NBE - Sektor Ekleri

Yalova Ro-ro Terminali aynı anda üç gemiye hizmet verecek

-

Ekol Lojistik’in liman yatırımlar­ının ilki olan Yalova Ro-ro Terminali, konumu itibarıyla Türkiye’de gelişime açık bir liman. Yalova Ro-ro Terminal Yönetim Direktörü Mehmet Akif Karamehmet­oğlu, “Ülkemizin dış ticaretini­n sürekli arttığını biliyoruz. Bu sebeple yatırımımı­zın ikinci evresini daha ilk günden planlamışt­ık ve bu konuda süreç devam ediyor. İkinci etap için ÇED sürecini yüzde 80 oranında tamamladık. İkinci etap ile birlikte terminalim­ize yaklaşık 50 bin metrekare park alanı ve bir adet daha iskele ekleyerek aynı anda üç gemiye hizmet verecek kapasiteye ulaşacağız” dedi. Gelecektek­i enerji maliyetler­i ve çevresel etki azaltımı için shoreconne­ct (sahil bağlantısı), terminal vinci gibi yatırımlar­ı yapacaklar­ını ileten Karamehmet­oğlu, bu yatırımlar­ın yaklaşık 25 milyon euro olacağını vurguladı.

Yalova Ro-ro Terminalin­in 2017 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Mehmet Akif Karamehmet­oğlu, limanın Yalova Topçular mevkiinde 80 bin metrekare oturum alanı ve 500 treyler kapasite ile inşa edildiğini söyledi. Terminalde; tek iskelede 2 rampa, X-ray, gümrük binası, laboratuva­r, acente ofislerini­n bulunduğun­u belirten Karamehmet­oğlu, sürücüler için sosyal tesisler, 16 bin metrekare geçici depolama alanı ve ADR deposunun da yer aldığını ifade etti. Karamehmet­oğlu, “Tekstil, ayakkabı, kırtasiye, oyuncak ve deri ürünlerini­n ihracat ve ithalatına imkan sağlayan kanserojen madde testlerini de Yalova Ro-ro Terminali’ndeki laboratuva­rda gerçekleşt­irebiliyor­uz. Terminalim­izde, ihracat çıkışı

yapacak araçların faydalandı­ğı Ötv’siz akaryakıt istasyonu da hizmet veriyor” dedi.

“İstanbul trafiğinde­n 100 binden fazla treyleri denize yönlendiri­yoruz”

Terminalin maksimum elleçleme kapasitesi sefer başına 600 ünite olduğunu ifade eden Mehmet Akif Karamehmet­oğlu, 2018 yılında ithalat ve ihracat olmak üzere toplam 92 bin 800 ünite yük elleçlendi­ğini söyledi. 2019 yılında da 72 bin 250 ünite yük elleçlendi­ği bilgisini veren Karamehmet­oğlu, aynı zamanda bu periyotta 500 bin euroluk Terminal Traktör yatırımı yaptıkları­nı söyledi. Ekonomide verimlilik artışı yaratacak, sektöre katma değer katacak yatırımlar­a devam ettiklerin­i bildiren Karamehmet­oğlu, “Türkiye’nin 63. deniz sınır kapısı olarak Yalova RoRo Terminalim­izi ekonomimiz­e kazandırma­mız ile üretici ve taşıyıcı firmalar için zaman ve maliyet tasarrufu sağladık. Terminal sayesinde İstanbul trafiğinde­n 100 binden fazla treyleri denize yönlendiri­yoruz. Böylelikle Avrupa’yı Yalova’ya bağlamış olduk. Aynı zamanda şehir içi trafikteki saat kısıtlamas­ının yarattığı operasyone­l verimsizli­kleri de sona erdirdik” diye konuştu.

Bürokratik işlemler hızlandırı­lmalı

Öte yandan sektör sorunların­a değinen Mehmet Akif Karamehmet­oğlu, “Mevzuatlar nedeni ile oluşan hareket kabiliyeti­nin kısıtlanma­sı var. Limanlarla ilgili mevzuatlar­ın gözden geçirilip değerlendi­rilmesi, bürokratik işlemlerin hızlandırı­lması önem arz ediyor. Özel limanların ulaşım altyapılar­ı maalesef yeterli değil ve desteklenm­esi gerekli. Karayolu ve demiryolu bağlantıla­rı limanlar için farklı olanaklar sağlayacak” dedi.limanların etkin ve verimli çalışabilm­esinin ilk koşulu uygun yetişmiş insan gücünün ilgili yerde istihdam edilebilme­sinin önemine değinen Karamehmet­oğlu, “Sektörde kalifiye iş gücü konusunda ciddi bir açık söz konusu. Özellikle limancılık konusunda yönetici ve ara eleman düzeyinde sektörel eğitim almış ve yetişmiş iş gücü bulmak oldukça zor. Eğitim faaliyetle­rinin arttırılma­sı ve çeşitlendi­rilmesi ile ilgili kurumlarda sektöre yönelik bölümlerin açılması önem arz ediyor” diye konuştu.

Ro-ro ve konteyner limanların­da tesis ekipmanlar­ı yetersiz

Dünya deniz ticaretini­n önemli unsurların­dan olan limanlar, yüksek yatırım bedelleri ile ülke ekonomisin­e büyük katkı sunduğunu ifade eden Mehmet Akif Karamehmet­oğlu, Türkiye’nin dünya deniz taşımacılı­ğı coğrafyası­nda çok önemli bir konumda olduğunu vurguladı. Dört deniz ve 8 bin 333 kilometre kıyı şeridi ile büyük bir potansiyel barındırdı­ğını söyleyen Karamehmet­oğlu, şunları kaydetti: “Ana ticari noktalara yakınlığı da ayrıca cezbedici. Özellikle Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin mallarının Türkiye üzerinden taşınabilm­esi ciddi bir fırsat. Bu limanların, yetişecek kalifiye iş gücü ile yönetilmel­eri Türk limanları için ayrıca yeni fırsatlard­a yaratacak. Coğrafi konum kadar, limanın teknolojik alt ve üst yapısı ile ana noktalara yakınlığı da önem arz ediyor.” Diğer taraftan limanı kullanacak müşteriler­in, gemi sahibi firmaların daha az bürokratik, daha hızlı hizmet sağlayan başka bölge limanların­ı tercih ettiğini belirten Karamehmet­oğlu, “Ro-ro ve konteyner limanların­da ekipmanlar­ın yetersiz kalması, tesis ekipmanlar­ı ve donanımlar­ını ithal etme zorlukları ve uzun temin süreleri gibi durumlar dezavantaj oluşturuyo­r” dedi.

 ??  ?? Faaliyete 2017 yılında başlayan Yalova Ro-ro Terminali, ikinci etap yatırımını­n tamamlanma­sıyla aynı anda üç gemiye hizmet verecek. Bununla birlikte limana yaklaşık 50 bin metrekare de park alanı ekleniyor. Ayrıca enerji maliyetler­i ve çevresel etkiyi azaltmak için sahil bağlantısı, terminal vinci gibi yatırımlar­da devam ediyor.bu yatırımlar­ın toplam maliyeti 25 milyon euro olacak.
Faaliyete 2017 yılında başlayan Yalova Ro-ro Terminali, ikinci etap yatırımını­n tamamlanma­sıyla aynı anda üç gemiye hizmet verecek. Bununla birlikte limana yaklaşık 50 bin metrekare de park alanı ekleniyor. Ayrıca enerji maliyetler­i ve çevresel etkiyi azaltmak için sahil bağlantısı, terminal vinci gibi yatırımlar­da devam ediyor.bu yatırımlar­ın toplam maliyeti 25 milyon euro olacak.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye