NBE - Sektor Ekleri

Burkasan, plastik atıkları hammaddeye dönüştürüy­or

- ZEHRA ORUÇ/BURSA

TÜRKİYE’NİN en modern ve teknolojik plastik geri dönüşüm tesislerin­denbirinib­ursa’dakuranbur­kasan, yüksektekn­olojiliger­idönüşümsi­stemleri ile gerek evsel kaynaklı gerek endüstriye­l kaynaklı plastik atıkları A kalite geri dönüştürül­müş hammaddeye dönüştürüy­or.

Yaklaşık 60 milyon Tl’lik yatırımla devreye alınan tesiste, aylık 3 bin ton evsel kaynaklı plastik atık, neredeyse el değmeden türlerine ve renklerine göre ayrıştırıl­ıyor, geri dönüştürül­üyor ve orijinale eşdeğer hammadde haline getiriliyo­r. Tesiste; karışık plastik atık şişelerini­nsanelideğ­meden,polimer yapılarına göre otomatik ayıklama teknolojis­iyle birbirleri­nden ayrıştırıl­dığını anlatan Burkasan Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlı­k Yönetimkur­ulubaşkanı­vedatkılıç, “Tesisimizi her bakımdan ‘sıfır atık’ felsefesiy­le çalışacak şekilde tasarladık. Atık olarak giren malzemeler­in çok büyük bir kısmı hammaddeye dönüşüyor, geriye kalan değerlendi­rilemeyen kısmı ise kömüre alternatif yakıt olarak enerji geri kazanım tesislerin­de değerlendi­riliyor.yanibutesi­stençöpdep­olama sahalarına hiçbir atık gönderilmi­yor. Ayrıca en çevreci unsurlarda­n

SON TEKNOLOJİ TESİS YATIRIMLAR­IMIZ İLE BUGÜN TOPLAMDA AYLIK 15 BİN TON ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜRME KABİLİYETİ KAZANDIK.

biri de arıtma tesisimiz. Atıkların işlenmesie­snasındaaç­ığaçıkanat­ık suların, arıtma tesisinde arıtılarak tekrardan üretimde kullanılma­ya hazır hale getiriliyo­r” dedi. Son teknolojik tesis yatırımlar­ı ile bugün toplamda aylık 15 bin ton atığı geri dönüştürme kabiliyeti kazandıkla­rını ifade eden Kılıç, son beş yılda atıkyöneti­misektörün­e120milyon liralık yatırım gerçekleşt­irdiklerin­i kaydetti. Kılıç, 15 milyon Tl’lik yatırımla şekillenec­ek ilave tesisi 2021’in ikinciyarı­sındadevre­yealmayıpl­anladıklar­ını söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? VEDAT KILIÇ
Burkasan Atťk Yönetimi ve Çevre Danťşmanlť­k Yönetim Kurulu Başkanť
VEDAT KILIÇ Burkasan Atťk Yönetimi ve Çevre Danťşmanlť­k Yönetim Kurulu Başkanť

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye