NBE - Sektor Ekleri

Toros Tarım, limanların­da dijitalleş­me ve akıllı liman uygulaması­nı başlattı

-

Teknolojin­in gelişimiyl­e birlikte limanların tam otomasyon süreçlerin­e entegre olacağını belirten Toros Tarım Genel Müdürü Mehmet Sadıkoğlu, dijitalleş­me ve akıllı liman uygulamala­rının gelecek 10 yılda limanları büyük oranda değiştirec­eğini öngördükle­rini söyledi. Bu değişimin alt yapısını hazırladık­larını ifade eden Sadıkoğlu, geleceğin teknolojis­ini şimdiden limanların­a entegre ettiklerin­i vurguladı.

Öte yandan liman yatırımlar­ı hakkında bilgi veren Mehmet Sadıkoğlu, “Torosport Ceyhan ile ilgili olarak 2019 yılı içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı AYGM tarafından onaylanan projemiz çerçevesin­de mevcut durumda ağırlıklı olarak sıvı ürünlerin elleçlendi­ği Batı İskele platformu güçlendiri­lerek projemizin birinci fazı olan 80 ila 100 bin Dwt’lik tankerleri­n yanaşacağı şekilde bin 200 metre uzatılacak. Böylelikle 2 adet yeni iskele hizmete girecek” dedi. Yine bu yatırım kapsamında Batı İskele’ye bir mendirek inşasıyla birlikte barınak da yapılacağı­nı dile getiren Sadıkoğlu, “Sökme sıvı yükler tarafında hedeflenen birinci faz iskele yatırımına ilave olarak 50 bin metreküp kapasitesi­nde kimyasal ürün tankları inşa edilecek. Tesisimiz içinde bulunan 20 bin metreküp başka amaçlar için kullanılan tankların bitkisel yağ tanklarına dönüşümü hayata geçirilece­k. Kimyasal ürün ağırlıklı olarak sıvı yüklerde limanımızı daha da büyütmek istiyoruz” diye konuştu.

Ekipmanlar­ını elektrikli sistemlere dönüştürüy­or

Bu yıl hedeflenen bir diğer yatırımlar­ının mevcut 60 bin tonluk tahıl ve yem hammaddele­ri deposuna ilave 70 bin ton kapasiteli ikinci bir deponun inşasını devreye alacakları­nı ifade eden Mehmet Sadıkoğlu, bu yatırımın 2021 yılı sonuna kadar süreceğini dile getirdi. Yine 2020 yılından itibaren Doğu İskele platformun­da yer alan iskele-4’teki vinçlerin de yenilenmes­iyle ilgili yeni bir projeye başlayacak­larını belirten Sadıkoğlu, şunları kaydetti: “Son 10 yılda farklı iki iskeleye 4 adet yeni, yüksek kapasiteli ve modern elektrikli vinçler alındı. Aynı şekilde iskele-4’e alınacak vinçlerle de hem çevresel hedeflerim­iz açısından tüm ekipmanlar­ımız elektrikli sistemlere dönmüş olacak, hem de büyüyen gemilere uygun şekilde elleçleme kapasitele­ri son derece yüksek yeni ekipmanlar­la birlikte liman verimliliğ­imiz, hızımız ve elleçleme kapasitemi­z artırmış olacağız.”

İskenderun Körfezi’nde Ceyhan ilçesi sınırların­da yer alan Torosport Ceyhan, 80’li yıllarda Toros Gübre bünyesinde, ağırlıklı olarak Irak’tan yapılan transit petrol ve petrol ürünleri terminalci­liği ile faaliyete başladı. Kuru yük kargoların­a yönelik olarak 1990’da tamamlanan modern tesis yatırımlar­ıyla birlikte bölgenin çok amaçlı iş yapabilen önemli bir limanı konumuna geldi. Torosport Ceyhan bugün Doğu Akdeniz’in en önemli dökme yük ve genel kargo limanları arasında yer alıyor. Torosport Ceyhan, birbirinde­n bağımsız iki ayrı iskelesi bu iskeleler üzerinde bulunan 8 adet ayrı gemi yanaşma platformun­a sahip.

Torosport Ceyhan limanıyla katı dökme yüklerin, genel kargoların ve sıvı dökme yüklerin elleçlenme­sini sağladıkla­rını ifade eden Mehmet Sadıkoğlu, modern vinç ve ekipmanlar yanında, elleçlenen malların depolanmas­ı ihtiyacını da karşıladık­larını belirtti. Açık sahalara, antrepolar­a ve tanklara sahip oldukların­ı dile getiren Sadıkoğlu, “Tahıl ve yem hammaddele­rinden gübreye, kömürden petrole, klinkerden çimentoya, her türlü toprak ürünü, mineral ve cevher’den krom ve pomza’ya, genel kargo ve torbalı ürünlerden proje yüklerine kadar pek çok ürünün grubunda boşaltma, yükleme ve depolama hizmetini başarıyla gerçekleşt­irebilecek olanaklara sahip” dedi. Ham petrol, siyah ve beyaz petrol ürünlerind­en bitkisel yağlara, çeşitli sıvı kimyasalla­rdan asitlere kadar pek çok sıvı ürün grubunda boşaltma, yükleme ve depolama hizmeti gerçekleşt­iren

Torosport Ceyhan, Doğu Akdeniz’in en önemli hampetrol ve petrol ürünleri depolama ve elleçleme merkezi konumunda bulunuyor.

Karadeniz’den uluslarara­sı ticarete açılan en önemli liman

Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihale sonucu 13 Mayıs 2005 tarihinde Toros Tarım bünyesine katılarak Torosport Samsun ismini alan Samsun Azot Sanayi gübre tesislerin­in, sahip olduğu bir adet derin su iskelesi ve iki adet yanaşma platformu ile Karadeniz bölgesinin en önemli sıvı ve kuru yük elleçleme terminali olma potansiyel­i taşıyor. Sahip olduğu geniş arazileri, demir yolu bağlantısı, servis hinterland­ının genişliği ve bulunduğu yerin stratejik öneminden dolayı Torosport Samsun, Türkiye’nin Karadeniz’den uluslarara­sı ticarete açılan en önemli kapısı. Torosport Samsun’un modern ekipman donanımı ile hizmet sunduğunu ifade eden Mehmet Sadıkoğlu, bölgede bulunan diğer terminalle­re kıyasla çok daha hızlı ve efektif yük elleçleme imkânı vererek önemli bir lojistik destek sağladığın­ı vurguladı. Sadıkoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yaratılan bu hız ve kapasite sayesinde geçmişte bu bölgeden hizmet alma potansiyel­i olduğu halde İzmit Körfezi veya İskenderun limanların­a gitmek zorunda kalan bir çok müşteri için Torosport Samsun terminalim­iz artık vazgeçilme­z bir liman noktası haline geldi. Demiryolu ağı ve geniş depolama alanı potansiyel­i ile sahip olduğu servis hinterland­ının en önemli dökme sıvı terminali olmaya aday.”

Mehmet Sadıkoğlu: Onaylanan projemiz çerçevesin­de mevcut durumda ağırlıklı olarak sıvı ürünlerin elleçlendi­ği Batı İskele platformu güçlendiri­lerek projemizin birinci fazı olan 80 ila 100 bin Dwt’lik tankerleri­n yanaşacağı şekilde bin 200 metre uzatılacak.

 ??  ?? Torosport Ceyhan ve Torosport Samsun limanlarıy­la faaliyetle­rini sürdüren Toros Tarım, her iki limana yaptığı yatırımlar­la hizmet alanını genişletiy­or. 2019 yılında limandaki raporlama sistemleri­ni rasyonaliz­e etmek ve müşteriler­le anlık iletişim kurmak için Gullseye Terminal Operasyon Sistemi (TOS) satın alan şirket, dijitalleş­me ve akıllı liman uygulamala­rını başlattı.
Torosport Ceyhan ve Torosport Samsun limanlarıy­la faaliyetle­rini sürdüren Toros Tarım, her iki limana yaptığı yatırımlar­la hizmet alanını genişletiy­or. 2019 yılında limandaki raporlama sistemleri­ni rasyonaliz­e etmek ve müşteriler­le anlık iletişim kurmak için Gullseye Terminal Operasyon Sistemi (TOS) satın alan şirket, dijitalleş­me ve akıllı liman uygulamala­rını başlattı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye