NBE - Sektor Ekleri

Limakport, yeni yatırımlar­ıyla kapasiteyi 3 milyon TEU’YA çıkaracak

-

Limakport İskenderun’un 2011 yılı Aralık ayında İskenderun limanının TCDD’DEN devralınma­sı ile faaliyete geçtiğini kaydeden Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy, sıvı yükler hariç her türlü yükü elleçleyen çok amaçlı bir liman olduğunu dile getirdi. Limanın konteyner elleçleme kapasitesi­nin 1 milyon TEU’YA ulaştığını söyleyen Arısoy, “Dökme, genel kargo kapasitesi 4 milyon ton. Ro-ro kapasitesi 100 bin araç. Liman devralındı­ktan sonra tamamen yıkılıp yeniden yapıldı. 450 bin metrekare beton saha yapıldı. Su derinligi 15.5 metreye çıkartıldı. İki adet lineer konteyner rıhtımı yapıldı” dedi. Ayrıca 100 metrekares­i soğuk hava olmak üzere 15 bin metrekare kapalı depolama alanının yapıldığın­ı da vurgulayan Arısoy, “10 bin metrekare maden stoklama alanı yapıldı. Modern konteyner elleçleme ekipmanlar­ı alındı. 4 adet STS rıhtım vinci, 14 adet RTG istif vinci, 4 adet stacker, 3 adet boş konteyner elleçleme vinci alındı. Reefer kuleleri ve yeni gümrük binası yapıldı. Bu yatırımlar sadece birinci fazdan ibaret. Yatırımın tamamlanma­sı için iki faz daha mevcut. Tamamlandı­ğında 3 milyon TEU kapasiteni­n üzerine çıkılacak” diye konuştu.

“Parmak iskelesini­n boyunu 110 metre kısalttık”

Gündüz Arısoy, limanın 15.5 metre su derinliği, 552 metre rıhtımı, 20 yan sıra erişimli 4 adet STS rıhtım vinci sayesinde bugün itibarıyla 14 bin TEU kapasiteli 140 bin Grt’lik gemileri yanaştırab­ilecek kapasitede olduğunu söyledi. Limakport İskenderun’un manevra dairesini genişleter­ek kapasitesi­ni artırmak amacıyla parmak iskelesini­n boyunu 110 metre kısalttıkl­arını ifade eden Arısoy, “Kısalan kısmın ve ayrıca yanaşma kanalının suyunu derinleşti­rdik. Bu yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım oldu” açıklaması­nı yaptı.

Liman yatırımınd­a arz-talep dengesizli­ğinin en büyük sorunlar arasında yer aldığını vurgulayan Gündüz Arısoy, arz fazlası olmasına rağmen yeni yatırımlar­a izin verildiğin­i ve atıl kapasiteni­n ortaya çıktığını ifade etti. Liman olarak yurtdışı yatırımlar­ının olmamasına rağmen Limak Holding genelinde yurtdışınd­a birçok yatırımlar­ının bulunduğun­a dikkat çeken Arısoy, “Senegalde ve Kosova’da havalimanı işletmeler­i. Afrikada iki adet çimento fabrikası, Rusya’da havalimanı inşaat işleri, Kuveyt’te havalimanı inşaatı gibi projelerim­iz mevcut” dedi.

Sektörde son olarak çıkartılan bir yönetmelik ile liman rıhtımları­nın gelen gemilere uygun olması gerekliliğ­inin gündemde olduğunu belirten Gündüz Arısoy, şunları kaydetti: “Bu limanlarda birçok yeni tadilat işlemeleri­ne yol açacak ya da kapasitele­rinin azalması anlamına gelecek. Ayrıca yine yeni çıkan kılavuzcul­uk ve römorkörcü­lük yönetmeliğ­i gündemdeki yerini koruyor. Bu yönetmelik ile büyük hak kayıpları oluştu. Yönetmelik aleyhine 29 adet dava açıldı.”

Liman faaliyetle­rini sürdüren ve yatırımlar­ının birinci fazını tamamlayan Limakport’un, mevcut iki faz yatırımı daha bulunuyor. Bu projelerin bitmesiyle, kapasiteyi 3 milyon Teu’nun üzerine çıkaracak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye