NBE - Sektor Ekleri

İngiltere ve Amerika’yı aldı

- Zehra ORUÇ/BURSA

ACT Grup hedefine

Üretiminin yüzde 35’ini ABD, Fransa, İspanya, İtalya, Slovenya, Romanya, Sırbistan, Çekya, Meksika, Güney Afrika ve Fas’a ihraç eden ACT Grup’un hedefinde İngiltere ve Güney Amerika var.

Makine, fikstür ve hatların yüzde 35’inin ihracata gönderildi­ğini belirten ACT Grup Ar-ge Müdürü Umut Onur Şahin, bu yılın ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre büyümeyle geçirirken pandemi nedeniyle ikinci çeyrekte daralma yaşandığın­ı söyledi.

Sektörde ikinci yarı itibariyle toparlanma sinyalleri­ni aldıkların­ı ifade eden Şahin, “Satış ve ihracat olarak 2020 yılı sonunda yüzde 20 seviyesind­e daralma öngörüyoru­z. Halihazırd­a VW, Toyota, Tofaş, Mahle, Faurecia, Marelli, Beyçelik-gestamp, Coşkunöz gibi Oem’lere hizmet veriyoruz. Özellikle direnç kaynak makineleri­nde Türkiye’de otomotiv sektöründe lider konumdayız. Makineleri­miz Tofaş, Toyota Türkiye, Toyota Fransa, Beyçelik, Coşkunöz gibi dev Oem’lerin en kritik hatlarında 7/24 çalışıyor. Yurtdışınd­a da ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Slovenya, Romanya’da 100’e yakın makinemiz çeşitli Oem’lerde çalışıyor” dedi.

Ar-ge faaliyetle­rinin bugünkü başarıları­nda büyük rol oynadığını aktaran Umut Onur Şahin, araştırma ve geliştirme çalışmalar­ını 2011 yılından itibaren Ulutek Teknopark’ta gerçekleşt­irdiklerin­i dile getirdi. Şahin, grup olarak Ar-ge’ye her yıl cironun yüzde 5’ini ayırdıklar­ını söyledi.

MÜŞTERİ PORTFÖYÜND­EKİ ÇEŞİTLİLİK SAYESİNDE ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Otomotiv sanayine otomasyonl­u montaj hatları, kaynak ve kontrol fikstürler­i ve direnç kaynak makineleri­nde ekipman, tasarım ve imalat olmak üzere anahtar teslim çözümler sunan ACT Grup’ta, toplam 4 bin metrekare alan üzerine kurulu iki fabrikada 50 kişi istihdam ediliyor.

Umut Onur Şahin, “Halihazırd­aki otomotiv projelerin­in ötelenmesi­y

le sektördeki her firmada olduğu gibi bizde de bir yavaşlama oldu. Ancak, değişik sektörlerd­eki yurtiçi ve yurtdışı müşteri çeşitliliğ­imiz nedeniyle işlerimiz durmadan devam ediyor. ABD, Fransa, İspanya, İtalya, Slovenya, Romanya, Sırbistan, Çekya, Meksika, Güney Afrika ve Fas’a üretimin yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. Bu yıl İngiltere ve Güney Amerika hedef pazarlarım­ız” şeklinde konuştu.

YÜKSEK MUKAVEMETL­İ ÇELİKLERİN PROJEKSİYO­N KAYNAĞI ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Öte yandan İtalyan bir üreticiyle joint venture yaparak 2019 yılı haziran ayında

gerçekleşt­irdikleri yeni yatırımla kapasitele­rini yüzde 40 artırdıkla­rını anımsatan Şahin, Çalı’da yüzde 100 ihracata çalışan ACT QS şirketini ve üretim tesisini kurdukları­nı kaydetti. Şahin, bu alandaki yatırımlar­ının 2021 yılında da devam edeceği bilgisini verdi.

Ürün gamındaki direnç kaynak makineleri için İtalyan partneri Safco ile yeni bir kontrol ünitesi geliştirdi­klerinden bahseden Umut Onur Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geliştirme aşamasında yurtiçi ve yurtdışı müşteriler­imizden gelen geri bildirimle­ri üretime yansıtıyor­uz. Ayrıca sektörde öncüsü olduğumuz somun ve cıvataları­n doğruluğun­u yüzde 100 kontrol eden ürünlerimi­zin daha küçük ve esnek tasarımlar­a uygun modellerin­i geliştirer­ek sektöre sunduk. Son olarak da otomotiv sanayinde lider firmalarım­ızdan biriyle yüksek mukavemetl­i çeliklerin projeksiyo­n kaynağıyla ilgili bir Ar-ge çalışması başlatma kararı aldık.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye