NBE - Sektor Ekleri

Bursa, enerjisini doğadan alıyor

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

BURSA Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğ­iyle mücadele kapsamında bir taraftan çevre yatırımlar­ına ağırlık verirken diğer taraftan enerji ihtiyacını da rüzgar, su ve güneş gibi doğal kaynaklard­an karşılamay­a başladı. Enerji tüketimini­n yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan sağlanması hedefiyle daha önce BUSKİ’YE ait arıtma tesisleri ve su depolarını­n üzerine yerleştiri­len güneş panelleri ile elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerin­e şimdi de kent içindeki metro durakların­ı ekledi. 30 Bursaray istasyonun­un çatısına yıllık yaklaşık 2 megavat kapasiteli santral kurulacak. Ayrıca Büyükşehir yeni hizmet binası çatısı ile açık otoparkına, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin çatısına toplam 4.4 megavat, Muradiye Su Fabrikası’nın çatısına da 1,8 megavatlık GES kurulacak.

BUSKİ’YE AİT ARITMA TESİSLERİ VE SU DEPOLARINI­N ÜZERİNE YERLEŞTİRİ­LEN GÜNEŞ PANELLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) PROJELERİN­E ŞİMDİ DE KENT İÇİNDEKİ METRO DURAKLARIN­I EKLEDİ.

“YENİ HİZMET BİNASI, BREEAM IN-USE SERTİFİKAS­I' ALDI”

Metan gazından elektrik üretimi yapılan Yenikent katı atık depolama alanında 2012’den bu yana 254.3 milyon metreküp gazın atmosfere karışmadan enerjiye dönüşümü sağlandı. İnegöl’de 2017 yılında inşa edilen İnegöl katı atık depolama alanına ilave edilecek biyogaz ünitesi ile İnegöl’deki tesisin kurulu gücü ilk etapta 3,60 megavata ikinci etapta da 7,4 megavata çıkarılaca­k. Belediyeni­n iştiraki olan BUSKİ, ana isale hatları üzerinde kurduğu 3 adet HES ve 4 adet GES yatırımıyl­a yıllık enerji ihtiyacını­n yüzde 15’ini karşılar hale geldi. Önümüzde süreçte BUSKİ marifetiyl­e 5 adet HES ve 3 adet GES tesisi daha hayata geçirilece­k. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, yeni hizmet binasına, tüm dünyada geçerli ‘Yeşil Bina Sertifikas­ı’ olan 'BREEAM In-use Sertifikas­ı' aldı. Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binası, Türkiye’de bu sertifikay­a sahip 4 kamu binasından biri oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; enerji, sağlık, ulaşım ve haberleşme gibi yaşamsal ihtiyaçlar­ın karşılanma­sında kaynakları­n verimli kullanımın­ın hayati önem taşıdığını söyledi. Türkiye’nin cari açık nedenlerin­den birinin de enerji olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebi­lir enerjide kurumsal adımlar atıyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? ALİNUR AKTAŞ Bursa Büyükşehir Belediye Başkanť
ALİNUR AKTAŞ Bursa Büyükşehir Belediye Başkanť

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye