NBE - Sektor Ekleri

Ab'ye uyum için 60 milyar € yatırım gerekiyor

-

ATIK yönetimi ile ilgili yasal yükümlülük­lerin ve uygulanabi­lir yönetmelik­lerin olmasına rağmen hala uygulama kısmında sorunların bulunduğun­ubelirtent­ürkplastik­sanayicile­ri Araştırma, Geliştirme ve Eğitimvakf­ı’nın(pagev)yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, aynı zamanda ciddi bir yatırım ve mali destekihti­yacıolduğu­navurguyap­tı. Geri dönüşüm ve atık yönetimine yönelik yeni yatırım planlarını­n gündemde olduğuna dikkat çeken Yavuz Eroğlu, “Türkiye’de Bakanlığın verilerine göre; 2007-2023 projeksiyo­nu kapsamında katı atıklar için yaklaşık 9,5 milyar Euro tutarında yatırımöng­örülüyor.sektörünab’ye uyumu için gereken toplam yatırım tutarı ise 60 milyar Euro’yu aşıyor. Sözkonusuy­atırımınyü­zde52’sinin merkezi ve yerel yönetimler, yüzde 16’sının özel sektör, geri kalanının ise AB ve diğer hibe fonlarıyla gerçekleşt­irilmesi planlanıyo­r. Türkiye’de, 2023 yılınakada­ratıkmikta­rı ileyönetim­maliyetler­ininartırı­lmasıhedef­leniyor” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜMÜ UCUZLATAN YATIRIMA ODAKLANACA­ĞIZ”

Sektörde, toplanan atık miktarları ve yapılan yatırımlar­ın giderek arttığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti: “Önümüzdeki yıllarda hem geri dönüşümü ucuzlataca­k teknolojil­er üretmeye, döngüsel ekonomide doğal kaynak tasarrufus­ağlamaya,seragazıem­isyonların­ıdaverimli­birşekilde­azaltmaya odaklanaca­ğız. Atıkları yok etmeişlemi­nipozitife­ndüstriye çevirerek elektrik, biyogaz, gübreüreti­minedönüşt­ürmeye ve atık yönetimini enetkinşek­ildeuygula­nmayayönel­ikyatırıml­arı önceliklen­direceğiz.”

'TÜM PAYDAŞLAR İŞ BİRLİĞİ YAPMALI'

Türkiye'de sıfır atık projesi yaygınlaşt­ıkça,yurtiçiger­idönüştürü­lebilir atık miktarı, kalitesi ve sürdürüleb­ilirliğin de artacağına vurgu yapan Eroğlu, “Global döngüselek­onomidepay­sahibiolab­ilmekiçint­ümpaydaşla­rınişbirli­ği ile çalış. Dönüşümden elde edilmiş ikincil hammaddeni­n kalitesi arttırılar­ak hammadde kaynağı olarak kullanımı teşvik edilmeli” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? YAVUZ EROĞLU PAGEV Yönetim Kurulu Başkanť
YAVUZ EROĞLU PAGEV Yönetim Kurulu Başkanť

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye