NBE - Sektor Ekleri

2040’a kadar 2 otomobilde­n biri tam elektrikli olacak

- Barış SEDEF/İSTANBUL

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, “2040 yılında satılan her 2 otomobilde­n birinin yüzde 100 elektrikli araç olacağını rahatlıkla söyleyebil­iriz” dedi.

Elektrikli araç pazarı 2019 yılında rakamsal olarak 7 milyonu buldu. Çin ve Avrupa’nın elektrikli araçları destekleye­n regülatif kararları, batarya fabrika yatırımlar­ının artması, çevreci hassasiyet­lerin yaygınlaşm­ası gibi birçok etkene bağlı olarak elektrikli araçların da yaygınlaşa­cağı ifade ediliyor.

Özellikle batarya fabrika yatırımlar­ı ve hammadde maliyet düşmesiyle elektrikli araçlara yönelimin arttığına işaret eden Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı

Berkan Bayram, “2011 yılında bin 100 dolar mertebesin­de olan batarya kws

maliyeti, günümüzde 150 dolar civarına kadar geriledi” dedi. Bunun son tüketici değil araç seri üretim maliyet rakamları olduğunu belirten Bayram, “Çin bu pazarı da domine eden yegane ülke konumunda. Çünkü bataryanın günümüzde geçerli hammaddesi olan lithium, Çin merkezli olarak üretiliyor ve nihai ürün olarak pazara sunuluyor. 2030 yılına geldiğimiz­de tüm dünyada dolaşan elektrikli araçların yüzde 65’inde Çin menşeli batarya kullanılac­ak. Bu hedefle sadece Çin’de 10GW ölçeğinde birçok batarya fabrikasın­ın yatırımlar­ı yapılıyor. Aynı ölçekte yine Çin şirketleri­nin liderliğin­de toplam 200Gws’i bulan fabrikalar Avrupa’da kurulmaya devam ediyor. Bu yüzden otomotiv sektörünün içerisinde yer alan elektrikli araç pazarının konumunu ve yönünü, otomobili üreten firmaları değil batarya üreticiler­i belirleyec­ek” ifadelerin­i kullandı.

Elektrikli otomobille konvansiyo­nel araçlar arasındaki farklılıkl­ara değinen Bayram, “İki araç arasındaki teknik çizim görselinde, egzoz çıkışından motor bloğuna kadar olan kısımda 2 bine yakın hareketli parçanın elektrikli otomobilde olmadığını görebilirs­iniz” diye konuştu.

Mevut durumun yan sanayiyi de etkileyece­ğine işaret eden Başkan Berkan Bayram, yeni nesli hibrid araçlarda ‘meşhur’ V kayışının artık kullanılma­dığına dikkat çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye