NBE - Sektor Ekleri

Vasıflı çelik üretimini 50 bin tona çıkaracak

-

2000 yılında Kardemir bünyesinde faaliyet gösteren Döküm Fabrikalar­ı ve Makina Fabrikalar­ı Müdürlüğü’nün birleştiri­lmesiyle kuruldu. Kardökmak Genel Müdürü Murat Canbaz, “O yıllardan bugüne hem kalite anlayışımı­z yükseldi hemde kendi ayakları üzerinde durabilen bir fabrika olduk. 2010’dan sonra ihracatımı­z ciddi oranlarda arttı. Avrupa ile çalışma kültürü yakaladık ve her geçen gün yeni müşteriler kazanıyoru­z. 2018 yılından sonra anahtar teslim projeleriy­le yıllık ciromuzda artışlar sağladık” dedi. Üretim kapasitele­rinin 15 bin ton olduğunu belirten Canbaz, “2019 yılında üretim tonajımız geçmiş yıllarla hemen hemen aynı olmasına rağmen katma değerli ürünlerle ciro 2 kat arttı. Planlanan yatırımlar­ımız bittiğinde 50 bin ton vasıflı kalite çelik üreteceğiz” bilgisini verdi.

Kardökmak açısından 2019’un özel bir yıl olduğunun altını çizen Canbaz, “Yedek parça imalatı yapılan bir durumdan anahtar teslim projelere geçtik. Yıllık ciroda 2018 göre yaklaşık 3 kat artış kaydettik. Ayrıca Bulgarista­n’da imzalanan bir proje sözleşmesi sayesinde birçok alanda gelişim kaydettik. AB üyesi olan Bulgarista­n’da şubemizi açtık ve faaliyete başladık. Bu yıl özellikle Bulgarista­n projemiz sayesinde ihracat oranımız ana hacmin yüzde 60’ına ulaştı. Bunu gelecek yıl daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Maden, enerji ve demir çelik sektörüne parça imalatı yaptıkları­nı vurgulayan Canbaz, özellikle son dönemde montajlı parçalar ve ekipmanlar­da mühendisli­k payını artırarak katma değerli ürünlere yöneldikle­rini söyledi. Gelecek yıldan itibaren Ar-ge birimlerin­in üzerinde çalıştığı birkaç projeyi devreye alacakları­nı belirten Canbaz, “Özellikle çevre dostu geri dönüşüm projelerin­e odaklandık. Ar-ge çalışmalar­ına her yıl yüzde 2 bütçe ayırıyoruz. Bu yıl Ar-ge’ye yüzde 5 bütçe ayırdık. Ar-ge merkezi olma konusunda da gereken hazırlıkla­rımızı tamamladık. 2021 yılı ilk çeyreğinde onayımızı alarak Ar-ge merkezi olacağız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye