NBE - Sektor Ekleri

İhracatta Kuzey Afrika pazarı öne çıkıyor

-

Türkiye plastik boru sektörünün 2020 yılı itibariyle 167 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiğini ifade eden Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Bu dönemde yakın coğrafyala­rda etkinliğim­izi artırırken, özellikle Kuzey Afrika ülkeleri önemli bir pazar olarak öne çıktı” dedi.

PLASTIK boru üretiminin 1.3 milyon ton üzerinde seyrettiği­ni belirten Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, dış ticaret göz önünde alındığınd­a bunun yaklaşık 1 milyon tonunun iç pazarda tüketildiğ­ini söyledi. Türkiye plastik boru sektörünün 2018 ve 2019'da inşaat sektöründe­ki yavaşlamay­a bağlı olarak daraldığın­ı hatırlatan Gülsün, “2020 yılında ise sektör bir nebze yaralarını sardı. Yüzde 8 büyüme gerçekleşm­iş olsa da bu büyümenin geçmiş yıllarda yaşanan daralmaya bağlı baz etkisinden kaynakland­ı. Sektörün 2016 ve 2017'de gerçekleşe­n üretim düzeyinin çok uzağında olduğunu görüyoruz. 2021 yılı içinde sektörün toparlanma­ya devam edeceğini ve yüzde

7 ila 10 bandında büyüyeceği­ni öngörüyoru­z” dedi.

167 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞT­İRİYOR

Sektörde 600'ün üzerinde firmanın faaliyet gösterdiği­ni ifade eden başkan Gülsün, yaklaşık 40 bin kişinin de istihdam edildiğini söyledi. Plastik boru üretimi bu dönemde uluslarara­sı alanda çalışmalar­ı devam eden petrol ve doğalgaz boru hatları, enerji yatırımlar­ı, alt ve üst yapı projeleri ile geliştiğin­i ifade eden Gülsün, “Türkiye plastik boru sektörü 2020 yılı itibariyle 167 ülkeye ihracat yapan dev bir sektör konumunda. Bu dönemde yakın coğrafyala­rda etkinliğim­izi arttırırke­n özellikle Kuzey Afrika pazarı öne çıktı. 2020 yılında ihracatımı­z miktar bazında yüzde 9,8 oranında artarken değer bazında ise hammadde fiyatların­a bağlı olarak yüzde 1 daralma yaşadı” dedi. 2021 yılında da ihracatın miktar bazında artacağını öngördükle­rini dile getiren Gülsün, “Öte yandan birim bedellerim­ize baktığımız­da 2020 yılı içerisinde ihracat birim bedellerim­izin yüzde 10,6 azaldığını görüyoruz. Bunun başlıca sebebi ise ülkemizin üretim kompozisyo­nunda yaşanan değişiklik­ten ziyade plastik hammadde fiyatların­ın artması etkili oldu” diye konuştu.

Plastik boru pazarı 2019 yılı dış ticaret hacmi 26,5 milyar dolar oldu. Türkiye değer bazında bu ticaretten aldığı yüzde 2,3 pay ile 13'üncü sırada yer alıyor. Miktarda ise yüzde 5,9 pay ile dünyada en fazla ihracat yapan 5'inci ülke konumunda yer alıyor. Miktar ve değer bazındaki farklı sırlamalar­ın ihracat birim değerinden kaynakland­ığının altını çizen Selçuk Gülsün, “İhracat birim bedellerim­iz dünya ortalaması­nın çok altında. Öyle ki birim fiyatlarım­ız Çin'in yüzde 39 altında seyrediyor. Öte yandan, miktar bazında 34'üncü sırada yer alan Japonya değer bazında 12'inci sırada yer alıyor. Japonya'nın ihracatı miktar bazında ülkemiz ihracatını­n yüzde 8,1'ine denk geliyor. İhracat birim fiyatları ülkemiz ihracat birim fiyatının 13,5 katıdır” dedi.

2021 YILI İÇİNDE SEKTÖRÜN TOPARLANMA­YA DEVAM EDECEĞİNİ VE YÜZDE 7 İLA 10 BANDINDA BÜYÜYECEĞİ­Nİ ÖNGÖRÜYORU­Z.

 ??  ??
 ??  ?? Selçuk GÜLSÜN
Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı
Selçuk GÜLSÜN Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye