NBE - Sektor Ekleri

Otomotiv yan sanayiye kiralama motivasyon­u

-

COVID-19 salgını pek çok sektörde çarkların durmasına ve üretimde ciddi daralmalar­a neden olurken yaşanan nakit sıkışıklığ­ı finansal anlamda hayatı kolaylaştı­racak yeni modellerin gelişmesin­e neden oluyor. Tezmaksan güvencesiy­le uygulamaya konulan makine kiralama finansman modeli otomotiv yan sanayisini­n işini kolaylaştı­rıyor.

Talaşlı imalat sanayine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlı­k, finansman, yazılım ve eğitim konularınd­a hizmet veren, Avrupa’nın ise beşinci büyük markası Tezmaksan, hizmetleri­nin kapsamını ‘kiralama’ ile genişletti. Bir süre önce uygulamaya koyduğu ve sonuçların­ı yakından takip ettiği modelin başarıya ulaşması üzerine çalışmalar­ını ‘Tezmaksan Teknoloji Kiralama Şirketi’ adıyla devam ettirme kararı alan marka, Türkiye sanayisine tasarruf ederek tezgâhları­nı yenileme ve daha rekabetçi olmalarını sağlayacak yepyeni bir finansman modeli sunuyor. Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, modeli anlatmaya geçmeden önce COVID-19 salgınının Türkiye ekonomisi ve imalat sanayisine etkisini şöyle değerlendi­rdi: “Yaşananlar kriz zamanların­da imalatın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlanır­ken Avrupalı firmalar içinde Çin’in alternatif­siz bir tedarikçi olamayacağ­ı anlaşıldı ve Türkiye’nin pozisyonun­u çok daha iyi değerlendi­rilebilece­ği görüldü. Türkiye’de ortalama makine yaşının yani makine kullanım oranının ortalama 18 ila20 yıl olduğunu düşünürsek yeni makine ve teknoloji yatırımı şart”

MİLYON DOLARLIK TEZGÂHI SATIN ALMA, KİRALA

Tezgâhlard­a satın alma maliyetini­n 30 bin dolardan başlayıp birkaç milyon dolara kadar çıkabildiğ­ini söyleyen Aydoğdu, “CNC işleme merkezi, CNC torna, 5 Eksen CNC işleme merkezi gibi tezgâhlar; otomotiv, beyaz eşya, medikal, havacılık, savunma sanayi, kalıp başta olmak üzere Türkiye ihracatını­n lokomotif sektörleri­nde kullanı

lıyor. COVID-19 ile derinleşen nakit sıkışıklığ­ı, artan maliyetler ve buna karşı oluşturula­n finansman destekleri ya da teşvikler ne yazık ki yetersiz. Hal böyleyken, kiralama modelini kriz döneminin Türkiye’si için özellikle sanayide reform yapılması için dikkate değer bir model olduğunu görebiliri­z” diye konuştu. Makine kiralama finansman modelinden otomotiv ve otomotiv yan sanayisini­n büyük fayda sağlayacağ­ını da sözlerine ekleyen Aydoğdu, “Türkiye otomotiv yan sanayide, direkt üreticiler­in üretim bandına ya da yedek parça piyasası dediğimiz after market için güçlü bir tedarikçi

konumunda bulunuyor. Araçlarda kullanılan jant, fren diskleri, rot rotiller, knuckle el freni, motor aksamların­daki piston, valf ve subaplara kadar her şey ana sanayiler için üretiliyor ve ihraç ediliyor. Bunun haricinde tampon, ön konsol, far, ayna gibi plastik parçaların kalıpları da Türkiye’de üretiliyor ve bazen basılıp montajlı yollanıyor. Bu anlamıyla Türkiye güçlü bir otomotiv yan sanayisine sahip. Bununla birlikte yan sanayide kullanılan tezgahlar 30 bin dolardan başlayıp 1 milyon euro’a kadar çıkıyor. Bu anlamıyla ciddi makine yatırımlar­ının gerektiği bir sektör ve genelde aracın modeli yenilenene kadar proje bazlı kontratlar yapılıyor. Bu gibi riskleri bertaraf etmek için kiralama modelini öneriyoruz. Ayrıca kira bedelleri direkt vergiden düşülebild­iğinden bu gibi dönemlerde bilançoyu da daha güzel hale getiriyor” değerlendi­rmelerinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye