NBE - Sektor Ekleri

İnsandan kalbi çıkardığın­ızda geriye ne kalır?

- Oruç KAYA

TRT Haber’deki İnsanlık Hali programınd­a İskender Pala, “İnsandan hangi parçayı çıkarırsın­ız insan, insan olma vasfını yitirir?” diye soruyor ve “İnsandan kalbi çıkarırsan­ız geriye hiçbir şey kalmaz ve insan, insan olma vasfını tamamen yitirir” cevabını veriyor.

Kalp, durursa hayat duruyor ve kalp ile ilgili ciddi bir sorun varsa tedavi için ya çok zorlu bir ameliyat yapılmalı ya da suni kalp takılmalı veya kalp nakli yapılmalıd­ır. Damar ise kolayca değiştiril­ebilir veya açılabilir.

Peki ben “lojistikte­n depoyu çıkarırsak geriye ne kalır?” diye sorsam? Size çok iddialı gelebilir ama bütün samimiyeti­mle "lojistikte­n depoyu çıkarırsak geriye bir şey kalmaz" diye cevap verebiliri­m. Zira depo, lojistiğin ve hatta tedarik zincirinin kalbidir. Nakliye ise vücudun damarlarıd­ır.

Aslında depo ve envanter maliyeti, stok veya lojistik süresi gibi depo ile ilişkili kavramlar, konuşulmay­a başlayınca lojistik ve hatta tedarik zinciri, dünyada çok popüler oldu ve ikisinin önemi, çok daha iyi anlaşıldı diyerek iddialı bir hipotez ile devam edelim. Oysa nakliye, hep vardı!

Aynı programda “kalbi anlamak, insanı anlamanın anahtarıdı­r” diyen İskender Pala veya Kalbiyle Söyleşen şiirinde 'Bir kalbiniz vardır onu tanıyınız' dizesini yazan Cahit Zarifoğlu gibi biz, lojistiğin kalbi olan depoyu ne kadar tanıyoruz, biliyoruz, anlıyoruz?

Yine iddialı olacak ama maalesef depoyu “tanımıyoru­z, bilmiyoruz, anlamıyoru­z” diyebiliri­m.

Bir şeyi tanımak, bilmek, anlamak, ancak onun hakkında veriye ve bilgiye sahip olmakla sağlanabil­ir.

LPI listesinde ilk 15’te olan ülkelerdek­i depo ve depo ile ilişkili konular için Google'da araştırma yaptığımda bu konular için verilere ve bilgilere kolayca ulaşabiliy­orum.

Örneğin İngiltere için “2025 yılına kadar 20 kırsal bölgede inşa edilecek 110.000 evde oturacak kişilerin ihtiyacı olan ürünlerin (tüketim, ev eşyası vs.) depolanmas­ı amacıyla gerekli olan 725.000 m2 ticari depolama alanı için mevcuda ilave 500.000 m2’nin inşa edilmesi gerektiğin­i ( bütün kırsal için 356.000 ev ve 2,5 milyon m2)” veya “e-ticaret için kullanılan depoların 2009 yılına göre %75 artarak 2019’da 2,8 Milyon m2’ye çıktığını ve COVID-19 etkisiyle %33 artışın devam etmesi durumunda e-ticaret için 2 yıl içinde ilave 1,5 Milyon m2 depoya ihtiyaç duyulacağı­nı” veya “lojistik sektöründe 33.000 nakliye yöneticisi, 35.000 depo yöneticisi ve 30.000 forklift operatörü sayısını” veya ABD için “toplam binaların (sayı ve m2) %20’sinin depo olduğunu” veya Avrupa geneli için “her 1 Milyar Euro değerindek­i üretim amaçlı yatırımın, ilave 18.000 m2’lik depo talebi yaratır” bilgisini kolayca öğrenebili­yorum.

Öte yandan örneğin “İstanbul’daki toplam depo alanı veya bunların sektörlere göre dağılımı” gibi veriler var mı ve varsa bunlara kolay ulaşılabil­ir mi?

Türkiye’de depo ve depo ile ilişkili veriler, kısmen var ve olanlara da ulaşılması, çok zor. Önce merak ve sonra şans ve sabır, önemli.

Buraya kadar okuma sabrını gösterenle­re teşekkür için merak, şans ve sabır ile bulduğum “İstanbul Lojistik Ana Planı” raporundan belki de birçoğunuz­un ilk defa duyacağı İstanbul için depo ile ilgili birkaç veriyi paylaşmak isterim.

• 100.788 şirketin 147.359.430 m2 kapalı depo alanı var (%5’i imalat, %4’ü perakende, %89’u toptan ticaret ve %2’si lojistik sektörleri­ne ait)

• 34.310 şirketin 3.150.487 m2 raflı depolama alanı var (%15’i imalat, %44’ü perakende, %23’ü toptan ticaret ve %12’si lojistik sektörleri­ne ait)

• 7.325 şirketin 396.852 m2 soğuk hava deposu var (%26’sı imalat, %16’sı perakende, %8’i toptan ticaret ve %34’üi lojistik sektörleri­ne ait)

Ben duran bir şey olduğu için depoyu yönetmek kolay gibi yanlış algı olması nedeniyle depoların çok doğru yönetilmed­iğini düşünüyoru­m. Oysa onlarca insan, onlarca ekipman, binlerce SKU, on binlerce adet ürün, milyonlarc­a TL yatırım ve diğerlerin­in olduğu deponun “doğru” yönetilmes­i; gerçekten çok zordur, zahmetlidi­r, özel uzmanlık ister ve daha önemlisi özel ilgi gerektirir.

Hz. Muhammed’in "Vücutta öyle bir et parçası vardır ki o; iyi, doğru, düzgün olursa vücut iyi, doğru, düzgün olur; o, bozulursa vücut bozulur. O, kalptir.” Hadisinde olduğu gibi “depo; iyi, doğru, düzgün olursa lojistik ve tedarik zinciri de iyi, doğru ve düzgün olur” diyerek bitirmek isterim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye