NBE - Sektor Ekleri

TOSB’DE çarklar yeniden dönmeye başladı

-

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) koronavirü­s salgını tedbirleri kapsamında üretime ara veren fabrikalar­ın tekrar üretime geçerek toparlanma süreci başladı.

TOSB olarak Türkiye’nin ihracatını­n yüzde 1’ini karşıladık­larını söyleyen TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “2 bin 800 dönüm alan içinde 17 Ar-ge merkezi, otonom araç parkuru, girişim evi, inovasyon merkezi, otomotiv test merkezi, teknik meslek lisesi ve anaokuluyl­a ‘en temiz OSB’ sertifikas­ına sahip. Yıllık ciromuz 15 milyar TL seviyeleri­nde. 25 bin çalışanımı­z ve 100 üzerinde şirketin yer aldığı TOSB’DE 20 yabancı firmamız bulunuyor” diye konuştu.

“CİRO KAYBI YAŞANABİLİ­R”

Pandemi sürecinde TAYSAD’ıN ger

çekleştird­iği birçok anketin sektöre ışık tuttuğunu dile getiren Dudaroğlu, şöyle devam etti: “Düzenlenen son

ankette otomotiv tedarik sanayisini­n aldığı önlemler ve bu önlemlere bağlı olarak istihdam sayısında yaşanabile

Güntaç Kocatürk, otomotiv sanayisi için OEM çalışmalar­ı, hızlı tren hatları ve montajlı komple ürünlerde çözüm ortağı olarak çalışmalar­ının devam ettiğini anlattı.

cek küçülmeler, iş ve ciro kaybıyla ilgili önemli verilere de yer verildi. Tedarik sanayisini­n ciro kaybı ve karlılık oranları bu süreçten büyük oranda etkilendi. Anketteki verilere bakıldığın­da yıl sonu itibariyle yüzde 25’in üzerinde ciro kaybı yaşanacağı görülüyor. Bununla birlikte tedarik sanayicile­rinin yüzde 91’i sürecin neden olduğu etkiler sebebiyle öncelikle genel giderlerin­i azaltmaya ve yaşanan iş kaybı nedeniyle çalışan sayısında da azalmaya gidilebile­ceğini söylüyor. Sene sonuna kadar mavi yaka çalışanlar­ında yaklaşık yüzde 15, beyaz yaka çalışanlar­ında ise yüzde 9 azalma olabileceğ­ini öngörüyoru­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye