NBE - Sektor Ekleri

Safiport Derince’de toplam yatırım bedeli 1 milyar dolara ulaşacak

-

Safiport Derince’nin, Körfez Bölgesi’nde tüm liman hizmetleri­ni aynı anda sağlayabil­en tek liman olduğunu belirten Safiport Derince Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Şeyda Güre, 2020 yılında yatırımlar­ının devam edeceğini söyledi. Özelleştir­me bedeli ile beraber 750 milyon dolar yatırım gerçekleşt­irdikleri bilgisini veren Güre, “İkinci faz yatırımlar­ının tamamlanma­sıyla toplam yatırım bedeli 1 milyar dolara ulaşacak. 1.2 milyon metrekare saha kapasitesi ile 2.5 milyon TEU konteyner, 1.5 milyon araç Ro-ro, 1.5 milyon metreküp sıvı dökme yük ve 10 milyon ton proje kargo, dökme yük ve genel kargo elleçlemey­i hedefliyor­uz” dedi.

Yıllık araç Ro-ro elleçleme kapasitele­rinin 1 milyon adet olduğunu ifade eden Şeyda Güre, genel kargo, proje yük, dökme yük ve vagon elleçleme kapasitesi­nin toplam 10 milyon tona ulaştığını söyledi. Konteyner yıllık elleçleme kapasitele­rinin ise 700 bin TEU olduğunu ifade eden Güre, “Konteyner sahası, rıhtım vinci, saha vinç ve ekipmanlar­ı tamamladığ­ımız yatırımlar. Konteyner elleçlemes­i için 5 adet 23 sıra elleçleme kapasiteli STS 2 tanesi yıl sonu devreye girecek. 14 adet RTG 4 tanesi yılsonunda devreye girecek. Yeni almış olduğumuz X-ray ile Şubat ayı itibariyle konteyner taraması gerçekleşt­ireceğiz” diye konuştu.

Konteyner, dökme yük, genel kargo, Ro-ro ve demiryolu terminalle­ri ile hizmet veren Safiport Derince’de, liman yatırımınd­a ikinci fazın tamamlanma­sıyla toplam yatırım bedeli 1 milyar dolara ulaşacak. 1.2 milyon metrekare saha kapasitesi ile limanda 2.5 milyon TEU konteyner, 1.5 milyon araç Ro-ro, 1.5 milyon metreküp sıvı dökme yük ve 10 milyon ton proje kargo, dökme yük, genel kargo elleçlenme­si hedefleniy­or.

“Her türlü kargo çeşidine hizmet veriyoruz”

Yeni konteyner rıhtımında Super Post Panamax boyunda gemilere hizmet verildi

ğinin altını çizen Şeyda Güre, kapasiteye yönelik konteyner sahaları ve Ro-ro sahalarını­n da devreye girmesiyle limanın 740 bin metrekare alan büyüklüğün­e ulaştığını ifade etti. Güre, “Limanın geniş kapsamlı olanakları sayesinde; Ro-ro, genel kargo, proje kargo, dökme yük, konteyner, sıvı kimyasal tank terminali, açık - kapalı gümrük antrepolar­ı, Avrupa, Ortadoğu ve yurtiçi vagon yükleri gibi her türlü kargo çeşidine hizmet veriyoruz” ifadelerin­i kullandı. Limanın rıhtım uzunluklar­ının toplamı 2.3 kilometre olduğunu ifade eden Güre, şunları kaydetti: “200 bin DWT kapasiteli, 400 metre uzunluğund­aki konteyner gemilerini elleçleme imkanına sahibiz. Limanımızd­a 12 adet gemi aynı anda hizmet alabiliyor ve su derinliği 18 metre. Yatırımlar­ımızla liman sektöründe yurtiçi ve yurtdışıda büyümeyi hedefliyor­uz.”

Demiryoluy­la yaklaşık 4 milyon ton yük taşınması hedefleniy­or

Safiport Derince Limanı’nın Körfez Bölgesi’nde demiryolu terminali ve ray hattına sahip tek liman olduğunu ileten Şeyda Güre, bu limanda demiryoluy­la yaklaşık 4 milyon ton yük taşınması hedeflendi­ğini açıkladı. Derince’nin intermodel lojistik merkez üssü olacağına dikkat çeken Güre, “Limanda Türkiye’de bir ilk olan ‘Rail Mounted Gantry Crane’ (RMG) adlı otomatik istifleme vinçleri ile taşımacılı­kta hız kazanılaca­k. Bu yatırımla Uzakdoğu’dan Avrupa ve Afrika’ya kadar bütünleşik hizmet verilebile­cek” diye konuştu. Limanların­da 9 ayrı bölümde toplam 20 bin metrekarel­ik kapalı depolama alanının bulunduğun­u belirten Şeyd Şeyda Güre, “Buna ilave olarak 10 bin metrekar metrekarel­ik, A tipi açık antrepo ile, güçlü operasyo operasyon ekibi ve ekipman parkuru gemi ve yük s sahiplerin­in güvenli, hızlı bir şekilde operasyono­per larını gerçekleşt­irmelerine yardım yardımcı oluyoruz. Körfez Bölgesi’nde tek römo römorkaj ve kılavuzluk hizmet yetkisine sahibiz sahibiz” dedi. Yatırımlar­ında sektörün de lide lider markalarla çalışan ve artan talep doğrultusu­nda ekipman ek parkurunu sürekli süre genişlettt­iklerin nişletttik­lerini vurgulayan Şeyd Şeyda Güre, Safiport Deri Derince, limanlar arası arasında en büyük kapasiteye kap sahip X-ray sistemini de devreye d aldığını söyledi. s Saatlik 10 100 konteyner tarama kapasitesi­ne sahip olan cihaz, Şubat 2020 itibariyle yüksek çözünürlük ve hassasiyet­le konteyner taraması gerçekleşt­ireceğini belirten Güre, şunları kaydetti: “Mevcut 3 STS’YE ek + 2 STS ilave yatırım ile toplamda 5 adet 200 bin DWT kapasiteli konteyner gemilerind­e saatlik 125 hareket planlanıyo­r. 2023 yılında uluslarara­sı liman işletmecil­iğinde, Türkiye’nin en büyük ticaret merkezi olmak için çok çalışıyor ve hedefimiz doğrultusu­nda daima büyümemizi sürdürüyor­uz.”

Römorkaj ve kılavuzluk hizmeti’de veriliyor

Safiport Derince’nin Körfez Bölgesi’nde ray hattının rıhtıma kadar getirildiğ­i tek liman olduğunu ifade eden Şeyda Güre, “Limanın 8 adet demiryolu hattı ile her türlü yükü demiryolu üzerinden de elleçleyeb­iliyor. Vagon feribot rampası (Tekirdağ- Safiport Derince hattı) ile Asya ve Avrupa arasında düzenli bağlantı sağlıyor. Safiport Derince sahip olduğu geniş liman sahaları, karayolu ve demiryolu bağlantıla­rı ile Türkiye’nin sanayi merkezi olan İstanbul’un, Kocaeli’nin, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri’nin ticaret hacmini arttırmakt­a önemli bir yere sahip” diye konuştu. İzmit Körfez Bölgesi’nde ‘römorkaj ve kılavuzluk’ hizmet yetkisine sahip oldukların­ı dile getiren Güre, şöyle devam etti: “Safiport Derince, kendisine ait ‘Bedia Safi’ ve ‘Celal Safi’ isimli römorkörle­riyle hizmet veriyoruz. Toplamda 120 ton çekme kapasitesi­ne sahip ‘Bedia Safi’ ve ‘Celal Safi’ isimli 2 adet römorkör, 2 adet palamar botu ve 1 adet pilot bot ile birlikte hizmet verilen limanda operasyonl­ar hızla devam ediyor. Bunun yanı sıra kılavuz kaptan sayımız 8 kişidir.”

Konteyner elleçlemes­i için 5 adet 23 sıra elleçleme kapasiteli STS 2 tanesi yıl sonu devreye girecek. 14 adet RTG, 4 tanesi yılsonunda devreye alınacak. Şeyda Güre: 10 bin metrekarel­ik, A tipi açık antrepo ile, güçlü operasyon ekibi ve ekipman parkuru gemi ve yük sahiplerin­in güvenli, hızlı bir şekilde operasyonl­arını gerçekleşt­irmelerine yardımcı oluyoruz. Körfez Bölgesi’nde tek römorkaj ve kılavuzluk hizmet yetkisine sahibiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye