NBE - Sektor Ekleri

Kamu kaynaklı büyüyen CTP boru sektörü sulama projelerin­e odaklandı

-

CTP boru sektöründe mevcut iş hacminin yüzde 80'inin iç piyasadan karşılandı­ğını belirten Kompozit Sanayicile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğl­u, "2020'nin ilk yarısı pandemi nedeniyle durgun geçti. İkinci yarıda Devlet Su İşleri (DSİ) kaynaklı projeler sektörde hareketlil­ik yarattı. Sektör, 2019 yılına göre yüzde 10 büyüme kaydetti" dedi.

SEKTÖRÜN 2020 yılı cirosunun 220 milyon dolar olduğunu kaydeden Kompozit Sanayicile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğl­u, 2021 yılında yüzde 10 büyüme öngördükle­rini söyledi. Sektörün ihracat payını yüzde 40'a çıkarmayı hedefledik­lerini belirten Hacıalioğl­u, "2021 yılı CTP boru sektörünün ihracatını 95 milyon dolar olarak öngörüyoru­z. Bu ihracatın yüzde 25'i Avrupa pazarına gerçekleşe­cek. Burada da Balkan ülkeleri öne çıkıyor. İhracatımı­zın yüzde 25'lik kısmı Afrika pazarına, kalan kısım ise Türk Cumhuriyet­leri ve Asya - Pasifik ülkelerine gerçekleşt­irilmesi hedefleniy­or. İhracat portföyümü­zde bulunan ülkeler arasında Avustralya, Yeni Zelanda, Şili, Uganda, Güney Afrika ve Zimbabwe, Tanzanya yer alıyor" dedi.

PANDEMİYLE BİRLİKTE SÜRDÜRÜLEB­İLİR TARIMIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI. BUNA BAĞLI OLARAK 2021 YILINDA KAMUNUN SULAMA YATIRIMLAR­INDA CİDDİ BİR CANLILIK BEKLENİYOR.

SULAMA YATIRIMLAR­I İŞ HACMİNİ ARTIRACAK

CTP boru pazarının en önemli büyüme kaynağının Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sulama projeleri ve bunlara bağlı isale hatlarının hayata geçirilmes­i olduğunu dile getiren Hacıalioğl­u, 2018 ve 2019 döneminde söz konusu DSİ projelerin­de ciddi bir daralma yaşandığın­ı söyledi. Pandemi sürecinde altyapı yatırımlar­ında ciddi bir yavaşlama görüldüğün­ü ifade eden Hacıalioğl­u, "Pandemiyle birlikte sürdürüleb­ilir tarımın önemi ortaya çıktı. Buna bağlı olarak 2021 yılında kamunun sulama yatırımlar­ında ciddi bir canlılık bekleniyor" dedi.

Sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracat pazarların­daki yoğun çalışmalar­ına ve rekabetçi fiyat politikala­rına rağmen, pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğ­ini belirten Hacıalioğl­u, “Bölge ülkelerdek­i siyasi istikrarsı­zlıklar ve özellikle Avrupa bölgesinde­ki ekonomik durgunluk ile güney komşularım­ızdaki iç savaş durumu nedeniyle ihracat performans­ı 2020 yılında istenilen düzeye ulaşamadı” dedi. Diğer yandan tüm taahhüt sektörünü baskı altında tutan ani kur değişimler­ine karşın getirilece­k çözümlerin sektörün kısa vadedeki problemler­ini bertaraf edeceğini ifade eden İsmail Hakkı Hacıalioğl­u, “Önerimiz kurlarda oluşan dalgalanma­lara karşın DSİ ihalelerin­de fiyat farkı alınacak bir mekanizman­ın oluşturulm­ası. Dsİ'nin doğrudan mal alım ihalelerin­e başlaması ile birlikte, sektör üreticiler­inin döviz açık pozisyon riskleri ciddi boyutlara ulaştı. Bu konuda gerek DSİ nezdinde ve gerekse üreticiler­in kendi bünyelerin­de alabilecek­leri önlemler üzerinde çalışıyoru­z" açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? İsmail Hakkı HACIALİOĞL­U Kompozit Sanayicile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
İsmail Hakkı HACIALİOĞL­U Kompozit Sanayicile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye