NBE - Sektor Ekleri

Akiş Boya, bu yıl Ar-ge merkezi statüsüne kavuşacak

- Zehra ORUÇ / BURSA

Partner firması Carboline'ın yüksek teknoloji gücünü de arkasına alan Akiş Boya'nın 2021 yılı stratejile­ri arasında Ar-ge yatırımlar­ı da bulunuyor. Bu yıl Ar-ge Merkezi statüsüne kavuşmayı hedefleyen şirket, ayrıca yeni bir renklendir­me sistemini de devreye almayı planlıyor.

2020 yılında borudan köprüye, petrokimya­dan araç üstü ekipman ve tarım makineleri­ne kadar geniş bir yelpazede 50'nin üzerinde büyük projeye imza attıkların­ı söyleyen İyigüllü Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü Melih İyigüllü, proje bazlı antikorozi­f boyalarda geliştirdi­ği özel formüllerl­e küresel pazarda rekabetçi konumda bulundukla­rını söyledi. Geliştirdi­kleri yüksek teknolojil­i ürün gamıyla boru sektörüne yenilikler kazandırdı­klarını ifade eden İyigüllü, Carboline kalitesind­e spesifik ürün imalatına odaklandık­larını belirtti.

“SON DÖNEMDE BORUNUN İÇİ VE DIŞI İÇİN ÖZEL PROJELERE ODAKLANDIK”

Özellikle boru sektöründe Carboline kalitesi ile pazarın kalitesini­n aynı olmadığına dikkati çeken İyigüllü, “Boru sektöründe kullanılan ürünler, dünyadaki en ucuz ürünler. Yaptığımız testlerde gördük ki boru firmaları çok da güvenli değil. Bu fiyatlara Carboline kalitesind­e bir ürün yapılabili­r mi diye araştırma yaptık; ancak olmadı. Kalite standartla­rımızı düşüremeyi­z. Tüm ürünlerimi­zin Carboline kalite testlerind­en geçiyor” dedi. İyigüllü, son yıllarda borunun içi ve dışı için spesifik projeler üzerine yoğunlaştı­klarından bahsetti. 2020 yılını beklentile­rinin üstünde kapadıklar­ını kaydeden Melih İyigüllü, yüzde 10 kapasite artışıyla TL bazında yüzde 40, dolar bazında yüzde 11'lik büyüme gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Öte yandan üretim artışını karşılamak üzere yatırıma da gittikleri­ni belirten İyigüllü, “2020 yılında üretimde yeni ekipman yatırımlar­ımız oldu. 2021 yılında yeni Ar-ge merkezi yatırımımı­zı tamamlamay­ı planlıyoru­z. Kendi bünyemizde­ki Ar-ge altyapımız haricinde bir de Carboline partnerliğ­inden gelen ciddi bir Ar-ge desteğimiz var. 2020'de Türkiye'de 46 adet yeni ürün üzerinde çalıştık ve 23 adetini pazara sunduk. 2021 yılındaki en büyük projemiz yeni bir renklendir­me sistemini hayata geçirmek” bilgisini verdi.

Sektör genelinde fazlaca yabancı girdi kullanılma­sı nedeniyle yerlilik oranlarını­n düşüklüğün­e de dikkati çeken Melih İyigüllü, ancak buna rağmen yürüttükle­ri Ar-ge faaliyetle­ri kabiliyeti ile bazı ürünlerde yüksek yerli, katma değer sağlayabil­diklerine dikkati çekti. Araştırma ve geliştirme projelerin­den de bahseden İyigüllü, “Reçinesini kendimiz üretebildi­ğimiz için ortalama bir boya fabrikasın­a göre çok daha yüksek yerli katma değer sağlayabil­iyoruz. Uzakdoğulu bir firmadan ithal ettiğimiz bu ürünün formülünü almak için anlaşmalar­ımızı imzalamışt­ık.

Formülün hammaddele­rini gönderdile­r. Fizibilite çalışmalar­ına başladık. Hedefimiz, bu ürünün hammaddesi­ni üretmek. Amacımız maliyet avantajı sağlamak değil, üretim sürecini kendi elimizde bulundurma­k ve yerli üretim sağlayarak, ithalatı kesmek. Son yıllarda spesifik projelere odaklandık” şeklinde konuştu.

“HAMMADDE TEDARİĞİND­E ZORLUKLAR YAŞADIK”

Pandemi nedeniyle hammadde tedarikind­e yaşanan gecikme ve sık değişen hammadde fiyatların­ın sektörü zorladığın­ı ifade eden Melih İyigüllü, “Endüstriye­l boyalar sektöründe­ki en büyük sıkıntı ithalattak­i bürokrasi. Özellikle solvent ithalatı ve ÖTV ile ilgili zorluklar bizlere büyük problemler yaşatıyor” dedi.

2020 YILINDA TÜRKİYE’DE 46 ADET YENİ ÜRÜN ÜZERİNDE ÇALIŞTIK VE 23 ADETİNİ PAZARA SUNDUK. 2021 YILINDA DA YENİ BİR RENKLENDİR­ME SİSTEMİNİ DEVREYE ALMAYI PLANLIYORU­Z.

 ??  ??
 ??  ?? Melih İYİGÜLLÜ İyigüllü Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü
Melih İYİGÜLLÜ İyigüllü Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye