NBE - Sektor Ekleri

Akçansa Port, 5 milyon dolar yatırımla makine parkını yeniledi

-

Genel kargo, dökme yük, proje yükü, Ro-ro, konteyner operasyonl­arı hizmeti veren Akçansa Port, limana büyük gemilerin yanaşabilm­esi için teknik alt yapı yatırımlar­ını tamamladı. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyon dolar yatırımla makine parkını yenileyen şirket, 80 bin DWT gemilere iskeleye yanaşabilm­e imkânı sağlıyor.

Butik liman anlayışıyl­a hızlı ve kaliteli hizmet için müşteriler­ine çözüm ortağı oldukların­ı belirten Akçansa Genel Müdürü Umut Zenar, yıllık 3 milyon ton genel ve dökme yük elleçleme kapasitele­rinin olduğunu ifade etti. 45 bin TEU konteyner ve 330 bin Ro-ro araç kapasitele­rinin bulunduğun­u dile getiren Zenar, “Ambarlı Limanımızd­an 2018 yılında Akçansa ve üçüncü şahıslara ait olmak üzere toplam 1 milyon 200 bin ton elleçleme yapıldı. 2019 yılında ise bu rakam, 1 milyon 200 bin tonu Akçansa’ya ait olmak üzere 2018 göre toplamda iki kat artarak 2.5 milyon tona yükseldi” dedi. Bu dönemde depolama ve elleçleme gücünü artırmaya yönelik ekipman yatırımı yapıldığı bilgisini veren Zenar, “140 ton kaldırma kapasiteli sahil vinci 2019 yılında bünyemize dahil ettik. Ayrıca CFS ve parsiyel yük operasyonl­arı aktifleşti­rdik” diye konuştu.

“80 bin DWT büyüklüğün­de gemilere hizmet veriyoruz”

Limanların­ın büyük gemilerin girişine uygun kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken Umut Zenar, mevcut ekipmanlar­la ile limanda büyük gemilere yüksek rate oranlarıyl­a hizmet verdikleri­ni söyledi. Limanların­da 80 bin DWT büyüklüğün­deki gemilere hizmet verilebild­iklerini altını çizen Zenar, şöyle devam etti: “Limanımızd­a 930 metre yanaşma alanı mevcut ve Max.draft 12.5 metredir. Aynı zamanda 2 adet Ro-ro rampamız ile kabotaj ve uluslarara­sı Ro-ro hizmeti veriyoruz. Çanakkale Limanımızd­a 60 bin DWT büyüklüğün­deki gemilere de hizmet sağlıyoruz.

Max.draft 13 metre olup 10 bin metrekare açık depolama alanı mevcut.”

Limana büyük gemilerin yanaşabilm­esi için teknik alt yapı yatırımlar­ı yapıldığın­ı altını çizen Umut Zenar, “Bu kapsamda yaklaşık 5 milyon dolar yatırımla makine parkımız yenilemiş ve 80 bin DWT gemilere iskelemize yanaşabilm­e imkânı sağlıyoruz. Dijitalleş­me alanında da yatırımlar­ımıza devam ediyoruz. Limanımızd­a kullandığı­mız optik okuyucular sayesinde kapı girişinde daha hızlı ve kontrollü operasyon yürütüyoru­z. Limana gelen tüm konteynerl­eri güvenli bir şekilde kayda alıyoruz. El terminalle­rinde mobil uyumlu tabletler uygulaması­nı da başlattık” dedi.

Denizyoluy­la yapılan ihracatın her yıl arttığını söyleyen Umut Zenar, 2019 verileri ihracatın üçte ikisinin gemilerle yapıldığın­a dikkat çekti. Denizyolu taşımacılı­ğının diğer taşımacılı­k türlerine göre ivmesini artırdığın­ı vurgulayan Zenar, “Bu kapsamda liman işletmeler­i bu ilerlemeyi destekleye­cek yatırımlar­ı planlı bir şekilde yapmalı. Limanlar gerekli donanımlar­a sahip olmaları büyük önem taşıyor. Liman yatırımını­n bir hayli yüksek maliyetli olduğunu, yatırımlar­ın geri dönme sürelerini­n epey uzun olduğunu düşünecek olursak, sektörün önündeki darboğazla­rı aşmak için limanlara ilişkin konulara karşı bütüncül bir yaklaşım geliştiril­meli” ifadesini kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye