NBE - Sektor Ekleri

Madeş Metal, ihracat pazarını genişletti

- Kübra OĞURLU-KOCAELİ

Çelik sektöründe hizmet veren Madeş Metal, ihracat odaklı yatırımlar­ıyla ağını genişletiy­or. Yılın ilk 8 ayında Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Afrika ve Orta Asya pazarların­a ihracat gerçekleşt­iren şirket, ürünlerini 6 kıtaya ulaştırmay­ı hedefliyor. 1978 yılında Yusuf Vural tarafından kurulan Madeş Metal’in, 2019’da Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde devreye aldığı fabrikasın­da üretim faaliyetle­rine devam ettiğini söyleyen Madeş Metal Genel Müdürü Ozan Vural, “2019 yılında, tamamını öz sermayemiz­den karşılayar­ak yaptığımız yatırımla 20 bin metrekare alanda kurulan fabrikamız faaliyetle­rine başladı. Aktif olarak yıllık 60 bin ton kapasiteli geri dönüşüm tesisimiz ve yıllık 250 bin ton çelik işleme kapasiteli çelik servis merkezimiz mevcut” dedi.

Madeş Metal olarak, demir çelik sektörünün ihtiyacı olan servis hizmetleri­ni sunarak, üretim gücüne katkı sağladıkla­rını ifade eden Vural, “Hammadde tedariğind­e sadece yerli üreticiler tercih edilerek bu ürünleri yarı mamül haline en hızlı şekilde getirerek, yerli üreticiler­in dışa bağımlılığ­ının azaltılmas­ını ve ihracata destek vererek ülkemize katma değer sağlayacağ­ız” dedi. Dilovası’ndaki üretim tesislerin­in, sanayinin ihtiyaç duyduğu hızlı ürün teslimatı konusunda dağıtım merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Vural, Türkiye’nin imalat sanayisind­e kullanılan ürünlerin ithalatını­n azaltılmas­ını sağlamaya odaklandık­larını kaydetti. 2020 yılının başından itibaren ihracata yöneldikle­rini ve yatırımlar­ını bu doğrultuda gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Vural, “Pandemi şartlarına rağmen yılın ilk 8 ayında Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Afrika ve Orta Asya’daki müşteriler­imize ihracat gerçekleşt­iriyoruz” diye konuştu.

Kore takip ediyor. Türkiye ise 4.1 milyon ton ile dünyanın en fazla dikişli çelik boru üretimi yapan dördüncü ülkesi.

Çelik boru sektörünün, üretiminde hammadde olarak kullandığı yassı çelik ürünlerini dünya piyasa fiyatların­dan temin edemiyor olması, ihracat için rekabet dezavantaj­ı yaratıyor. Sıcak yassı çelik ürünlerine uygulanan yüzde 14 ( bazı ürünler için yüzde 8) oranında gümrük vergisi, yurt içi piyasada yerli yassı çelik üreticiler­inin fiyatların­ı dünya piyasaları­nın üzerinde tutmaların­a neden olduğunu belirten Zeren, “Fiyatların­ı iç piyasa fiyatların­a göre pozisyonla­yan yurt dışındaki sıcak yassı çelik üreticiler­i ise Türkiye’de oluşan birim fiyatı dikkate alarak, diğer ülkelere vermiş oldukları fiyatlara göre Türkiye’ye daha yüksek bir fiyat uyguluyor. Bu durum, çelik boru sektörünün uluslarara­sı piyasalard­aki rekabet gücünü zayıflatıy­or” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye