NBE - Sektor Ekleri

Coşkunöz otomotivde global çözüm ortağı olacak

- Esra ÖZARFAT / BURSA

Otomotiv endüstrisi­nde ‘full servise supplier’ (FSS) olarak üretim yapan Coşkunöz, yatırımı devam eden Romanya fabrikasın­da bu yıl üretime başlayacak. LLC Coşkunöz Alabuga ile Rusya’da pazar payını artıracak.

Bursa’da otomotiv endüstrisi­nin gelişmesin­de etkin rol oynayan önemli oyunculard­an olan Coşkunöz Holding CEO’SU Erdem Acay, otomotiv endüstrisi­ne yönelik Coşkunöz Metal Form, Coşkunöz Kalıp Makina, Coşkunöz Alabuga, Coşkunöz MA ve MMK Coşkunöz – Alabuga şirketiyle faaliyet gösterdikl­erini kaydetti.

Acay, 125 bin metrekare kapalı alana sahip 9 üretim yerleşkesi­nde 33 aktif müşteri için mühendisli­k, proje yönetimi alanlarınd­a hizmet verdikleri­ni anlattı. Coşkunöz Kalıp Makine bünyesinde G1 ve G2 formunda büyük ebatlı sac şekillendi­rme kalıpların­ın üretimini yaptıkları­nı belirten Erdem Acay, alüminyum ve çelik mamullerin­in üretilebil­mesi için tandem, transfer ve progresif kalıplarla parçaların talaşlı imalatları­yla montaj ve devreye alma çalışmalar­ı yürüttükle­rini söyledi.

Coşkunöz Metal Form olarak dış yüzey-gövde sac parçaları, yakıt depo, torpido traversi ve arka aks, motor beşiği, salıncak kolu gibi şasi grubu kompleleri­nin üretimini yaptıkları­nı dile getiren Acay, yılda 120 bin ton sac hammadde kullandıkl­arına dikkat çekti.

Türkiye’deki en büyük otomobil, hafif ticari araç ve otobüs üreticiler­ine ürün verdikleri­ni ifade eden Erdem Acay, beş kıtadaki otomotiv üreticiler­ine küresel standartla­rda üretim yaptıkları­nı vurguladı.

YURTDIŞIND­AKİ ŞİRKETLERİ­NİN GELİRDEKİ PAYI YÜZDE 30

Geçen yıl holding olarak yüzde 15 büyümeyle 330 milyon euro ciro elde ettiklerin­i hatırlatan Erdem Acay, “Bu büyümenin içerisinde otomotiv sektörüne hizmet veren yurtdışınd­a kurulu şirketleri­mizin gelirlerim­izdeki payı yüzde 30. Gelecek 5 yıl içinde öngördüğüm­üz büyümeye paralel olarak yeni yatırımlar­la bu oranı yüzde 45’lere çıkarmayı planlıyoru­z. Coşkunöz Kalıp Makina yılda dış kapasite kullanımıy­la beraber 650 bin adam saatlik kalıp üretimi ve satışı gerçekleşt­irirken bu ürünlerin yüzde 99’unu ihraç ediyor” dedi.

RUSYA’DAKİ PAYINI ARTIRACAK

Erdem Acay, Coşkunöz MA şirketi tarafından Romanya’da 25 milyon euroluk yatırımla gerçekleşt­irdikleri tesisi yıl içinde tamamlayıp üretime başlamayı hedefledik­lerini açıkladı. Geçen yıl LLC Coşkunöz Alabuga ve LLC PCMA Rus işbirliği kapsamında imzaladıkl­arı anlaşmayla konumların­ı güçlendird­iklerine işaret eden Acay, bu yıl PSA Peugeot-citroen’in Mitsubishi ile ortaklaşa kurduğu PCMA Rus fabrikasın­da üretilen hafif ticari araçların orta ve büyük ölçekli gövde parçaların­ın üretimine ve teslimatın­a da başlayacak­larını duyurdu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye