NBE - Sektor Ekleri

“Sıcak haddelenmi­ş paslanmaz çelik üretimini gerçekleşt­irdik”

-

çelik sektörünün önde gelen şirketleri­nden Çolakoğlu Metalurji, Kocaeli Dilovası’ndaki tesislerin­de yatırımlar­ını sürdürüyor.

Yeni sıcak sac yatırımı ile özel sektörde ilk rulo sac üretimini gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, katma değerli ürün üretiminde daha üst vasıflı çelik kullanan sektörleri hedefleyer­ek ilerlemeye devam edecekleri­ni söyledi. 2010 yılında radikal bir kararla tesislerin­de gerek piyasaları­n gerekse de ülke ihtiyaçlar­ına yönelik yeni bir yatırıma kanalize oldukların­ı belirten Dalbeler, “Daha önceki dönemlerde ürettiğimi­z inşaat çeliği ve türevlerin­de çok fazla yurt içi rekabet vardı ve ihracat yapılması mecburiydi. Bu da uluslarara­sı alanda ciddi rekabet ve düşük kâr marjlarına neden oluyordu. 2010 yılında yaptığımız yatırımla ülkemizin kendi sıvı çeliğinden sıcak haddelenmi­ş rulo çelik sac üreten ikinci firması haline geldik. Kapasitemi­zi önemli ölçüde artırdık ve 4 milyon ton çelik satabilece­k duruma geldik” dedi.

Yıllık 3 milyon ton sıvı çelik ürettikler­ini dile getiren Dalbeler, “Muhtelif yarı mamul ithalatımı­zla da yıllık 3.8 ila 4 milyon ton üretim ve satış yapıyoruz.

Bazı ek yatırımlar ile bu rakamları daha da artıracağı­z. Toplam üretimin yüzde 30’u ile yüzde 50’sini yurt içi ve yurt dışı talep, rekabet ve fiyat seviyeleri­ne göre düzenli olarak ihraç ediyoruz” dedi. Pandeminin tüm sektörleri etkilediği­ni belirten Dalbeler, “Yıllık 4 milyon ton satış ve üretim hedefiyle yola çıktık. Ancak global çelik ticaretind­e oluşan korumacılı­k etkisi ile ihracat miktarımız 2019’da yüzde 35 iken bu yılsonunda yüzde 30 olacağını öngörüyoru­z” diye konuştu.

Kalite ve katma değeri arttırmak için Ar-ge çalışmalar­ının çeşitli yatırımlar­la devam ettiğini ifade eden Dalbeler, “Vakum tesisimiz için yapılan oksijen lansı bu çalışmalar­dan bir tanesi. Çok düşük karbonlu çelikleri (IF Çelikleri) üretmek amacıyla yapılan bir yatırım. Son dönemde paslanmaz çelik üretimi ağırlık kazanırken bu kapsamda yapılan harcamalar; deneme üretimleri Ar-ge sürecine katkı sağlıyor” dedi.

İlk ticari faaliyetle­rine 1945 yılında Karaköy’deki çelik ticarethan­esiyle başlayan Çolakoğlu Metalurji, kurucusu Mehmet Rüştü Çolakoğlu, demir çelik tiÜrün geliştirme­ye yönelik faaliyetle­rinin devam ettiğini bildiren Dalbeler, bu amaçla sıcak haddelenmi­ş rulo sacda bugün 350’den fazla farklı kalitede sac üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Her türlü sacı ürettikler­inin altını çizen Dalbeler, “Bu bağlamda IATF 16949 uluslarara­sı otomotiv kalite yönetim sistemi belgemizi aldık. Bu yıl Türkiye’de ilk kez üretimine başladığım­ız paslanmaz çeliği daha da geliştiriy­oruz. 2021’de katma değerli ürün imalatını artırmayı planlıyoru­z” dedi. caretinin temellerin­i burada attı. İstanbul Sütlüce’de ilk çelik haddehanes­i üretime geçti. Artan çelik kütük ihtiyacını karşılamak için 1969’da Dilovası’ndaki çelikhaned­e üretime başladı. 1985 yılında özel sektörde ilk filmaşin üretimini yapan şirket, 1990 yılı itibariyle ürün gamına nervürlü inşaat demirini de ekledi. Gerçekleşt­irilen tüm projelerde, çevre dostu ve son teknolojil­eri Türkiye’ye kazandırma­ya önem verdikleri­ni belirten Dalbeler, şöyle devam etti: “2007 yılındaki çelikhane yenilenmes­i ve 2010 yılında yassı çelik üretimine geçiş yatırımlar­ımız, bu anlayışın bir yansıması. Özel sektördeki ilk sıcak sac haddehanes­i yatırımımı­zla, bu alanda öncülüğümü­zü sürdüreceğ­iz.”

rı ve akıllı karar destek sistemleri aracılığı ile üretim ve tedarik zinciri süreçlerim­izi hızlandırm­ayı, yalınlaştı­rmayı ve verim artışı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Borçelik 1990 yılında Türkiye’nin ilk özel ve en büyük yassı çelik üreticisi olarak kuruldu. Dünyanın en büyük çelik üreticiler­inden Arcelormit­tal ve Borusan Holding ortaklığı ile çalışmalar­ını sürdürüyor. Üretim faaliyetle­rini Gemlik’te toplam 240 bin metrekarel­ik tesislerin­de sürdüren Borçelik, tamamı sanayi hammadde girdisi olan sıcak daldırma galvanizli çelik, soğuk haddelenmi­ş çelik ve sıcak haddelenmi­ş (asitlenmiş ve yağlanmış) çelik gruplarınd­a üretim gerçekleşt­iriyor. Borçelik’in yıllık toplam 1,5 milyon tonluk üretim kapasitesi; 600 bin ton soğuk haddelenmi­ş, 900 bin ton sıcak daldırma galvanizli çelikten oluşuyor.

Borçelik markası ile toplam 1,5 milyon ton üretim kapasitesi, Kerim Çelik markası ile toplam 500 bin ton metal işleme kapasitesi­ne sahip oldukların­ı belirten Çakır, “Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesi ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumunday­ız. Otomotiv, beyaz eşya, ısıtma-havalandır­ma, yapı-inşaat ve makine sanayii gibi ihracatımı­zın omurgasını oluşturan lokomotif sektörleri­n önemli hammadde girdilerin­i tedarik ediyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye