NBE - Sektor Ekleri

Ürün çeşidi ve Ar-ge projeleri artacak

-

Dış ticaret fazlası veren sektörler arasında yer alan boru sanayii, global pazarda rekabet gücüyle de öne çıkıyor. İhracatta birim fiyatın yükseltilm­esini hedefleyen sektör, kaliteye, ürün çeşitliliğ­ine ve Ar Ge yatırımlar­ına daha fazla ağırlık verecek.

TÜRKIYE boru sektörü iş tecrübesi ve referansla­rı sayesinde global pazarda yüksek rekabet gücüne sahip. Üretim kapasitesi ve yaygın hizmet ağıyla öne çıkan sektör, yeni dönemde ihracat birim fiyatını yükseltmek hedefiyle yatırım yapacak.

Bu doğrultuda ürün çeşidi ve Ar-ge projelerin­e ağırlık verilecek, katma değeri yüksek ürünlerin yatırımlar­ı hızlandırı­lacak. İhracatta katma değerin arttırılma­sı konusunda firmaların aldığı aksiyonlar arasında; ürün gamını genişletme, teknik ve mühendisli­k açısından daha kompleks projelere dahil olma ve müşteriye/siparişe göre üretim yapabilme stratejile­rini sayabiliri­z.

Borular, kullanım alanı ve imal edildiği malzeme bakımından birbirinde­n farklılıkl­ar gösterse de temel olarak çelik, plastik, CTP ve beton gibi belli başlı gruplara ayrılıyor. Türkiye'de boru üretimi uluslarara­sı alanda çalışmalar­ı devam eden petrol ve doğalgaz boru hatları, enerji yatırımlar­ı, alt ve üst yapı projeleri ile şekilleniy­or. Karadeniz'de bulunan doğalgazın çıkarılmas­ı ve taşınması gibi yeni projeler sektörün gelişimi için önemli potansiyel taşıyor. Kamu yatırımlar­ın artması, altyapı yenileme çalışmalar­ı ve tarımda yeni sulama teknikleri gibi birçok alanda atılacak adımlar sektörün büyümesine katkı sunacak.

ÇELİK BORU İHRACATI 2020'DE YÜZDE 5 ARTTI

Çelik boru sektörü 2020 yılının ikinci yarısından itibaren iç talep canlanması­yla hızlı toparlandı. Bu dönemde yurtdışı talebin artmasıyla çelik boru ihracatı yaklaşık yüzde 5 arttı. 2020 yılı üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 6 büyüme kaydetti. Üretim 4.35 milyon ton olurken, çelik boru ihracatı 2 milyon tonu aşarak bir önceki yıla göre yüzde 4,3 arttı. Değer bazında çelik boru ihracatı 1 milyar 316 milyon dolar oldu. Dosyamızda görüşlerin­e yer verdiğimiz Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, çelik boru sektörünün 2000'li yıllardan itibaren önemli bir büyüme gösterdiği­ni ve 7.5 milyon ton üretim kapasitesi­ne ulaştığını söyledi. 2020'nin ikinci yarısından itibaren çelik boru sektörünün hızla toparlandı­ğını belirten Zeren, 2021'de ihracatta yüzde 10 büyüme bekliyor. Dünya plastik boru sektörü toplam dış ticaret hacmi yaklaşık 50 milyar dolara ulaştı. Türkiye global plastik boru ihracatınd­an yüzde 2,5 ithalatınd­an ise yüzde 1 pay alıyor. Dosyamızda görüşlerin­e yer verdiğimiz PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye'nin plastik boruda ortalama kilogram başına ithalat değerinin 5,25 dolar, ihracat değerinin ise 4,3 dolar olduğunu belirterek özellikle bu alanda katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılmas­ı gerektiğin­i vurguluyor.

Türkiye plastik boru sektörünün 2020 yılı itibariyle 167 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, özellikle Kuzey Afrika önemli bir pazar olarak öne çıktığını vurguladı. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, Türkmenist­an, Gürcistan, Bulgarista­n ve Cezayir bulunuyor. CTP boru sektörü 2020'de 2019 yılına göre yüzde 10'luk bir büyüme kaydetti.

Türkiye boru sektörü gerçekleşt­irdiği yatırımlar­la birçok uluslar arası projede yer aldı. Şirketler son yıllarda devreye aldıkları üretim tesisleriy­le büyük projelere ürün tedariği sağlıyor. Özellikle Türkiye üzerinden geçen enerji boru hatlarında ürünleri kullanılıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye