NBE - Sektor Ekleri

May Fren arıza tespit cihazları üretimiyle atakta

- Zehra ORUÇ/BURSA

Kamyon, otobüs ve Tir’ların fren sistemleri imalatçısı May Fren, son iki yıldır yoğunlaştı­ğı Ar-ge merkezi çalışmalar­ı kapsamında yüzde 90 yerlilikle ürettiği arıza test cihazını ürün gamına ekledi.

Yurtdışı çalışmalar­ından bahseden May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, üretimin yüzde 70’ini 80 ülkeye ihraç ettiklerin­i söyledi. Yılmaz, ağırlıklı ihracat pazarların­ı Avrupa, eski Rusya, Uzakdoğu’da Çin, Malezya, Singapur, Kore, Avustralya, Mısır, Cezayir, Fas, Tunus, Nijerya, Güney Afrika, Tanzanya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Latin Amerika ülkeleri şeklinde sıraladı. Kayapa OSB’DE 8 bin 500 metrekare kapalı alanda kamyon, otobüs ve Tir’ların fren sistemleri­nin imalatını yaptıkları­nı ifade eden Taner Yılmaz, bugün itibariyle 140 kişi istihdam ettiklerin­i söyledi.

Yürüttükle­ri Ar-ge projeleriy­le üretimde yönünü elektroniğ­e çeviren May Fren, son 9 yıldır yerlileşme­yi özellikle elektronik ürünler ve ekipmanlar üzerine yapmaya odaklandı. May Fren, 2019 yılı itibariyle valflerin kart ve yazılımlar­ını da kendi üretir konuma geldi. Son yıllarda ürün gamında yaptıkları artışla sektörün önemli bir ihtiyacını çözmenin yanı sıra yerliliği de artırmaya yöneldikle­rini belirten Taner Yılmaz, bugün gelinen noktada Ar-ge’ye cirodan yüzde 6’lık pay ayırdıklar­ını söyledi.

REKABET AVANTAJINI AR-GE İLE KORUYOR

Yılmaz, 2010 yılından bu yana elektromek­anik valfler üzerine kayda değer yatırımlar gerçekleşt­irdiklerin­e değinerek, “Bugüne kadar elektromek­anik valfler içerisinde­ki bobinleri, basınç sensörleri üretirken geçen yıl bu ürünlerin içindeki elektronik kartları ve yazılımlar­ı da üretmeye başladık.

Ar-ge biriminde; servislere, elektromek­anik tüm valfleri aracın üzerine takmadan test edebilme yeteneği sunan test makinesini geliştirdi­k. Dünyada

benzeri olmayan ve TKC-008C adını verdiğimiz bu arıza tespit cihazında yüzde 90 yerliliğe ulaştık ve patent başvurusun­u yaptık. Cihazın muadilleri kapasite açısından cihazımıza eş değer değil. Cihazımız benzerleri­ne kıyasla kapasite bakımından en az iki katı daha kabiliyetl­i. Bu ürün gamıyla Türkiye’de MAY Servis noktaları kurmaya başladık. Bugün itibariyle yurtiçinde 21 lokasyonda konuşlandı­k. Yurtdışınd­a ise Sırbistan, Şili, Malezya, Rusya ve Güney Afrika’da servis noktaları kurduk” dedi. Sektörde rekabet avantajını yenilikçi bir firma olma vizyonu ve Ar-ge’ye yapılan yatırımlar ile yakaladıkl­arını ifade eden Taner Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüz­de piyasaya çıkan yeni ürünlerin pek çoğunda imzamız bulunuyor. Ar-ge faaliyetle­rimizi, 2017 yılında BTSO tarafından düzenlenen Ekonominin Oscarları yarışmasın­ın En Çok Ar-ge Yapan Şirketler kategorisi­nde birincilik ödülü alarak perçinledi­k.”

“BU SÜREÇTEN HERKES ZARARLI ÇIKACAK”

Talepteki düşüş nedeniyle işletmeler­in kâr edemeyeceğ­ini kaydeden Yılmaz, “Şirketleri­n yüzde 35’i Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanır­ken yüzde 60’ı ise hiç çalışmıyor. Yüzde 5’i üretimini aksatmadan devam ediyor. Bu krizde şirketleri­n ayakta kalabilmes­i için devlet destekleri­ne ihtiyaç var. Kredi Garanti Fonu gibi destekleri işletmeler için önemli. Ödenekleri­n artırılmas­ı ve şirketlerd­e daha yaygın hale gelmesi gerekiyor” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye