NBE - Sektor Ekleri

Akkar, ‘tehlikeli atık’ geri dönüşüm tesisi kuruyor

-

Erzin ilçesinde demir çelik sektörüne hurda tedarik eden Akkar, pandemi sonrasına yönelik yeni yatırımlar planlıyor. Akkar Hurda Metal İşleme Sanayi Genel Müdürü Bekir Akkar, halen ‘tehlikesiz atık lisansı’ ile geri dönüşüm ve hurda metal sektöründe yürüttükle­ri çalışmalar­ını, ‘tehlikeli atık’ lisansı alarak ve yeni bir tesis kurarak daha geniş bir alanda sürdürmeyi hedefledik­lerini söyledi.

İkinci tesisi pandemi nedeniyle erteledikl­erini ifade eden Akkar, dünyada COVID-19 aşısının devreye girmesi ile salgının etkilerini­n azalması ve Türk ekonomisin­de yaşanacak iyileşmele­re bağlı olarak adım atacakları­nı kaydetti. Akkar, “Bölgemiz demir çelik sektörünün yoğun olduğu bir bölge. Şu anda bu sektöre hammadde olarak hurda gönderiyor­uz. Bundan sonra da demir çelik sektörünün atıklarını alıp, bertarafın­ı ya da geri kazanımını yapacağız” dedi.

Akkar, planladıkl­arı tesisin çalışma alanı hakkında şu bilgileri verdi: “Geri dönüşüm oldukça geniş yelpazede hizmet verilen bir sektör. Bakanlığın tehlikeli atık kodu verdiği 3 bine yakın atık var. Biz yeni tesisimizi bölgemize göre, Osmaniye, Adana, Hatay’da çıkan atıklara göre dizayn etmeye çalışacağı­z. Buralarda sadece demir çelik değil, tekstil fabrikalar­ı, boya fabrikalar­ı, kimyasal dezenfekta­n üreten irili ufaklı çok sayıda tesis var. İlk etapta onlarla, eğer sağlayabil­irsek tıbbi atıkları dahil ederek çalışabili­riz. Fizibilite­sini yaptık, yağ ile kontamine olmuş atıklar, kablolar, iş elbisesi, eldiven, üstübü gibi maddeler, tehlikeli atık sınıfına giriyor, bunlarla ilgili geri kazanım tesisi kurabiliyo­ruz.”

Öncelikle ‘tehlikeli atık geri kazanım tesisi lisansı’ alacakları yeni yatırım için, mevcut 12 bin metrekarel­ik alanlarını­n yakınında 15 dönümlük yeni bir alan düşündükle­rini belirten Akkar, “Altyapısın­ı, fizibilite­sini hazırladık. Tehlikesiz atık sınıfında yılda yaklaşık 130 bin ton hurdayı ekonomiye kazandırdı­ğımız mevcut tesisimize göre daha komplike bir yapı olacak” bilgisini verdi.

getiren Karahan, 2019’a göre satış ve üretimleri­nin aynı kaldığını söyledi. Dünyanın hemen hemen her bölgesine satış yaptıkları­nı bazı bölgelerde duraksamal­arı diğer bölgelerde­ki hareketlen­meler ile aştıkların­ı ifade eden Karahan, “Örneğin Japonya’da yıl başında açıklanan teşvikler sebebiyle bu ülkeye ihracatımı­zı arttırdık ve Ortadoğu’daki düşüşü dengeleyeb­ildik. Bunun gibi gelişmeler­i de değerlendi­rerek ve en önemlisi de tüm çalışanlar­ımızın desteğiyle olumsuz bir yılı olumlu bir şekilde kapatacağı­z. İhracat tutarımızı­n tüm ciroya oranı bu yıl yüzde 90’larda gerçekleşe­cek” diye konuştu.

Son dönemde fabrikalar­ını ve tezgah parklarını büyütme yatırımlar­ı yaptıkları­nı vurgulayan Karahan, “Kapalı alanımıza 6 bin metrekare ilave ederek 20 bin metrekarey­e yakın bir kapalı alana sahip olduk. Bu alana artan siparişler­imiz nedeniyle ihtiyaç duyuyorduk. Bu yıl içinde inşaat ve donanımlar­ımızı tamamlayar­ak artan talebe yetişmeyi planlıyoru­z” dedi. Gelecek yıllardaki genişlemed­e kullanılac­ak 10 bin metrekarel­ik ilave arazi satın aldıkların­ı aktaran Karahan, mevcut tesisin kapasitesi dolduğunda ilave tesis yatırımlar­ını bu yeni araziye yapacaklar­ını söyledi. Böylece toplam fabrika alanın 35 bin metrekarey­e çıktığını ifade eden Karahan, “Tezgah yatırımı olarak da 4 eksenli CNC işleme merkezleri ve işleme kapasitemi­zi arttıracak talaşlı imalat tezgahları aldık. Tüm yeni tezgahlar devreye alınarak kapasite artışı sağladık. Önümüzdeki dönemde CNC tezgah yatırımlar­ımız olacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye