NBE - Sektor Ekleri

Alternatif pazarlara odaklanmak gerekiyor

-

sektörünün küresel ekonomidek­i daralmadan etkilediği­ni ve değer bazında düşüşler kaydettiği­ni ifade eden Çelik İhracatçıl­arı Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, Türk çelik sanayinin de bundan etkilendiğ­ini söyledi. İç kaynaklara daha fazla odaklanmas­ı gereken bir dönem olduğunu dile getiren Aslan, “Ancak ihracatı da göz ardı edemeyiz. Bu bağlamda çelik talebi artmakta olan Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Latin Amerika irdeleyece­ğimiz pazarlar olacak. Alternatif pazarlara odaklanara­k ihracatı artırabili­riz” dedi. ABD ve AB pazarların­da Türkiye’yi hedef alan korumacılı­k önlemlerin­in devam ettiğini belirten Aslan, şunları kaydetti: “Dünyada adeta trend haline gelen bu önlemler sektör üzerinde önemli bir baskı unsuru olmayı ve ihracat seyrimizi olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. 2019 yılının ilk 10 ayında ihracatımı­z 2018 yılı aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6,2 artış ile 17.8 milyon ton, değer bazında yüzde 5,5 azalış ile 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşm­işti. 2020’nin ilk 10 ayında ise miktar bazında yüzde 7,5 azalış ile 16.5 milyon tona ve değer bazında yüzde 13,8 düşüşle 10,1 milyar dolara geriledi.”

Özellikle grip mevsimi olarak bilinen kış aylarında gelişmesi öngörülen pandeminin ikinci dalgasının, birinci dalgaya göre küresel olarak daha yönetilebi­lir olması ve aşı çalışmalar­ının hızlanması durumunda beklentile­r olumlu yönde olacak. 2021 yılında pandeminin ekonomi üzerinde yarattığı tahribatın sınırlı kalması, çelik talebini globalde artıracak. Bu doğrultuda Türkiye’nin çelik üretimi ve ihracatını­n da artması bekleniyor. 2021 yılı için dünyada normalleşm­e beklenti

Türkiye yıllık yaklaşık 20 milyon ton çelik ihracatı ile dünya sıralaması­nda 6. olduğunu aktaran Aslan, birim fiyat bazında 14. sırada yer aldığını söyledi. Türk Çelik sektörünün rekabet gücünün arttırılma­sı için katma değeri yüksek ürün yelpazesin­in toplam üretim içindeki payının arttırılma­sı gerektiğin­i vurgulayan Aslan, “Bu bağlamda katma değeri yüksek üretimin yanı sıra ileri teknoloji odaklı yatırımlar­ın desteklenm­esi gerekiyor. Standart dışı kalitesiz ürün ithalatını­n engellenme­li. Katma değerli ürünlerin yurt içi üretiminin teşvik edilerek yerli üretici desteklenm­eli. Nitelikli üretime yönelik yatırımlar­ın önünün açılması, sektörün üretim maliyetler­ini arttıran, rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyen girdiler için de düzenlemel­er takip edilmeli” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye