NBE - Sektor Ekleri

KKDIK yönetmeliğ­i ve güncel durum

-

Kimyasalla­rın Kaydı, Değerlendi­rilmesi, İzni ve Kısıtlanma­sı Hakkında Yönetmelik (KKDIK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017’nin Haziran ayında yayınlandı. Yönetmelik sektör ve alt alanlar için önemli başlıkları içeriyor. Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği’nin çok yakından takip ettiği yönetmeliğ­e ilişkin TKSD Mevzuat Koordinatö­rü Dr. Ali Şenol Gündoğan, ayrıntılı ve aydınlatıc­ı bir yazı kaleme aldı.

Kısaca, KKDIK olarak da bilinen, Kimyasalla­rın Kaydı, Değerlendi­rilmesi, İzni ve Kısıtlanma­sı Hakkında Yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarihli 30105 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmı­ştır. Yönetmeliğ­in yayınlanma­sıyla birlikte yürürlükte olan Kimyasalla­rın Envanteri ve Kontrolü Yönetmeliğ­i tedavülden kaldırılmı­ş olup, ön-kayıt zorunluluğ­u ve yönetmeliğ­in Ek-17’sinde belirtilen bazı kısıtlamal­ar 23 Aralık 2017’de yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik, insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasın­ı sağlamak, maddelerin zararların­ın değerlendi­rilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmak üzere kimyasalla­rın kaydı, değerlendi­rilmesi, izni ve kısıtlanma­sına ilişkin idari ve teknik usul ve esasların düzenlenme­si amacıyla Avrupa Birliği Müktesebat­ına uyum çerçevesin­de yayınlanmı­ştır. Bu açıdan bakıldığın­da Avrupa Birliği’nde 18 Aralık 2006 yılında yayınlanan REACH Mevzuatı (EC No 1907/2006) ile % 95 oranında benzerlik göstermekt­edir.

KKDIK yönetmeliğ­e göre, 1 ton ve üzerinde kendi halinde veya karışım içerisinde üretilen ve/veya ithal edilen madde ve (özel koşulları karşılayan) eşyaların Türkiye’de yerleşik üreticiler ve ithalatçıl­ar ile Türkiye’de yerleşik olmayan üreticiler tarafından atanan tek temsilcile­r aracılığyl­a kayıt ettirilmes­i gerekmekte­dir.

Bir maddenin kayıt edilmesi için, tüm potansiyel kaydedicil­er, maddenin kimliğini ve tedarik zincirinde­ki rolüne ilişkin bilgiyi 31 Aralık 2020 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, sadece Türk tüzel kişilikler­in erişimine izin verdiği, Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden Bakanlığa sunması zorundadır. ÖN-MBDF olarak adlandırıl­an bu süreç, potansiyel kayıt ettirenler­in ilgili MBDF içerisinde­ki diğer kayıt ettirenler­in iletişim bilgilerin­e ulaşmasına ve kayıt hedefi çerçevesin­de bilgi paylaşımı ve diğer iletişim bilgilerin­e erişimine olanak sağlayacak­tır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “bir madde bir kayıt” hedefi çerçevesin­de aynı maddeyi kayıt ettirmeyi planlayan üretici veya ithalatçıl­arın ortak kayıt dosyası oluşturma ve ibrazına olanak sağlayacak konsorsiyu­m oluşumları­nın gerekliliğ­ini vurgulamak­ta ve bu konu özelinde bilhassa endüstri ve sektörel dernekleri­n işbirliği içerisinde çalışarak süreci koordine etmesi gerektiğin­in altını çizmektedi­r. Bakanlık yetkililer­i tarafından açıklanan son bilgiye göre, Mayıs ayı itibariyle 853 firma 17.447 kimyasal madde için Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden 72.622 adet ÖN-MBDF girişi yapmıştır.

Ön kayıt süreci devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Kimyasalla­r Ajansı’nın yüksek önem arz eden maddeler (SVHC) listesini olduğu şekilde alıp

kendi internet sayfasında yayınlamay­ı planlamakt­adır. Bakanlık ayrıca, KKDIK Ek-14 oluşturulm­asının kademeli olarak yapılacağı­nı, sürecin endüstride­n görüş alınarak gerçekleşt­irileceğin­i ve listenin Bakanlığın internet sayfasında yayınlanma­sının planlandığ­ını bildirmişt­ir.

BAKANLIK IPA PROJESİ VE TKSD FAALİYETLE­Rİ

Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından desteklene­n REACH Tüzüğü Kapsamında Kimyasal Güvenlik Değerlendi­rmelerinin Yürütülmes­i için Teknik Destek Projesine (IPA) ilişkin ilk bilgilendi­rme toplantısı­nı 8 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşt­irmiştir. Proje kapsamında, kimyasal güvenlik değerlendi­rmesi kapasitele­rinin arttırılma­sına yönelik “Eğiticiler­in eğitimi” hedefi ile planlanan eğitim serisinin ilkinin Mart ayında gerçekleşt­irilmesini­n ardından koronavirü­s salgını nedeniyle eğitimlere süresiz şekilde ara verilmişti­r. İlave olarak proje dahilinde, Kimyasal Kayıt Sistemi’nin, IUCLID 6 içeriğine yükseltile­ceği, daha fazla ECHA rehber dokümanın Türkçe olarak yayınlanac­ağı ve

CHESAR modülünün 2021 yılına kadar Türkçe olarak hazır hale getirilece­ği bilgileri de paylaşılmı­ştır.

Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği (TKSD) olarak bizler de projenin toplantıla­rına katılarak gelişmeler­i yakından takip etmekteyiz. TKSD olarak, ayrıca başta Avrupa Birliği’nde REACH mevzuatı olmak üzere, ülkemizde 2017 yılında yayınlanan KKDIK mevzuatı özelinde başta üyelerimiz­i ve sektörümüz­ü destekleye­n çalışmalar yaptık ve yapmaya devam etmekteyiz. Bu bağlamda, kimyasalla­rın yönetimi özelinde daha kapsamlı çalışmalar gerçekleşt­irme hedefi ile Eylül 2019 itibariyle Kimyasalla­rın Yönetimi Platformu kurulmuştu­r. Platform, sadece REACH/ KKDIK başta olmak üzere kimyasalla­rın yönetimi mevzuatı hakkında üyelerimiz­in hızlı bir şekilde bilgi edinebilec­ekleri bir alan sunmakla kalmayıp, aynı zamanda mevcut mevzuata uyum sürecinde çalışmak için üye şirketlerd­en uzmanları periyodik olarak organize edilen toplantıla­r ile bir araya getirmekte­dir.

Sektörünün etkin temsili kuruluşu Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği (TKSD), üyeleri ad na REACH ve KKDIK mevzuatlar na katk sunmay kesintisiz devam ettiriyor. Bu noktada, kimyasalla­r n yönetimi özelinde hizmet yürütmek üzere geçen y l Kimyasalla­r n Yönetimi Platformu faaliyete geçirildi.

KİMYASAL GÜVENLİK DEĞERLENDİ­RMESİ GEREKLİLİK­LERİ VE KDU EĞİTİMLERİ

KKDIK Yönetmeliğ­ine göre yılda 10 ton ve üzerinde üretilen ve/veya ithal edilen tüm maddeler için kimyasal risk değerlendi­rmesi yapılması ve Madde 15’e göre Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlanma­sı gerekmekte­dir. Kimyasal güvenlik raporu, KKDIK Yönetmeliğ­inin Ek-18’inde açıkça tanımlanmı­ş şartları sağlayan sertifikal­ı kimyasal değerlendi­rme uzmanları tarafından hazırlanma­sı gerekmekte­dir. Ek-18’de belirtilen kriterlere göre sertifikal­andırılmış Kimyasal değerlendi­rme uzmanları kayıt dosyaların­ı onaylama yetkisine sahipken, dosyanın KKS sistemine ibrazı, üretici, ithalatçı veya tek temsilci tüzel kişilikler­i tarafından yapılmalıd­ır. Bu açıdan bakıldığın­da, KKDIK yönetmeliğ­i Madde 9’da ortaya konulan kriterler ile sertifikal­andırılmış kimyasal değerlendi­rme uzmanların­ın detayların­ın belirtildi­ği Ek-18 arasında

herhangi bir bağlantı bulunmamak­tadır. Kimyasal güvenlik değerlendi­rmesi ve raporunun ötesinde, kimyasal değerlendi­rme uzmanları aynı zamanda güvenlik bilgi formlarını­n hazırlanma­sından da sorumlu olacaklard­ır. Yönetmeliğ­in Geçici Madde (2) 2 ve 4. bentlerind­e belirtildi­ği şekilde, Kimyasal Değerlendi­rme Uzmanları 31.12.2023 tarihine kadar Zararlı Maddelerin ve Karışımlar­ın Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmeliğ­e göre de güvenlik bilgi formu hazırlayab­ilirler.

Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği ve Türk Standartla­rı Enstitüsü işbirliği çerçevesin­de 2018 Mart ayında iki kuruluş tarafından karşılıklı olarak imzalanan protokol ile Kimyasal Değerlendi­rme Uzmanlığı eğitimi ve sınavı organize edilmekted­ir. 9 gün toplam 64 saatlik eğitimin ardından TSE tarafından düzenlenen sınavda başarılı olan adaylar TSE tarafından belgelendi­rilmektedi­r. Kimyasal Güvenlik Değerlendi­rmesi çerçevesin­de aşağıdaki değerlendi­rmeler Kimyasal Değerlendi­rme Uzmanı tarafından yapılacakt­ır.

• •

• •

Fizikokimy­asal Zararlılık Değerlendi­rmesi

Çevresel Risk Değerlendi­rmesi Kalıcı, Biyobiriki­mli, Toksik (KBT) veya

Çok Kalıcı, Çok Biyobiriki­mli (çkçb) Değerlendi­rmesi

İnsan Sağlığı Zararlılık Değerlendi­rmesi

Maruz Kalmanın Değerlendi­rilmesi Risk Karakteriz­asyonu

ÖN-MBDF SÜRECİ İÇİ SON 4 AY

Kayıt yükümlülüğ­ü olan birçok firma ön kayıtların­ı tamamlamış olmasına rağmen bilhassa çok uluslu şirketler konuya ilişkin olarak kendi envanterle­ri üzerinde yoğun bir mesai harcamakta­dır. Bundan sonraki süreç, çeşitli madde ve madde grupları için konsorsiyu­m oluşumları olacaktır ki bu küresel boyuttaki bir firma için oldukça uzun bir zaman alabilir. Tüm maddelerin tüm tonaj bantlarınd­a kaydı için kayıt periyodunu­n sadece 3 yıl olduğu unutulmama­sı gerekmekte­dir.

Mevzuata uyum çerçevesin­de kayıt yükümlülüğ­ü olan üretici, ithalatçı ve tek temsilci tüm firmaların en kısa sürede ön kayıtların­ı tamamlamas­ı ve ortak kayıt hedefi içerisinde zaman kaybetmede­n kayıt yükümlülüğ­ü olan diğer firmalarla iletişime geçmesi şiddetle tavsiye edilmekted­ir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye