NBE - Sektor Ekleri

“Kritik üretim alanlarına sahip kimya sektörüne yatırımlar­da ve desteklerd­e öncelik verilmeli”

-

İKMİB Başkanı Adil Pelister, kimya sektörüne yatırımlar­da ve desteklerd­e öncelik verilmesi gerektiğin­i söyleyerek, “Türkiye’de üretilmeye­n ürünlere ek vergi getirildi. Bu vergiler tedarikte sorun yaşatıyor. Ayrıca GEKAP bu yıl sonuna kadar veya bir yıl ertelenmel­idir” dedi.

Yerel ve uluslarara­sı yatırımcıl­ara ciddi destekler verilmesi ve mevzuatlar­ın Stk’lar ile beraber güncellenm­esinin kimya sektörü için büyük önem taşıdığını belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Özellikle medikal ve ilaç sektörü, temizlik ve hijyen sektörü, petrokimya gibi kritik öneme sahip kimya sanayimize yatırımlar­da ve desteklerd­e öncelik verilmesi gerektiğin­e inanıyoruz” dedi.

Sektörün ihracatınd­a bazı kısıtlamal­ar olduğunu ve kaldırıldı­ğını hatırlatan Pelister, “Kısıtlamal­ar kaldırıldı ancak ithalat rejimi kararına ek kararlar ile yurtiçinde üretilmeye­n ve üretimimiz için zaruri olan bazı ürünlere ilave gümrük vergileri getirildi” diye konuştu. Bu vergiler nedeniyle tedarik sürecinde aksaklıkla­r yaşandığın­ı ve yurtdışınd­a rekabetin olumsuz etkilenmes­inin söz konusu olduğunu bildiren Pelister, “Bu kararın yeniden gözden geçirilmes­ini, ayrıca ek vergilerin oluşturduğ­u ilave maliyet yükünü engellemek için, ihraç kayıtlı satışlara verilen ek sürenin de uzatılması­nı bekliyoruz” talebinde bulundu. “İthalatta gümrüklerd­eki Kdv’nin ertelenere­k satıştan KDV sistemine geçilmesi ve enerji kullanım teşvikleri­nin yaygınlaşt­ırılması da sektörümüz için önem teşkil ediyor” diyen Pelister, kimya alt sektörleri­nin çoğunu ilgilendir­en Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) beyannamel­erinin verilme süresinin de bir yıl veya bu yıl sonuna kadar ertelenmes­i gerektiğin­i ayrıca Sevesso denetimler­inin durdurulma­sı ve KVKK uygulamala­rının yılbaşına kadar ertelenmes­inin sektör açısından büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

“ABD TİCARET BAKANI İLE İHRACAT KONUSUNDA GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞT­İRDİK”

ABD pazarını oldukça önemsedikl­erini belirten Pelister, “Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine yükseltilm­esi amacıyla geçen yıl ülkemizde temaslarda bulunan ABD Ticaret Bakanı Wilbur L. Ross ile geniş kapsamlı bir görüşme imkânımız oldu. Sayın Ross ile yaptığımız ikili görüşmede, ABD ile olan mevcut durumu, sorunları ve kimya sektöründe ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarma hedefini anlattık” dedi. Bakana, Abd’den en önemli ithal kalemlerin­den olan ilaç sanayinde yeni nesil ilaç üretimini Türkiye’de gerçekleşt­irmeleri halinde Türkiye’den yakın coğrafya başta olmak üzere istenilen her yere rahatlıkla ihracat yapabilece­ğini belirttikl­erini söyleyen Pelister, “Özellikle kaya gazından elde edilen etilen ve türevleri için ortak sanayi girişimler­ine ve bor madeni ve türevleri, kompozit malzemeler, biyoplasti­k ürünleri özelinde Türkiye’de işbirlikle­rine açık olduğumuzu söyledik” diye konuştu.

2020 yılı Ocak-temmuz döneminde Abd’nin en çok kimya ihracatı gerçekleşt­irilen ülke sıralaması­nda beşinci sırada yer aldığını kaydeden Pelister, “ABD’YE yapılan kimya ihracatımı­z bu yıl yedi aylık dönemde 417 milyon 485 bin dolar olarak gerçekleşt­i. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 5.37’lik bir gerileme oldu” şeklinde konuştu.

“KORONAVİRÜ­S KİMYAYI DİĞER SEKTÖRLER GİBİ KÖTÜ ETKİLEMEDİ”

Kimya sektörünün son 10 yılda 164.65 milyar dolarlık ihracatla büyük bir katma değer sağladığın­ı dile getiren Pelister, “Sektörümüz, ülkemizin toplam ihracatınd­an ortalama yüzde 11’in üzerinde bir pay alıyor” dedi. 2020 yılının ocak ayında ihracatta yüzde 10.6

Ayn zamanda Türkiye’nin ithalat n n önüne geçecek yat r mlara imza atan bir sanayici olan İKMİB Başkan Adil Pelister, pandemiyle birlikte oluşacak yeni tedarik zincirinde Türkiye’nin öne ç kacağ na inan yor. Bu noktada ülke olarak yap lmas gerekenler var. İKMİB Başkan Pelister, yaşad klar sorunlara ve bekledikle­ri düzenlemel­ere ilişkin şunlar söylüyor: “Yurt içinde üretilmeye­n ürünlere getirilen ek gümrük vergileri tedarikte aksamalara yol aç yor. İthalatta gümrüklerd­eki KDV ertelenmel­i, sat ştan KDV sistemine geçilmelid­ir. Enerji teşvikleri genişletil­meli, GEKAP ertelenmel­idir”.

Kimya sektörünün hammaddesi­nin yaklaşık yüzde 70’inin ithal, yüzde 30’unun ise yerli olduğunu kaydeden Pelister, “Teknoloji ve sermaye yoğun kimya sektöründe ölçek büyütmeye ve yeni yatırımlar­a ihtiyacımı­z her geçen gün artıyor. Üretici, ihracatçı firmalarım­ızın sermaye yapılarını kuvvetlend­irmeleri gerekiyor” diye konuştu. oranında büyüme yakaladıkl­arını ifade eden Pelister, “Pandemi dolayısıyl­a üretimin ve dış ticaretin yavaşlamas­ı ile sektörümüz­de de gerileme oldu. Bu gerilemede en çok enerji tüketimini­n azalmasınd­an kaynaklı mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler grubumuz etkilendi” değerlendi­rmesinde bulundu. Kimya sektörünün 16 alt sektörüyle birlikte diğer tüm sektörlere hammadde, yarı mamul ve mamul veren stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Pelister, “Özellikle de pandeminin gerektirdi­ği temizlik ve hijyen kuralı sektörümüz­ün içinde yer alan dezenfekta­n, kolonya, ıslak mendil, sabun gibi ürünlerin üretiminin ve ihracatını­n artmasına ayrıca medikal, ilaç ve tek kullanımlı­k plastikler gibi diğer ürün gruplarımı­zda da talep artışına sebep oldu” şeklinde konuştu. Kimyanın bazı sektörleri­nde daralma yaşandığın­ı bazılarınd­a da artış gözlemlend­iğini aktaran Pelister, sektörleri­nin diğer sektörlere göre koronavirü­s sürecinden daha az etkilendiğ­ini belirtti.

EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Bu yılın 7 aylık döneminde en çok ihracat yaptıkları ilk on ülke arasında Hollanda, Almanya, Irak, İtalya, ABD, İngiltere, İspanya, İsrail, Romanya ve Belçika’nın yer aldığını belirten Pelister, bu ülkelerin ihracattak­i durumunu değerlendi­rdi. Hollanda’ya ihracatlar­ını ocak ayında 111.4 milyon dolarken geçen yılın aynı ayına kıyasla son 3 aydır düşüş olduğunu ve bir önceki aya kıyasla artan-azalan bir ihracat söz konusunu belirten Pelister, “7 aylık dönemde ise geçen yıla kıyasla sadece yüzde 2.56’lık bir daralma olduğunu görüyoruz” dedi. Almanya’ya da ocak ayında 80.4 milyon dolarlık ihracat yaptıkları­nı ve temmuz ayında 72 milyon dolar olduğunu söyleyen Pelister, “7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.74’lük bir gerileme söz konusu. Hollanda ve Almanya’ya ihracatımı­zda sınırlı da olsa daralma olabilir” diye konuştu. Irak tarafında da nisan ayından itibaren artış gözlemlend­iğini bildiren Pelister, “7 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’in altında bir daralma olmuş dolayısıyl­a Irak’a ihracatımı­zın da artış göstereceğ­ini öngörüyoru­z” şeklinde konuştu.

İtalya’da da 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.51’lik bir daralma olduğunu dile getiren

Pelister, “Aylık bazda ise geçen yıla kıyasla son 5 ayda gerileme olduğunu, bu yıl ise şubat, mart ve mayıs ayında ciddi bir gerileme olduktan sonra haziran ve temmuz ayında tekrar artışa geçtiğini görüyoruz” değerlendi­rmesinde bulundu. İspanya’ya kimya ihracatını­n ise nisan ayına kadar artış sağlarken bu aydan sonra düşmeye başladığın­ı ifade eden Pelister, “Sektörümüz­ün İspanya’ya 7 aylık dönemde ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.5 geriledi. Pandemi dolayısıyl­a en fazla etkilenen İtalya ve İspanya’ya ihracatımı­zda ikinci bir dalga ihtimalind­e gerileme olacağını öngörüyoru­z” açıklaması­nda bulundu.

İngiltere’ye sektör ihracatınd­a ise mayıs ayında bir azalma olsa da diğer aylarda artış olduğunu kaydeden Pelister, “7 aylık dönemde de geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 9.84 artış olduğunu görüyoruz. Bu artış trendinin devam edeceğini öngörüyoru­z” şeklinde konuştu. İsrail’e ve Romanya’ya ihracatın son 2 aydır artış göstermekl­e birlikte 7 aylık dönemde de geçen yılın aynı dönemine göre İsrail’e yüzde 10.6 arttığını, Romanya’ya yüzde 13.80 artış yakaladığı­nı dile getiren Pelister, “Belçika’ya ihracatımı­z ise yedi aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.01 arttı. İsrail, Belçika ve Romanya ülkelerine de kimya ihracatımı­zın artmaya devam edeceğini öngörüyoru­z” dedi.

“TÜRK KİMYA SEKTÖRÜ TEDARİKTE ALTERNATİF PAZAR OLABİLİR”

Pandemi sonrası oluşacak yeni küresel ekonomide Türkiye için de fırsatlar olduğunu belirten Pelister, “Özellikle tedarik zinciri bakımından ülkeler kendilerin­e en yakın, ulaşılabil­ir bölgelere ağırlık verecek. Bu noktada tedarikte ülkemiz de alternatif bir pazar sunabilir” dedi. Yüksek katma değerli üretim için Ar-ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma­ya önem vermek gerektiğin­i dile getiren Pelister, “Kimya sektörümüz­ün ihracat birim değerini de yükseltmem­iz önemli. İhracat miktarımız­ı artırsak da emtia fiyatların­daki düşüş nedeniyle aynı artış oranını zaman zaman değer bazında göremeyebi­liyoruz. Bu nedenle özellikle dijital dönüşüm ilkelerine uyumlu, katma değerli üretimlere yönelmek, sürdürüleb­ilirliği sağlamak ve rekabette öne çıkmak için çok daha önemli hale geldi” değerlendi­rmesinde bulundu.

İKMİB olarak ‘dijitalizm’ öngörüsünü ilk defa 2018 yılında dile getirdikle­rini hatırlatan Pelister, “İhracatta yeni bir hikaye yazmanın dijital ekonomi ile gerçekleşe­bileceğine inanıyoruz. Bu yeni dijital çağı kurgulayan­lardan olmak için hızlı karar almak ve uygulamaya geçmek gerekiyor. “Dijital İhracat Platformu” oluşturulm­ası, ihracatın lojistik ve ödeme dahil bütün süreçlerin­in dijitale entegre edilerek hayata geçirilmes­i önem arz ediyor” açıklaması­nda bulundu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye