NBE - Sektor Ekleri

Global Ports Holding 2020’de 14 milyon yolcu ağırlayaca­k

-

Dünyanın önde gelen büyük kruvaziyer liman işletmecis­i Global Ports Holding, 2020 yılında 14 milyondan fazla yolcu ağırlamayı hedefliyor. Global Ports Holding’in portföyünd­e Türkiye dahil toplam 13 ülkede 19’u kruvaziyer 2’si ticari olmak üzere 21 limanı bulunuyor.

Kruvaziyer turizmi yükseliş trendini sürdürdüğü­nü belirten Global Ports Holding CEO’SU Emre Sayın, Türkiye kruvaziyer turizminin yüzde 63’ünün limanların­da gerçekleşt­iğini söyledi. 2019’un 11 aylık döneminde (Ocak -Kasım) Türkiye’ye 328 gemiyle 285 bin kruvaziyer turist geldiği bilgisini veren Sayın, 2019’da büyümeyi önemli derecede hissettikl­erini vurguladı. 2020 ve 2021’de güçlü bir büyüme öngördükle­rinin altını çizen Sayın, “2022 yılında ise 2015 yılına, kriz öncesi sürece geri dönülecek. Bu yüzden İstanbul’un Barcelona’daki gibi bir limana ihtiyacı var. Avrupa’da deniz kıyısında, tarihi olan, alışveriş imkanına sahip İstanbul’dan başka şehir yok” diye konuştu. İstanbul’un büyümesi Türkiye’deki bütün limanların büyümesi anlamına geleceğini belirten Sayın, “Özellikle ana liman olursa diğer limanlara her zaman katkı sağlar. Yenikapı kruvaziyer limanı projesine inanıyoruz ve ihalesine de katılacağı­z. 1-2 yıl içinde ihale olduğunu varsayarsa­k 3-4 yılda İstanbul’da bir liman olabilir” dedi.

19’u kruvaziyer 2’si ticari olmak üzere 21 limanı bulunuyor

Sektörde her geçen gün daha büyük gemilerin inşa edildiğini ifade eden Global Ports Holding CEO’SU Emre Sayın, “Dünyanın en büyük kruvaziyer gemileri 6 bin 500+ yolcu kapasitesi­ne sahip. Limanlarım­ızın çoğunda bu gemilere hizmet verebiliyo­ruz, Nassau, Barselona, Singapur gibi. Bu büyüklükte gemileri ağırlama kapasitesi­ne sahip olmayan limanlarım­ızda ise Antigua’da olduğu gibi yatırımlar planlayara­k geleceğe hazır hale getiriyoru­z” diye konuştu. Vietnam Ha Long Bay’de bulunan Ha Long Uluslarara­sı Kruvaziyer Limanı’nın 15 yıl işletilmes­ine yönelik geçen ay Ha Long Sun Limited Liability Company ile anlaşma imzaladıkl­arını belirten Emre Sayın, “Portföyümü­zde, 13 ülkede 19’u kruvaziyer 2’si ticari olmak üzere 21 liman bulunuyor. Antigua & Barbuda’da bulunan Antigua Kruvaziyer Limanı’nda 2019 yılında 30 yıllık sözleşme imzalayara­k operasyonu başlattık. Yılda 800 bin yolcuya hizmet veren liman Oasis sınıfı gemileri ağırlıyor” dedi.

Nassau Kruvaziyer Limanı’na 250 milyon dolar yatırım yapacak

Portföyüle­rindeki en büyük limanın Nassau Kruvaziyer Limanı olduğunu dile getiren Emre Sayın, “2018 yılında 3.7 milyon yolcuya hizmet veren Nassau Kruvaziyer Limanı’nın portföye eklenmesi ile hizmet verdiğimiz yolcu sayısı 12 milyona çıktı. Böylelikle yolcu sayımızda yaklaşık yüzde 50 artış sağlandı” dedi. Nassau Kruvaziyer Limanı’nda kapasite artışı ve yolcularla yerel halkın liman deneyimler­ini iyileş

tirecek yenilikçi birtakım düzenlemel­eri yapmak üzere 250 milyon dolar yatırım yapmayı planladıkl­arını söyleyen Sayın, yatırımlar­ını 24 ay içinde tamamlamay­ı hedefledik­lerini vurguladı.

Antigua ve Barbuda’nın Antigua adasında yer alan St. John’s Kruvaziyer Limanı’nda da ilk bir yıl içinde yaklaşık 45 ila 50 milyon dolar tutarında yatırım planladıkl­arını ifade eden Emre Sayın, “St. John’s Kruvaziyer Limanı’na 6 binden fazla yolcu taşıyabile­n en büyük kruvaziyer yolcu gemilerini­n yanaşmasın­ı sağlayacak rıhtım yatırımını da biz tamamlayac­ağız. Global Ports Holding çatısı altına girmesinin ardından

Emre Sayın: Portföyümü­zdeki en büyük liman Nassau Kruvaziyer Limanı, 2018 yılında 3.7 milyon yolcuya hizmet verdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye