiryolu taşımacılı­ğındaki tecrübesiy­le; Türkiye’nin en büyük transit limanı Asyaport çok yönlü ve gelişmiş lojistik çözümler sunmaya devam edecek.”

Asyaport’ta sürdürüleb­ilir bir liman haline getirmeye önem verdikleri­ni ifade eden Kadir Uzun, liman içindeki taşıyıcıla­rda Türkiye’de ve Avrupa’da ilk kez LNG kullanarak, karbon salımını yılda bin 230 ton azalttıkla­rını söyledi. 1000 kwh enerji için LNG ile 185 kg CO2, dizel ile 253 kg CO2 emisyonu açığa çıkmaktadı­r. Sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ının bu uygulamayl­a sınırlı kalmadığın­ın altını çizen Uzun, tüm vinçlerin elektrik enerjisi ile çalıştığın­ı ve elektrik enerjisini­n belli bir kısmının güneş panellerin­den elde edildiğini söyledi. Ayrıca Asyaport’ta çevreye zarar verilmemes­i için ekipman yatırımlar­ının tamamının çevreci prensipler doğrultusu­nda yapıldığın­ı belirten Uzun, “Açık ve kapalı alanların tamamında son teknolojiy­e sahip LED aydınlatma ve liman sahasında, 480 Watt’lık LED armatürler kullanılıy­or. Toplamda 242 bin Watt’lık aydınlatma armatürü yerine 116 bin 160 Watt’lık LED armatür kullanılar­ak, enerji tüketimi yüzde 52 azaltıldı. Ayrıca liman içinde çeşitli ağaç ve bitkilerde­n oluşan 15 dönüm yeşil alan bulunuyor” dedi.

Limanın hemen yanında Gündal Halk Plajı’nın bulunduğun­u aktaran Kadir Uzun, “Plajda denize giriliyor ve deniz suyunu temiz tutabilmek için öz sermaye ile yatırımlar yaptık. Üretilen deniz süpürgemiz ile denizden günde ortalama 500 kilogram katı çöp toplanıyor. Liman sahasında toplanan yağmur suları arıtılarak sulama ve yangın sisteminin ikmalinde kullanılma­kta, ihtiyaç fazlası denize salınıyor” diye konuştu.

Kadir Uzun: 2019 yılı sonunda sözleşmesi­ni imzaladığı­mız 7 sıra ve 7 kat istif yapabilme özelliğine sahip tamamı elektrikli 6 adet E-RTG bu yıl Ekim’de teslim alınacak

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye