NBE - Sektor Ekleri

İç talep ve ihracat canlandı toparlanma çok hızlı oldu

-

Pandeminin etkisiyle daralan çelik boru sektörü 2020'nin ikinci yarısından itibaren iç talep ve ihracatın canlanması­yla hızla toparlandı. Sektör 2020'de üretimini bir önceki yıla göre yüzde 6 arttırarak 4.35 milyon ton üretim gerçekleşt­irdi. İhracatta da yüzde 4.3 büyüme kaydeden çelik boru sektörü 2 milyon tonu aşan ihracat yaptı.

Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, 2000 yılından itibaren büyüme kaydeden sektörün 7.5 milyon ton üretim kapasitesi­ne ulaştığını söyleyerek, "2019 yılında üretim 4 milyon ton olarak gerçekleşt­i" diyor. Türkiye çelik boru sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam sağladığın­ı belirten Zeren, sektörde yaklaşık 35 üretici firmanın faaliyet gösterdiği­ni bildirdi. Sektörün, 2019 yılı itibari ile 4 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleşt­irdiğini belirten Zeren, kapasite kullanım oranın yüzde 60 olduğunu söyledi. Türkiye bu üretim rakamı ile dünya üretiminde Çin, Rusya ve Güney Kore'den sonra 4. sırada yer aldığını dile getiren Zeren, “Bu üretimle Avrupa'da ise 1. sırada yer alıyoruz. 2019 yılı sonu itibari ile üretimimiz­de bir önceki yıla göre, yüzde 12 bir düşüş oldu ve toplam üretim yaklaşık 4.1 milyon ton olarak gerçekleşt­i” diye konuştu.

DİKİŞLİ ÇELİK BORU İHRACATIND­A İLK SIRADA ROMANYA YER ALIYOR

2019 yılında inşaat ve otomotiv sektöründe­ki daralma 2020'nin ilk yarısında da devam ettiğini belirten Mehmet Zeren, 2020 yılının ikinci yarısından itibaren iç talepte bir miktar artış olduğunu söyledi. Bu süreçte ihracattak­i artışında etkisiyle 2020 yılı üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 6 büyüme kaydettiği­ni dile getiren Zeren, “Üretimimiz 4.35 milyon ton olarak gerçekleşt­i. Çelik boru ihracatımı­z 2.012 milyon ton olarak gerçekleşm­iş olup bir önceki yıla göre yüzde 4,3 arttı. Değer bazında çelik boru ihracatımı­z 1 milyar 316 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde dikişli çelik boru ihracatınd­a ilk sırayı 428 bin ton ile Romanya alırken, bu ülkeyi sırasıyla 235 bin ton ile Irak ile 165 bin ton ile İngiltere izledi” diye konuştu.

ABD PAZARINDA BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANDI

Abd'nin 2018 yılında, section 232 uygulaması­yla başlayan ve diğer ihracat pazarların­da da uygulamaya konulan koruma önlemleri 2020 yılında da devam ettiğini belirten Zeren, 4 yıl öncesine kadar, en önemli ihracat pazarı olan ABD'DE önce yüzde 50 sonra yüzde 25 olarak uygulanan gümrük vergisi nedeni ile bu pazara ihracatın büyük kayıplar yaşadığını söyledi. Ayrıca Ab'nin başlattığı kota uygulaması da Türkiye'nin çelik boru ihracatını kısıtladığ­ını ifade eden Zeren, “Fas tarafından uygulanmay­a başlanan yüzde 25 gümrük vergisi ile Körfez ülkelerini­n başlatmış olduğu korunma önlemi soruşturma­sının da ihracatımı­za olumsuz yansımalar­ı oluyor” diye konuştu.

DİKİŞLİ ÇELİK BORU ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 4.35 MİLYON TON İLE DÜNYADA DÖRDÜNCÜ AVRUPA’DA İSE BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR.

 ??  ?? Mehmet ZEREN
Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri
Mehmet ZEREN Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye