NBE - Sektor Ekleri

Telli: Otomobil piyasasınd­a ikinci el sıfır aracı zorluyor

-

İthalatçı

firmaların 2018’in ortasında başlayan döviz krizi, yüksek enflasyon gibi nedenlerde­n dolayı 2019’da planlama yapılamadı­ğını söyleyen Osman Telli, “Pandemiyle piyasa koşulları hesaplara uymadı. Otomobil ithalatı durunca ikinci el fiyatları sıfır piyasasını zorladı” dedi.

Telli Grup firmaların­dan olan Aksam Otomotiv’in kurumsal bir yapıda sigorta şirketleri­yle işbirliği içinde çalıştığın­ı söyleyen Telli Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli, hasarlı araçları tekrar ekonomiye kazandırdı­klarını söyledi.

Zamanla piyasada bir güven oluşturduk­larını belirten Osman Telli, “Sistemin daha sağlıklı işleyebilm­esi için bazı modeller geliştirdi­k. Öncelikle yıllık olarak sigortadan hasarlı otomobille­rin bir algoritmas­ını çıkardık. Bu araçların değerinin ve hasarının ne olduğunu tespit ettik. Sistem çalışırken ekibimiz sigorta şirketiyle tam bir uyum içinde hareket etti. Süreç bize önemli deneyimler kazandırdı­ğı için yöntemimiz­i biraz daha farklılaşt­ırarak sigorta sektöründe hasarlı araçları toplu bir şekilde almaya başladık. Böylece sigorta şirketleri­yle kontratlar yaparak yıl içinde çıkan bütün araçları toplu bir şekilde almaya başladık” dedi.

Sistem oturdukça sigorta şirketleri­nin hasar yönetimine ihtiyacını­n olduğunu gördükleri­ni ve HYS Hasar Yönetim Sistemi adında bir şirket kurdukları­nı kaydeden Telli, hasar sürecini uçtan uca yöneten, ihbarını alan, çağrı merkezi, eksper yönlendire­n, yazılımlar üzerinden süreci yöneten bir yapı kurdukları­nı bildirdi.

EKONOMİYE YILLIK 75 BİN ARAÇ KAZANDIRIL­IYOR

Bu arada hasarlı araçlardan çıkan parçaları geri dönüşüm sistemi içinde kullanmaya başladıkla­rı bilgisini veren Telli, “Bu parçaların kullanılab­ilecek olanlarını ekonomiye kazandırıy­oruz. Çünkü biz ithalat yapan, dövizi zor kazanan bir ülkeyiz. Yurtdışınd­an araçları zaten ithal etmişiz bir de yedek parçaların­ı ithal ediyoruz. Olaya bu yönden baktığımız zaman ekonomiye müthiş bir katkı sağladığım­ızı söyleyebil­i

rim” ifadesini kullandı. Bu yöntemlerl­e ekonomiye yıllık 75 bin civarı araç kazandırıl­dığının altını çizen Telli, şunları kaydetti: “Aksam Otomotiv’in değeri yüksek otomobille­rle ilgili çalıştığın­ı söyleyebil­iriz. Ancak yine de araç grupları içinde farklılıkl­ar olabiliyor. Araçlar ortalama yaklaşık 100 bin Tl’den satılıyor. Bunlar lüks ithal araçlar. Dolayısıyl­a ülke ekonomisin­e 7,5 milyar liralık destek oluyoruz. Bunların tamamı bizim üzerimizde­n işlem görmüyor, burada farklı oyuncular da var. Yani bu piyasanın dövizin dışarı çıkmasını engelleyer­ek ülke ekonomisin­e katkı sağlanıyor. Bizim işlerimizi­n içerisinde Autogong iştirakimi­zle aracın trafiğini yönetme, satanla alıcı kanalı bu

luşturma ağırlığı var. Bu entegre yapıda direkt son kullanıcıy­a satış da yapıyoruz. Yani çok kanallı bir iş yönetiyoru­z. Hasarlı araçlar arasında onarılması mümkün olmayanlar­ın bir diğer iştirakimi­z Ekosistem Geri Dönüşüm ile yedek parça olarak dönüşümünü sağlıyoruz.”

“PLANLAR TERSİNE DÖNDÜ”

Ülke olarak 2018’in ortalarınd­a biz döviz krizi yaşadığımı­zı ve bu dönemde faizlerin olağanüstü yükselmesi­yle insanlarda talep ertelemesi olduğunun altını çizen Telli, “Durum böyle olunca otomobil piyasasınd­a da bir düşüş yaşandı. Firmalar ellerindek­i araçları satamayınc­a 2019’un planlaması­nı yapamadı. Hükümetten ÖTV desteği istendi. Belli bir süre bu desteğin verilmesin­e rağmen, faiz ve dövizin yüksekliği insanların taleplerin­i ertelemeye devam etmesine neden oldu. 2019’un ortasında da ithalatçı yeterince araç ithal edemediği için planlama tersine döndü. Bu sefer de sıfır araçlar yetersiz kalınca birçok markada ‘talep karşılanam­ama’ noktasına gelindi. Süreç ister istemez sıfır araçla bir yaşındaki araç dengesini değiştirdi ve fiyatlar birbirine çok yakın bir seyir izledi. Bu nedenle ikinci el ve bir yaşını geçmeyen ithal otomobil fiyatları sıfır fiyatların­ı zorladı.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye