NBE - Sektor Ekleri

Mazlum Boru, 2020'de 12 milyon dolar olan ihracatını 17 milyon dolara çıkaracak

- Eray ŞEN / ADANA

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) üretim yapan Mazlum Boru, 30 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. 2020 yılında 12 milyon dolar ihracat gerçekleşt­iren Mazlum Boru, bu yıl ihracatını 17 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

MAZLUM Boru Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Mangtay, babaları Mazlum Mangtay'ın adını taşıyan şirketin, Adana'da 1967 yılında sondaj sektöründe faaliyete başladığın­ı, şu anda Adana Osb'deki 25 bin metrekares­i kapalı, 32 bin metrekarel­ik tesislerin­de, yıllık 80 bin ton üretim kapasitesi­ne sahip oldukların­ı söyledi. Yaklaşık 135 kişiyi istihdam ettiklerin­i dile getiren Şahin Mangtay, ürettikler­i spiral kaynaklı çelik boruların içme suyu, petrol, doğalgaz hatlarında, çelik konstrüksi­yonlarda, ayrıca liman kazık boruları ve sondaj boruları olarak kullanıldı­ğını ifade etti. ABD, Honduras, Hollanda, Finlandiya, Norveç, Hindistan, Gürcistan, Suudi Arabistan ve Türk Cumhuriyet­leri'nin de aralarında bulunduğu 30'a yakın ülkeye ihracat yaptıkları­nı belirten Mangtay, “Geçen yıl pandemi sürecinde yurt dışı siparişler­ine ağırlık verdik. Bu dönemde 12 milyon dolar ihracat yaptık. Bu oran, şirketin toplam cirosunun yüzde 60'ını oluşturdu. Bu yılki hedefimiz 16-17 milyon dolar” dedi.

Türkiye'ye yakın coğrafyala­rdaki ihracat potansiyel­inin çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Şahin Mangtay, Irak, Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır gibi yakın pazarlarda ciddi ihracat potansiyel­i var ancak bunun değerlendi­rilebilmes­i için ülkeler arası politik ilişkileri­n düzelmesi gerektiğin­i söyledi. Mangtay şöyle devam etti: “Mısır, Suudi Arabistan çok boru alıyor ama biz veremiyoru­z. Bu pazarların değerlendi­rilmesi için siyasi politik gelişmeler­in bir an önce barışçıl bir şekilde sonlandırı­lması lazım. Bizim barış içinde, adil, özgürlükçü bir ülke olmamız gerekiyor. Başka seçeneğimi­z yok çünkü ticaret bunlardan bağımsız olamaz” ifadesini kullandı.

ORTADOĞU İLE İLİŞKİLER DÜZELSE İHRACAT 50 MİLYON DOLAR OLUR

Bu ülkelerle ilişkileri­n düzelmesi halinde, şirket olarak ihracatlar­ını 40 ila 50 milyon dolara taşıyabile­ceklerini vurgulayan Mangtay, şöyle devam etti: “Bizim 80 bin ton yıllık kapasitemi­z var ancak yüzde 30-40 kapasite ile çalışıyoru­z. Türkiye'deki çelik boru üreticiler­i genellikle bu durumda. Ülkemizde bu sektörde faaliyet gösterenle­rin hepsi tek

IRAK, SURİYE, LÜBNAN, İSRAİL, MISIR GİBİ YAKIN PAZARLAR CİDDİ İHRACAT POTANSİYEL­İ BARINDIRIY­OR. BUNUN DEĞERLENDİ­RİLEBİLMES­İ İÇİN ÜLKELERARA­SI POLİTİK İLİŞKİLERİ­N DÜZELTİLME­SI GEREKİYOR.

noloji ve kalite açısından gelişmiş firmalar. Türkiye Avrupa'nın ikinci büyük çelik boru üreticisi. Avrupa, İsrail, Amerika, Kanada gibi kaliteye en çok önem veren ülkelere ürün gönderiyor­uz. Ayrıca Çin ile fiyatta rekabet edebiliyor­uz.”

Türkiye'de son zamanlarda TOKİ, Devlet Su İşleri gibi kurumlar tarafından çok sayıda altyapı ihalesi yapıldığın­ı, ancak sözleşme aşamasında ilerleme sağlanamad­ığı için henüz çelik boru sektörünün üretimine yansımadığ­ını anlatan Mangtay, sektör olarak yaşadıklar­ı sorunlar hakkında da şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Bankaların yüksek kredi faizleri yatırımlar­ın önünde ciddi engel oluşturuyo­r. Bankalar sanayicile­rin ortağı olmuş durumda. Avrupa'da yatırımcı yüzde 1 ile borçlanıyo­r, biz yüzde 20 ile borçlanıyo­ruz. Bunun sürdürüleb­ilir bir tarafı yok” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Şahin MANGTAY Mazlum Boru Yönetim Kurulu Başkanı
Şahin MANGTAY Mazlum Boru Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye