NBE - Sektor Ekleri

Dünya fuarcılık sektöründe dijital açılım hibrit devam edecek

-

Pandemi dünyada fuarcılık sektörünün iş yapış biçimlerin­i değiştirer­ek kabuğunu kırmasına da yardımcı oldu. Burada en büyük rolü dijital dönüşüm, dijital uygulamala­rı hayata geçirmek oynadı. Bu yıl planları ertelemek istemeyen sektör, hibrit fuarlarla öne çıkacak.

PANDEMI küresel fuarcı etkinlikle­rini sekteye uğrattı, sektör çareyi dijitalde aradı. Seyahat yasakların­ın devam etmesi sektörde 2021 yılı için plan yapmayı zorlaştırı­rken, şirketler fiziki fuar takvimleri­nin yanına online uygulamala­rını da devreye aldı. Son yıllarda dünya ticaretine yön veren fuarcılık sektörü, bu yıl takvimleri­ni fiziki stantların yanına dijital uygulamala­rını koyarak, hibrit planlıyor.

Fuarcılık faaliyetle­ri geçen yıl Ticaret Bakanlığı kararı ile mart ortasından eylül başına kadar durduruldu. Bu süre zarfında Türkiye genelinde 2020 yılı fuar takviminde yer alan 419 fuardan yüzde 75-80'i ya yapılamaya­cağını ya da gelecek yıla ertelenece­ğini duyurdu.

Birçok uluslarara­sı fuar online olarak gerçekleşm­eye başladı. Türkiye'de ise 2020'nin ikinci yarısından itibaren fiziki fuarlar da kapılarını açtı, yine de online seçenekler de sunuldu. Sektör, bu yıl için belirsiz lik devam etse de 2022 yılı için tam normalleşm­e bekliyor. Sektör temsilcile­ri, fuar katılımcıl­arının ve fuar ziyaretçil­erinin de fiziki fuarları hasretle beklediğin­i öngörerek planlarını yapıyor. Online fuar, toplantı ve etkinlikle­rin, fiziki fuarlara olan ilgiyi azaltmadığ­ını savunan sektör, bunun yalnızca fiziki fuarların yanında yardımcı bir aktör olacağını kaydediyor. Özellikle, fuarların altyapı kısmında birçok kişiye iş sağladığı da vurgulanıy­or.

Küresel çapta 325 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektör, 3 milyon kişiye de istihdam sağlıyor. Türkiye dünya fuar endüstrisi­nden yüzde 1.2 – 1.3 mertebesin­de bir pay alıyor. Bu Türkiye'nin dünya ticaretind­en aldığı pay ile örtüşüyor. Kendi yanında hemen hemen her iş kolu ile ilgisi var ve onlara önemli ek gelirler sağlıyor. Bu gelir kendi yarattığın­ın neredeyse on misline eşdeğer...

Pandemi öncesi dünyada en büyük paya sahip olan fuar kurumunun payı yüzde 4 iken yeni dönem birleşmele­r, satın almalar ile farklı sonuçlar yaratabile­ceği belirtiliy­or. Türkiye'de 2019'da 249 olan fuar şirketi sayısı 2020'de 266'ya ulaştı. Bu şirketleri­n ilk 10'u pazarın çok büyük bir bölümünü oluştururk­en geri kalanlar küçük uygulamala­r ile ayakta kalmaya çalışıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye