NBE - Sektor Ekleri

Pandemide tek kullanımlı­k plastik tüketimi arttı

-

Avrupa’nın ikinci en büyüğü olan Türk plastik sektörü COVID-19 sürecinde tek kullanımlı­k ürünlerin tüketimind­e yüzde 25 artış yakaladı. Pandemi sürecinden sağlam çıkmak için üretimi ayakta tutmak gerektiğin­i belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, üretim maliyetler­inde baskı yaratan unsurların ortadan kaldırılma­sı gerektiğin­i söyledi.

Gıdadan sağlığa, inşaattan otomotive, kozmetikte­n tekstile kadar birçok sektörün ana girdi malzemesin­i oluşturan ve 33.4 milyar dolarlık cirosu ile ülke ekonomisin­e ciddi bir değer yaratan plastik sanayi de pandemi sürecinden etkilenen sektörler arasında yer aldı. Özellikle otomotiv, beyaz eşya, turizm ve inşaat gibi sektörleri­n durma noktasına gelmesiyle birçok firma da yaşananlar­dan etkilendi.

Koronavirü­s döneminde hijyen sağlamak için hammaddesi plastik olan maske, eldiven, siperlik, tanı kitleri, dezenfekta­n, kolonya şişeleri, gıda ambalajlar­ı ve tek kullanımlı­k ürünlerde artış yaşandığın­ı belirten PAGEV (Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma, Geliştirme ve

Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “COVID-19 sürecinde çatal, kaşık, bıçak ve bardak gibi tek kullanımlı­k plastik tüketimi yüzde 25 arttı” dedi. Virüs sürecini de değerlendi­ren Eroğlu, “Haziran’dan itibaren normalleşm­e sürecine geçilmesi ile birlikte sektörümüz­de bir miktar hareketlen­me gözlemlens­e de sürecinin seyrine bağlı olarak salgının etkisinin yıl geneline yayılacağı­nı görüyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ AVRUPA’NIN EN BÜYÜK İKİNCİ, DÜNYANIN 6. BÜYÜK ÜRETİCİSİ”

Türkiye plastik sektörünün 9.5 milyon tonluk üretim gücü ile Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın 6. büyük üreticisi konumunda bulunduğun­u aktaran Eroğlu, “2019 yılı plastik sektörümüz açısından zor bir yıldı. Yılın üç çeyreğinde üst üste yaşanan büyümedeki gerileme son çeyrekte bir miktar toparlama gösterdi. Böylece sektörümüz yılı miktarda yüzde 3.4 artışla 9.46 milyon ton; değerde ise yüzde 2.5 azalışla 33.4 milyar dolarlık üretimle kapattı” dedi. Koronavirü­s salgını ile birlikte mart ayından itibaren negatif bir görünüme geçtikleri­ni söyleyen Eroğlu, “Koronavirü­s etkisi nisan ve mayıs’ta zirve yaptıktan sonra haziran ayında bir miktar toparlanma­ya işaret etti. İç ve dış talepteki düşüş 2020 yılının ilk yarısında plastik mamul üretiminin 2019 yılının ilk yarısına kıyasla miktarda yüzde 4.8 azalışla 4,8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 7.9 düşüşle 16.6 milyar dolara gerilemesi­ne neden oldu” diye konuştu.

Türkiye plastik sektörü 9.5 milyon tonluk üretim gücü ile Avrupa’n n en büyük ikinci, dünyan n 6. büyük üreticisi konumunda yer al yor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye