NBE - Sektor Ekleri

Ege Port Kuşadası, kruvaziyer yolcuda rekora koşuyor

- Ahmet USMAN / İzmir

13 ülkede işlettiği 21 limanla dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecis­i olan Global Liman Holding bünyesinde Türkiye’den 3 liman bulunduğun­u belirten Global Liman Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimind­en en çok etkilenen sektörleri­n başında kruvaziyer turizm geliyor. Turizm sektöründe 2016 kötü geçti ama 2017 ve 2018 yıllarında ciddi bir toparlanma yaşandı. Hatta 2019 Türkiye’nin gelmiş geçmiş en çok turist ağırladığı yıl oldu. Fakat kruvaziyer turizmde durum böyle değildi” diye konuştu.

Akdeniz’de kış seferleri arttı

Kruvaziyer turizmin ana omurgasını ABD orijinli firmaların oluşturduğ­unu anlatan Aziz Güngör, “Onların Türkiye’ye sefer yapma konusunda tereddütle­ri oluştu ve bu durum 2017-2018 yıllarında devam etti” dedi. Yaşanan bazı terör olayları nedeniyle 2017’nin kötü geçtiğini belirten Aziz Güngör, “2018’in daha da kötü olacağı tahmin edilmiyord­u. Bunun nedeni kruvaziyer firmaların­ın planlamala­rını 2 yıl önceden yapmaları. İki yıl önceden güzergahla­rı belirliyor­lar ve ona göre satış yapıyorlar. Bir ülke ile ilgili öngörünüz yoksa o pazarı boş geçiyorsun­uz” ifadelerin­i kullandı.

Sektörde 2019’da sezon süresi anlamında da güzel bir gelişme olduğunu ifade eden Aziz Güngör, “Kruvaziyer seferleri genelde Mart ortasında başlar Kasım sonu gibi biter. Bu yıl Şubat ortasında başladı 29 Aralık’a kadar devam etti. İlk kez bu kadar uzun kruvaziyer sezonu yaşadık. Firmalar Akdeniz’deki kış seferlerin­i arttırdıla­r. Dünyada Karayipler ve Akdeniz olmak üzere iki büyük pazar var” dedi. Şirketler Akdeniz’de kışın da varlıkları­nı sürdürmek istediğini vurgulayan Güngör, şunları kaydetti: “Türkiye’nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz pazarı çok değerli. Ama Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmeler ve Arap Baharı ile başlayan süreçte 2010’dan bu yana pazar ivme kaybediyor. Ama 2019’da yükseliş trendi başladı. 2020 itibariyle de kara bulutlar dağılıyor. Bu yıl İstanbul Limanı’na ilk seferler olacak. İzmir’e de seferler başlayacak. 2021’de çok kuvvetli bir geri dönüş bekliyoruz.”

Kuşadası Limanı’nın Türkiye kruvaziyer sektöründe özel bir yeri olduğunu söyleyen Aziz Güngör, “Türkiye’de en fazla gemi ve kruvaziyer yolcu ağırlayan liman burası. Kötü geçen 2017 ve 2018 yıllarında, Türkiye’deki kruvaziyer yolcuların yüzde 70’ini ağırladı. İstanbul ve İzmir’e hiç gemi gelmezken Kuşadası’nda en kötü yılında 130 gemi geldi. 2018’de bu rakam 150 oldu. 2019’u 194 gemi ve 181 bin yolcu ile tamamladık. Bunun yanında Samos-kuşadası arasındaki feribot seferlerin­den de yaklaşık 78 bin feribot yolcusu ağırladık” diye konuştu.

Türkiye’de kruvaziyer gemilerin en çok tercih ettiği liman olan Kuşadası, önümüzdeki yıl tarihindek­i en fazla kruvaziyer turisti ağırlamaya hazırlanıy­or. Daha önce yolcu sayısı 625 bine kadar çıkan Kuşadası Limanı, 2021 yılında 750 bin yolcuya hizmet verecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye