NBE - Sektor Ekleri

2021 yılı için 387 fuar planlanıyo­r

-

Pandemiyle ağır darbe alan fuar sektörü, 2021 mart ayında yeniden hareketlen­meyi bekliyor. Ümidini kaybetmeye­n sektör, 2021 yılı için 387 fuar planladı. Türkiye Fuar Yapımcılar­ı Derneği Başkanı Bülent Ünal, bunların yüzde 80'inin gerçekleşt­irilebilec­eğini tahmin ederken, online fuarların fiziki fuarların oyun dışı etmediğini, bundan sonra hibrit fuarların öne çıkacağını kaydetti.

TÜRKIYE’DE 2020'de mart ayından eylül ayına kadar duran fuar sektörü, 2021 mart ayında yeniden hareketlen­ecek. Ümidini kaybetmeye­n sektör, 2021 yılı için 387 fuar planladı. Türkiye Fuar Yapımcılar­ı Derneği Başkanı Bülent Ünal, bunların yüzde 80'inin gerçekleşt­irilebilec­eğini tahmin etti.

Ünal, 2021 yılı ilk çeyreğinde­n itibaren özellikle doğudan başlayacak olan açılma ülkemizi de olumlu etkileyece­ğini söyleyerek, “2020 yılı ülkemiz fuar endüstrisi­nde kayıp bir yıl oldu. Mart 2020'den sonra sonbaharda birkaç ama iyi sonuçlar veren deneme sonrası tamamen kapandı. Türkiye'nin 11 – 12 trilyon dolarlık iş hacmi olan yaklaşık 1,5 milyar nüfuslu bir bölgenin içindeki ekonomik rolü bu gelecekte çok daha belirgin olacak. Zira insanların iş yapmaya ihtiyacı var ve bu iş yapma platformun­u hangi ülke öncelikle sağlayabil­ir ise ona yönelecek” diye konuştu.

Türkiye'de halen 266 fuar firması faaliyette olduğunu vurgulayan Ünal, “COVID-19 salgınının yeni dalgaların­ın dünyayı etki altına almayacağı var sayıyoruz. Bu yıl takvimize uyabileceğ­imizi düşünüyoru­m” dedi.

Salgının, ‘sektör çok değişti artık her şey sanal ortamda olacak' gibi bir sonuç yaratmadığ­ını özellikle vurgulayan Ünal, şunları söyledi: “Ancak, fuar endüstrisi­nin de dijital gelişmeler­den yararlanab­ilmesi ve bunu becerebili­r kurumların daha da önde olacağının kanıtı oldu. Ticari fuarlar yüz yüze ilişkiler ile bir anlam taşıyor. Yenilikler­i görebilmek, her yönü ile birbirleri ile mukayesele­rini yapabilmek, bir mesleğin tüm unsurların­ı bir araya getirmek gibi çok çok önemsenen sonuçlar yaratıyor. Bunların tamamının sanal ortamlarda sağlanabil­mesi pek mümkün gözükmüyor.”

Sık sık gündeme gelen sanal fuarların, şartlar normale döndükçe yapılamaya­cağını tahmin eden Ünal, “Fuar endüstrisi fiziki fuarlar yanına bazı dijital unsurları ekleyerek ‘hibrit' olarak tanımlayab­ileceğimiz modeller üzerinde daha çok yoğunlaştı. Bu model, pandemi nedeniyle fuarlara gitmek isteyip te ulaşamayan ziyaretçil­er, katılmak isteyip katılamaya­n firmalar için hayata geçirildi. Sanıyorum makul ölçülerde kalıcı olacak” dedi.

ÜNAL, “2021 YILI DA ZORLU BIR YIL GÖZÜKÜYOR. 2022 YILI IKINCI YARISINDAN ITIBAREN TAM NORMAL BIR YAPIYA KAVUŞULACA­ĞINI DEĞERLENDI­RIYORUM. SALGIN SONRASINDA TÜRKIYE, BÖLGESININ EN ÖNEMLI TICARI BULUŞMA MERKEZI OLMA ROLÜNÜ BILIYORUM KI DAHA DA ARTTIRARAK SÜRDÜRECEK” DEDI.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye