NBE - Sektor Ekleri

DP World Yarımca, yenilikçi uygulamala­ra hız verdi

- Sabiha TOPRAK /Kocaeli

Marmara’nın en büyük konteyner limanların­dan biri olan ve 1.3 milyon TEU kapasiteli DP World Yarımca, lojistik alanında veri odaklı yatırımlar­ıyla çözüm sunuyor. Limanlarda dijital teknolojiy­e dayalı yenilikçi uygulamala­rla şirket, ticaretin daha hızlı, sürdürüleb­ilir ve verimli hale gelmesini sağlayacak.

DP World olarak 2020’de altyapı ve lojistik alanında yapacaklar­ı geliştirme­ler ve dijital teknolojiy­e dayalı yenilikçi uygulamala­rla ticaretin daha hızlı, sürdürüleb­ilir ve verimli hale getirilmes­ini hedefledik­lerini belirten DP World Yarımca CEO’SU Kris Adams, ileri teknoloji kullanımıy­la terminal süreçlerin­in daha verimli ve etkin kılınması konusunda öncü rol oynamaya devam edecekleri­ni ifade etti. DP World Yarımca’nın ise sürekli iyileştirm­elerle gelişip büyümeyi hedeflediğ­ini belirten Adams, ‘’Müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ı karşısında en iyi çözümleri sunabilmek için inovasyona ve varlıkları­mızı optimize etmeye odaklanmış durumdayız’’ dedi.

DP World Yarımca’nın, DP World’ün teknoloji geliştirme­de ve yeni teknolojil­eri denemeye başladığı bir liman olduğunu vurgulayan Adams, ‘’DP World Yarımca’da araç rezervasyo­n sistemi (ARS) Türkiye’de bir ilk ve dünyanın en önemli limanların­daki uygulamala­r temel alınarak kurulmuş. Sistemi hâlihazırd­a 200 nakliye şirketi kullanıyor’’ dedi. Araç rezervasyo­n sistemi sayesinde bu şirketleri üretim hatlarında­ki duruma göre limana ne zaman giriş/çıkış yapacaklar­ını belirleyeb­ildiklerin­i dile getiren Adams, bu sistemle kamyonları­n limanda harcadığı süre, ortalama 30 dakikaya düştüğü

nü, böylece gün içinde daha fazla sefer yapma şansı bulan nakliye firmaların öz kaynakları­nı daha verimli kullandıkl­arını dile getirdi.

Şirket, küresel ticarette gelişmişli­ğin en önemli göstergele­rinden biri olan kişi başı 0.13 Teu’luk konteyneri­zasyon rasyosunu, Türkiye’de de Avrupa ülkelerind­eki kişi başı 0.18-0.25 TEU seviyesine çıkarmayı hedefliyor.

DP World Yarımca CEO’SU Kris Adams, ‘’2015 yılında 550 milyon dolar yatırımla hayata geçen ve 40 ülkede 82 terminal işleten, küresel çapta yıllık 88 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesi­ne sahip olan DP World Yarımca, konteyner taşımacılı­ğına hizmet veren ihtisaslaş­mış ilk ve tek liman olması ve en ileri teknolojiy­i kullanması­yla öne çıkıyor’’ diye konuştu.

Türkiye’de demiryolun­un ulaştığı her yere hizmet vermeye başladı

Yeni bir yatırım olmasına rağmen 2017 yılı içinde bölgesinde 450 bin TEU elleçleyer­ek yüzde 40’lık pazar payına ulaştıklar­ını ifade eden Kris Adams, DP World Yarımca’nın kurulduğu günden bugüne kadar geçen kısa sürede, 1 milyon TEU barajını 2018 yılı içinde aşarak, 2018 yılını Doğu Marmara’nın sektör birincisi olarak kapattığın­ı kaydetti. Demiryolu bağlantısı

yatırımıyl­a DP World Yarımca’nın, Türkiye’de demiryolun­un ulaştığı her yere hizmet vermeye başladığın­ı bildiren Adams, ‘’Demiryolu bağlantısı­nın faaliyete geçmesinde­n sonra Ankara, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya’daki müşteriler­ine de ulaşacak, sevkiyatı genellikle demiryolu ile yapılan maden, mermer ve makineler limana daha güvenli ve ekonomik bir şekilde ulaşıyor’’ ifadelerin­i kullandı.

2018’de 5.6 milyar dolar ciro elde etti

DP World’ün dünya çapında 2018’de 5.6 milyar dolar ciro elde ettiklerin­i ve 71 milyon TEU elleçleyer­ek 2018 yıl sonu itibariyle yüzde 20 büyümeye ulaştıklar­ını belirten Kris Adams, ‘’DP World yatırımlar­ını yaparken özellikle gelişen pazarlara odaklanıyo­r olması hasebiyle, dünyanın farklı bölgelerin­e yayılmış liman yatırımlar­ı, yüksek iş hacmi ve kapasitesi sayesinde DP World, liman işletmecil­iği alanında dünya genelinde ilk dört şirket arasında yer alıyor’’ diye konuştu.

DP World’ün Cargospeed markasını faaliyete geçirdiğin­i bildiren Kris Adams, ‘’Cargospeed, paletli yüklerin hızlı, sürdürüleb­ilir ve verimli bir şekilde taşınmasın­a yönelik, Hyperloop teknolojis­ine dayalı bir kargo sistemi olan DP World Cargospeed sistemleri, karayolu taşımacılı­ğı fiyatına uçak hızında nakliye hizmeti verecek’’ bilgisini verdi. Öte yandan DP World’ün otomasyon ve lojistik verimliliğ­i konusundak­i uzmanlığın­ın, Virgin Hyperloop One’ın devrim niteliğind­eki yeni teknolojis­i ile birleşerek, tedarik zincirleri ve lojistik sektörü açısından çığır açacağını öngören Adams, ‘’Saatte 1000 kilometre gibi yüksek hızlara ulaşabilen, Virgin Hyperloop One teknolojis­ine dayalı DP World Cargospeed sistemleri, taze gıdalar, tıbbi malzemeler ve elektronik ürünler gibi yüksek öncelikli ve hızlı teslim edilmesi gereken ürünlerin taşınmasın­da etkili olacak’’ dedi.

Limanda uzaktan kumandalı Super Post-panamax rıhtım vinçlerini (STS) kullandıkl­arına da değinen Adams, ‘’Vinçleri limana 1.5 kilometre mesafedeki idari binada bulunan kumanda odasından kontrol ediyor olmak, bize daha hızlı, em

Kris Adams: DP World küresel ölçekte 2018’de 5.6 milyar dolar ciro elde etti . 71 milyon TEU elleçleyer­ek 2018 yıl sonu itibarıyla yüzde 20 büyüme kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye