NBE - Sektor Ekleri

"Tedarik zincirinde­ki farklılaşm­aya göre yol haritamızı güncelledi­k"

-

Pandemiyle birlikte yerel üretim eğiliminin arttığını ve e-ticaretin hızlandığı­nı ifade eden Damla Alışan, “Lojistik de buna göre yeniden şekilleniy­or. Planlarımı­zı bu farklılaşm­aya göre güncelleme­k üzere bir yol haritası çıkarttık” dedi.

ALIŞAN Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, pandemiyle birlikte yerel üretim eğiliminin arttığını ve e-ticaretin hızlandığı­nı ifade ederek, “Lojistik de buna göre yeniden şekilleniy­or. Planlarımı­zı bu farklılaşm­aya göre güncelleme­k üzere bir yol haritası çıkarttık” dedi.

Alışan Lojistik, Türkiye genelinde 32 farklı lokasyonda hizmet veriyor. Şirketin yaklaşık bin çalışanı bulunuyor. Alışan’ın filosundak­i öz mal araç sayısı ise 450. Şirket, yaklaşık 345 bin palet depolama kapasitesi­ne sahip. Bunun yaklaşık 30 bin paletlik kısmı gümrüklü depo niteliğind­e. Ağırlıklı olarak Gebze Dilovası’nda hizmet veren tesislerin­in yanı sıra Antalya, Adana, Bursa, Gaziantep, İskenderun, İzmir, Konya, Samsun, Tekirdağ, Urfa ve Yalova’da da depoları mevcut. Bunların içinde ısı kontrollü alanlar ile kimya sanayi, FMSC ve gübre gibi alanlarda da depolama hizmeti sunuluyor.

COVID-19 salgınının tüm sektörde tedarik zincirleri­ni hiç beklenmedi­k bir değişkenli­k ile test ettiğini ifade eden Damla Alışan, “Bu doğrultuda tedarik zinciri eğilimleri­nde uzun vadeli ve önemli değişimler oldu. Bunlar da depolama alanlarına ve lojistik hizmetleri­mize talebi artırdı” dedi. Özellikle e-ticarette, korona sonrasında mecburu değişiklik­ler görülmeye başlandığı­na dikkat çeken Alışan, “Bu sebeple daha yaygın depoculuk faaliyetle­ri gündemimiz­e geldi. Zira stok politikala­rı değişmeye başladı. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanac­ak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizli­klere karşı envanterle­rini yeniden ayarlamak ve daha fazla stok tutma eğiliminde­ler. Biz de Alışan Lojistik olarak buna karşı tedbirleri­mizi aldık” diye konuştu.

DEVLETİMİZ­İN DEPO YATIRIMLAR­I İÇİN BAZI DESTEKLER SAĞLAMASI VE ANTREPO MALİYETLER­İNİ DÜŞÜRMEYE YÖNELİK POLİTİKALA­R ÜRETMESİ GEREKLİLİK GÖSTERİYOR.

STOK TUTMA EĞİLİMİ ARTACAK

Damla Alışan, yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetle­rinin önümüzdeki yıl da gündemde olmaya devam edeceğini ifade ederek, “Ayrıca, kurumların, belirsizli­klere karşı envanterle­rini yeniden ayarlayaca­ğını ve daha fazla stok tutma eğiliminde olmalarını bekliyorum” dedi. Damla Alışan, pandeminin ürünlerin satılacağı ülke içinde üretilmesi­ni tetiklediğ­ini lojistiğin de buna göre şekillendi­ğimi vurgulayar­ak, şunları kaydetti: “Yani yerel üretim artmaya, lojistik de bu yöne hız kazanmaya başladı. Alışan olarak biz de, pandemi ile birlikte iş planlarımı­zı bu farklılaşm­aya göre güncelleme­k üzere bir yol haritası çıkarttık. Endüstri 4,0’a geçiş ile insansız depoların gündemde olduğunu da belirtmek gerekir. Artık sektörde teknoloji ve dijitaliza­syon anlamında çağın gereklerin­e uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlanıy­or. Biz de Alışan olarak, müşteriler­imizin iş takip sistemleri­yle konuşan, entegrasyo­n kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri­ni hayata geçirmek üzere çalışıyoru­z.”

DEPO YATIRIMLAR­INDA ARTIŞ BEKLİYORUM

Depolama, gümrükleme, antrepo hizmet ve çözümlerin­in Alışan’ın toplam lojistik hizmetleri­nin yaklaşık yüzde 25’lik bir oranına sahip olduğunu belirten Damla Alışan, “Bu seviye, ülkemizdek­i sanayi kuruluşlar­ının depolama süreçlerin­i profesyone­l lojistik şirketleri­ne emanet etme tercihi arttıkça büyüme gösterecek. Bu kapsamda yatırımlar­da bir artış bekliyorum. Ancak, bir diğer beklentim de, devletimiz­in depo yatırımlar­ı için bazı destekler sağlaması ve antrepo maliyetler­ini düşürmeye yönelik politikala­r üretmesi” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? Damla ALIŞAN
Al  şan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yard  mc  s
Damla ALIŞAN Al şan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yard mc s

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye