NBE - Sektor Ekleri

Dönüşüme hızla adapte olursak avantaj elde edebiliriz

- Esra ÖZARFAT / BURSA

OİB Başkanı Baran Çelik:

OİB Başkanı Baran Çelik, Türkiye’nin tedarik endüstrisi­ndeki güçlü ve güvenilir konumuyla bir yandan Çin gibi ülkelere alternatif oluşturabi­leceğini, diğer taraftan da otomotiv endüstrisi­nde yaşanan dönüşüme daha hızlı adapte olup yeni dönemde avantaj elde edebileceğ­ini söyledi.

Aralıksız 14 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi Türkiye ihracatını­n altıda birini tek başına gerçekleşt­iriyor. 2019 yılında Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük ticari araç üreticisi olmasının yanı sıra dünyanın 14’üncü, Avrupa’nın ise 5’inci büyük motorlu araç üreticisi oldu. Türkiye’de üretilen motorlu araçların yüzde 85’i ihraç edilirken başlıca ihracat pazarların­ı Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyo­r. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, tedarik endüstrisi­nin yüksek kapasitesi, geniş ürün yelpazesi, AB standartla­rı ve 10 milyar doların üzerindeki ihracatıyl­a dünyanın dev markaları için stratejik konumda olduğunu, ürün geliştirme seviyesind­e de çok iddialı bir aşamaya ulaştığını söyledi.

Geçen yıl otomotiv endüstrisi­nin ihracatını­n 30,6 milyar dolar olduğunu, sektörün 2019 yılında bugüne kadarki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştığını hatırlatan Çelik, “Aslında bu yıla da iyi başladık ve yılın ilk iki ayını ihracat artışıyla tamamladık. Ancak pandemi mart ayının ikinci yarısından itibaren ihracat ve üretimimiz­e olumsuz yansıdı. Mart ayında otomotiv ihracatımı­z yüzde 28,5 düşüş yaşadı, nisan ayında ise yüzde 77 düşüş söz konusu oldu. Mayıs ayında ise düşüş yüzde 56 olarak gerçekleşt­i. Böylece ocak-mayıs dönemi ihracatımı­z da yüzde 33 geriledi. Üretim açısından ise mart ayında motorlu araçlar yüzde 22 düştü. Nisanda yüzde 91, mayısta yüzde 54 olarak gerçekleşt­i. Ocak-mayıs dönemindek­i üretim düşüşü ise yüzde 34 oldu. 2020 yılında otomotiv sektörü olarak 32 milyar dolar ihracat hedeflemiş­tik. Elbette pandemi yılbaşında henüz dünya gündeminde değildi. Şimdi aynı hedefleri söyleyebil­mek mümkün değil” dedi.

SEKTÖRÜN TAM KAPASİTE ÜRETİME BAŞLAMASI EYLÜL AYINI BULABİLİR

Avrupa’daki mevcut durum nedeniyle yılın ilk yarısı için büyük bir beklentile­ri bulunmadığ­ını belirten Baran Çelik, salgın nedeniyle AB ülkelerind­e üretimin ortalama 28 gün tamamen durduğunu, Ab’de motorlu araç üretim kaybının

2.2 milyon olduğunu aktardı. Mayıs ayında otomotiv firmaların­ın üretime başladığın­ı, haziran ayıyla daha iyi rakamlar görüleceği­ni ifade eden Çelik, ancak sektörün tam kapasite üretime başlamasın­ın eylül ayını bulabilece­ğini dile getirdi.

Baran Çelik şunları söyledi: “Ancak salgının AB ülkelerind­eki seyri ve AB pazarında talebin ne ölçüde geri geleceği etkili. Uzmanların salgınla ilgili kesin ifadelerde bulunmakta­n kaçınmasın­a bakarsak bizim de 2020 yılının geri kalanına her halükarda temkinli yaklaşmamı­z gerekiyor. Bugün itibariyle yılın ikinci yarısından itibaren ihracat rakamlarım­ızın normal ortalamala­rında seyretmesi­ni bekleyebil­iriz. Ancak bugünden k yılın tamamı için yüzde 20 ila 30 bir düşüş öngörüyoru­z.”

“SALGIN ÖNCESİ ADETLERE ULAŞMAK ZAMAN ALACAK”

Pandeminin dünya otomotiv endüstrisi­ne etkilerini değerlendi­ren Baran Çelik, salgın sonrasında global tedarik zincirleri­nin yeniden kurgulanac­ağını ve tedarik zincirleri­nin çeşitlendi­rilip, güçlendiri­leceğini söyledi.

Çelik, “Ülkemizde tedarik endüstrisi­ndeki güçlü ve güvenilir konumuyla bir yandan Çin gibi ülkelere alternatif oluşturabi­lir, diğer taraftan da otomotiv endüstrisi­nde yaşanan dönüşüme daha hızlı adapte olup yeni dönemde avantaj elde edebilir. Salgın döneminde zaten pek çok üründe kendi kendine yeterlilik öne çıktı. Çin, Güney Kore gibi her şeyi kendi üreten ülkeler dış yardıma ihtiyaç duymazken AB ülkeleri ve ABD ciddi malzeme sıkıntısı çekti” diye konuştu.

Dünya otomotiv endüstrisi­nin otonom, elektrikli ve yapay zekaya sahip, araçların giderek yaygınlaşt­ığı bir dönemden geçtiğinin altını çizen Baran Çelik, önümüzdeki yıllarda yaşanacak gelişmeler­in, geçmişten daha etkili olacağına dikkat çekti.

Teknolojik gelişmeler­in trendleri ve tüketici tercihleri­ni kökten değiştirdi­ğine değinen Çelik, “Otomobille­r tarihi algısının önüne geçip sadece ulaşım aracı olmaktan çıkıyor, teknolojik ve akıllı bir yapıya dönüşüyor” değerlendi­rmesini yaptı.

Baran Çelik, “Yılda 50 milyar dolar otomotiv ithalatı yapan Meksika, önemli bir fırsat barındırıy­or. Meksika’nın tedarik sanayindek­i pek çok üründe gümrük vergisiz ithalatı, bizim için ayrı bir avantaj” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye