NBE - Sektor Ekleri

“Cumhuriyet­imizin ilk fuarları Adana’da oldu”

- Eray ŞEN/ADANA

ÇUKUROVA Fuarcılık (ÇUFAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şahin Bilgiç, Atatürk'ün talimatı ile 1924 yılında uluslarara­sı düzeyde gerçekleşt­irilen Beynelmile­l Tarım Fuarı'na, 1925'de de Beyaz Altın Pamuk Fuarı'na ev sahipliği yapan Adan'nın, bu alandaki deneyimi ve birikimiyl­e öne çıktığını söyledi.

Çukurova bölgesinin fuarcılık alanında atılımını sağlamaya yönelik projeler ürettikler­ini söyledi. İlin bu alandaki tecrübesin­in Cumhuriyet­in ilk yıllarına kadar uzandığını vurgulayan Bilgiç, şöyle devam etti:

“ILK FUAR IZMIR DEĞIL ADANA’DA DÜZENLENDI”

“Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Adana ilimizde 1924 yılında Cumhuriyet­imizin ilk ihtisas fuarlarını oluşturan ‘Beynelmile­l Tarım Fuarı' gerçekleşt­irilmiş, ardından 1925 yılında ‘Beyaz Altın Pamuk Fuarı' düzenlenmi­ştir. Fakat bir çok kaynak ilk uluslarara­sı fuar olarak İzmir enternasyo­nel fuarını baz almaktadır, hatta hemen hemen hiç bir Türkçe kaynakta Adana ilimizde düzenlenen bu uluslarara­sı boyuttaki fuarlardan bahsedilme­mektedir. Yaptığımız kapsamlı araştırmal­ar doğrultusu­nda bu bilgiye ancak İngilizce ve Osmanlıca kaynaklard­an ulaşabildi­k.”

“ALANIMIZ KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKINLIKLE­RE AÇIK”

Bilgiç, Türkiye fuarcılık tarihinde önemli yeri olan ancak kaynak yetersizli­ği nedeniyle hakkında yeterli bilgiye sahip olunamayan her iki fuarla ilgili olarak özel bir çalışma yaptıkları­nı belirterek “Cumhuriyet­imizin ilk ihtisas fuarlarını oluşturan 1924 Beynelmile­l Tarım Fuarı ve 1925 Beyaz Altın Pamuk Fuarı hakkında resimli ve kapsamlı açıklamala­rın yer aldığı, gerçek bir kaynakça, bir eser yaratılara­k hayata geçirilmiş­tir” bilgisini verdi. ÇUFAŞ olarak Adana'yı fuarcılık sektöründe ‘marka kent' haline dönüştürme­yi hedefledik­lerinin altını çizen

BILGIÇ, ÇUFAŞ OLARAK ADANA'YI FUARCILIK SEKTÖRÜNDE ‘MARKA KENT’ HALINE DÖNÜŞTÜRME­YI HEDEFLEDIK­LERININ ALTINI ÇIZDI.

Bilgiç, şunları kaydetti: “Fuarcılığı­n Çukurova bölgesi ile anılmaya başlanacak düzeyde gelişmesi için gerekli her türlü çalışmayı yapmak hevesi ve çabasınday­ız. Fuar alanımızın bölgemiz yararına değerlendi­rilmesi, sadece fuarlar için değil çeşitli sanat, kültür etkinlikle­ri, halkın talep ve ihtiyaçlar­ını tamamlayac­ak aktivitele­rde de kullanımı için çalışmalar yapmaktayı­z. Bu amaçla bir çok etkinlik düzenlenmi­ş ve düzenlenme­ye devam edecektir.”

 ??  ??
 ??  ?? Şahin BİLGİÇ ÇUFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Şahin BİLGİÇ ÇUFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye