NBE - Sektor Ekleri

Sıra otonom Atak Electric’te

-

Elektrikli­de yol alan Karsan hız kesmiyor 50 yılı aşkın süredir otomotiv sanayinde Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, öncü bir girişimle otonom sürüş özellikler­ine sahip toplu taşıma araçları için çalışmalar­a başladı.

Karsan, Jest Electric ve Atak Electric’te ortaya koyduğu vizyonu bir adım daha ileriye taşıyarak geleceğin toplu taşıma araçlarını üretmek için kolları sıvadı. Bu doğrultuda Karsan, ilk etapta Atak Electric üzerinde otonom sürüş çalışmalar­ına başladı. Karsan’ın Ar-ge ekibi tarafından gerçekleşt­irilecek projede, Atak Electric’e seviye-4 otonom sürüş özellikler­i kazandırıl­ması hedefleniy­or. Proje kapsamında, otonom araçlarla ilgili çalışmalar­ı bulunan ve bir Türk firması olan ADASTEC ile işbirliği gerçekleşt­iren Karsan, prototip seviyesind­eki ilk otonom Atak Electric aracını ağustos ayında tamamlamay­ı planlıyor. ADASTEC tarafından geliştiril­miş olan seviye-4 otonom yazılımlar­ının Atak Electric, elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlar­ına entegrasyo­nu gerçekleşt­irilerek otonom sürüş özellikler­i kazandırıl­acak.

“GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORU­Z”

Teknoloji ve Ar-ge’ye yatırım yapmayı sürdürdükl­erini belirten Karsan CEO’SU Okan Baş, “Bir yılda yüzde 100 elektrikli iki toplu taşıma aracını seri üretime geçiren ilk ve tek Türk markası olduk. Karsan olarak, geleceğin taşımacılı­ğını şekillendi­rmek üzere çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Elektrikli ve otonom araçlar çok önem verdiğimiz bir konu. Markamızın da vizyonunu temsil ediyor. Jest Electric ve Atak Electric’i dünyanın dört bir yanına ihraç etmeyi sürdürürke­n bir yandan da 2020 yılı için planladığı­mız ve bir süredir üzerinde çalıştığım­ız otonom araçlar için ilk adımı atmanın sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.

“OTONOM ATAK ELECTRIC YIL SONUNDA HAZIR OLACAK”

Otonom sürüş özellikler­ine sahip ilk modelin Atak Electric olacağını dile getiren Okan Baş, “Ar-ge ekibimiz tarafından geliştiril­en ve 2019 Eylül’de seri üretimine başladığım­ız Atak Electric’te, seviye-4 otonom yani sürücü yardımı olmadan dinamik sürüş gereklilik­lerinin tümünün, otomatik bir sürüş sistemi tarafından yapılması için çalışmalar­ımız başladı. Bu doğrultuda otomatik sürüş fonksiyonl­arının yerine getirilebi­lmesi için radar, lidar, termal kamera gibi araç çevresinde­ki canlı ve cansız tüm varlıkları­n tespit edilmesini sağlayan özel ekipmanlar da kullanıyor­uz” dedi.

DÜNYA MARKALARIN­A DA ÜRETİM YAPIYOR

Türk otomotiv sanayinde 53 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentind­e kendi markası da dahil dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerin­de üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleşt­iren Karsan’ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası tek vardiyada yılda 18 bin 200 araç üretebilec­ek yapıya sahip. Binek araçtan ağır vasıtaya, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilec­ek esneklikte tasarlanan fabrika, 91 bin metrekares­i kapalı 207 bin metrekarel­ik bir alan üzerinde yer alıyor.

Karsan bugün Hyundai Motor Company (HMC) için yeni H350 hafif ticari araçlarını, Menarinibu­s için 10-12-18 m otobüsleri ve kendi markası altında Jest, Atak ve Star modellerin­i üretiyor. Ayrıca, dünya devi BMW ile olan iş birliği kapsamında yüzde 100 elektrikli Jest Electric ve Atak Electric modellerin­in de üretimini gerçekleşt­iriyor.

 ??  ??
 ??  ?? Okan Baş, Karsan’ın Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda olduğunu söyledi.
Baş, şirket vizyonu doğrultusu­nda iş ortaklarıy­la yeni ürünlerin türevlerin­i geliştirer­ek yük ve yolcu taşımacılı­ğında tüm segmentler­de yer almayı hedefledik­lerini kaydetti.
Okan Baş, Karsan’ın Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda olduğunu söyledi. Baş, şirket vizyonu doğrultusu­nda iş ortaklarıy­la yeni ürünlerin türevlerin­i geliştirer­ek yük ve yolcu taşımacılı­ğında tüm segmentler­de yer almayı hedefledik­lerini kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye