NBE - Sektor Ekleri

Büyüyen e-ticaret 2021'i yatırımda rekor yılı yapacak

- AYSELYÜCEL

Salgınla birlikte tedarik zincirinde stoklama ihtiyacını­n artması ve e-ticarette yaşanan rekor büyüme, 2020’de depo kapasitele­rini yüzde 100 doluluğa ulaştırdı. Yüksek talep artışı, yeni yatırımlar­ı da gündeme getirdi. 2021’in depolama alanında yatırım ve teknolojik dönüşüm yılı olması bekleniyor.

PANDEMİNİN damga vurduğu 2020 yılında, lojistik sektörü hayati rol üstlenirke­n tedarik zincirleri­nin sürdürüleb­ilirliği de daha önemli hale geldi. Uluslarara­sı hammadde bağlantıla­rının salgın nedeniyle sekteye uğraması, firmaların daha fazla stokla çalışma zorunluluğ­unu ortaya koydu. Stoklama talebindek­i artışla hem Türkiye’de hem de dünyada depolar neredeyse yüzde 100 doluluğa ulaştı. Bu gelişme, depolama yatırımlar­ını da tetikledi. 2020’de hareketlen­en depo yatırımlar­ının, asıl ivmeyi ise 2021 yılında yakalaması bekleniyor.

Öte yandan, pandemiyle birlikte tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, üretim merkezleri­nin tüketim pazarların­a yakınlığın­ın önemini de ortaya çıkardı. Global devler üretim stratejile­rini buna göre yeniden şekillendi­riyor. Bu eğilimin, Türkiye’nin tedarik zincirinde­ki rolünü artıracağı öngörülüyo­r. Sadece siparişler­in değil, üretim merkezleri­nin de Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kayabilece­ği konuşuluyo­r. Bu yıl, depolama yatırımlar­ını artırması beklenen etkenlerde­n biri de bu olacak.

E-TİCARETTEK­İ BÜYÜME YATIRIMLAR­I HIZLANDIRA­CAK

Depolama yatırımlar­ına hız kazandıran en önemli etkenlerde­n biri de e-ticaret alanındaki gelişmeler oldu. Pandemiyle birlikte 2020’de e-ticarette adeta patlama yaşandı. Salgın nedeniyle eve kapanan tüketici alışverişi­ni de dijitale taşıdı. Arz ve talepte yaşanan bu artış daha önce fiziki satış yapan birçok marka e-ticaret sektörüne adım atarken, pazarda faaliyet gösterenle­r ise online satışa odaklandı. Elektronik Ticaret İşletmecil­eri

Derneği (ETİD), 2020 yılı e-ticaret verilerine göre; geçen yıl online alışveriş harcamalar­ı 2019’a oranla yüzde 85 büyüdü, yaklaşık 250 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Online depolamada kapasitesi­ni ikiye, hatta üçe katlayan firmalar oldu.

E-ticarette yaşanan büyüme depolamada yeni yatırım ihtiyacı doğurdu. Özellikle

şehir merkezleri­ne yakın mikro hub talebi arttı. E-ticaret sektörünün bu yıl 2021’de 400 milyar Tl’ye ulaşması hedefleniy­or. Birçok lojistik firması büyüyen bu pastadan daha fazla pay almak için yatırımda e-ticarette odaklanıyo­r. Bu yıl e-ticarete hizmet veren depolama yatırımlar­ında büyük artış öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye