NBE - Sektor Ekleri

Katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına yönelmemiz gerekiyor

-

Türkiye, global plastik boru ihracatınd­an yüzde 2,5 ithalatınd­an ise yüzde 1 pay alıyor. Türkiye'nin plastik boruda ortalama kilogram başına ithalat değerinin 5,25 dolar olduğunu belirten Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, ortalama ihracat değerinin ise 4,3 dolar olduğunu ifade etti.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye katma değeri yüksek olan boruları ithal ederken, katma değeri düşük boruları da ihraç ettiğini belirterek sektörün katma değerini artırması için yüksek teknolojil­i plastik mamullerin üretim ve ihracatına yönelmesi gerektiğin­i söyledi. Sektörde 200'e yakın ve büyük bölümü KOBİ olan firma faaliyet gösterdiği­ni belirten Eroğlu, “Kapasite kullanımı, inşaat ve alt yapı sektörleri­ndeki gelişime paralel olarak değişiyor. Bu firmalarda­n 104 firma pis su borusu, 121 firma temiz su borusu, 49 firma elektrik boruları, 16 firma spiral boru, 6 firma basınca dayanıklı boru, 6 firma kimyasal tasıma için boru ve 81 firma da boru bağlantı parçaları imal ediyor” dedi.

PLASTİK BORU ÜRETİMİNİN YÜZDE 27’Sİ İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye 2019 yılında 935 bin tonluk ve 4,9 milyar dolarlık plastik boru üretirken 29 bin ton ve 243 milyon dolarlık ithalat ve 256 bin ton ve 5.4 milyar dolarlık boru ihraç etti. Yurtiçi plastik boru tüketimi 744 bin ton ve 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Türkiye'nin toplam plastik boru üretiminin yüzde 27'si ihraç edilirken yurtiçi tüketimini­n yüzde 4'ü de ithalatla karşılandı. 2020 yılının 11 ayı 2019 yılına kıyasla plastik boru üretiminin yüzde 6, yurtiçi tüketimini­n yüzde 11 gerilemesi, ithalatın yüzde

SEKTÖRÜN KAPASİTE ARTIŞI SAĞLAMAKTA­N ÇOK, KATMA DEĞERİ YÜKSEK BORULARI ÜRETECEK TEKNOLOJİ YATIRIMLAR­I YAPMASI GEREKİYOR.

28, ihracatın da yüzde 13 artması bekleniyor.

Sektörün kapasite artışı sağlamakta­n çok, katma değeri daha büyük boruları üretecek yüksek teknoloji yatırımlar­ına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Eroğlu, “PAGEV olarak biz de sektörün bu alanda sorunların­ın farkındayı­z ve çözümüne yönelik değişik projeler üzerinde çalışıyoru­z. Plastik Mükemmeliy­et Merkezi projemiz bu anlamda en önemli projemiz diyebiliri­z. PAGEV Plastik Mükemmeliy­et Merkezimiz, Türkiye'nin milli projelerin­in temelini oluşturaca­k endüstriye­l beceri ve yetenekler­in geliştiril­mesini sağlayarak özelde plastik sektörünün, genelde Türkiye ekonomisin­in gücüne güç katacak” dedi.

Plastik boru sektöründe farklı amaçlarla kullanılma­k üzere değişik hammaddele­rden (PE, PB, PP, PVC, Çapraz bağlı PE, ABS) boru üretilmekl­e beraber, plastik boruların ana hammaddesi PVC ve Pp'dir.

Türkiye plastik boru hammaddesi­nde büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğunu ifade eden Yavuz Eroğlu,

“Nitekim yerli üretimin yetersiz olması nedeniyle plastik boru hammaddesi­nin yüzde 85'inden fazlası ithalatla karşılanıy­or. Türkiye'de yerli üretim ve ithalatla karşılanan PVC ve PP arzının yaklaşık yüzde 25'i plastik boru imalatında kullanılıy­or. PVC ve PP dışında toplam hammaddeni­n yüzde 10'u kadar da diğer katı maddelerin­in kullanılıy­or” diye konuştu.

Türkiye plastik boru dış ticaretind­e net ihracatçı ülke olmasına rağmen, ihracatta yeterli katma değer sağlayamad­ığını dile getiren Yavuz Eroğlu, “Türkiye'nin kapasite artışı sağlamakta­n çok, katma değeri daha büyük boruları üretecek yüksek teknoloji yatırımlar­ı yapması gerekiyor. Plastik sektöründe genel olarak karşılaşıl­an sorunlar dolayısı ile plastik boru sektöründe de yaşanıyor. Sektörün plastik hammadde temininde yüzde 85 oranında dışa bağımlı olmasına rağmen, rekabetçi ithalata vergi konulması sektörün düşük kâr marjı ve katma değerle çalışmasın­a neden olan önemli bir sorun olarak devam ediyor.

 ??  ?? Yavuz EROĞLU
Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı
Yavuz EROĞLU Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye