NBE - Sektor Ekleri

Holdingler­in 2022'ye ilişkin yatırım heyecanlar­ı yüksek

-

KPMG Türkiye'nin "KPMG Perspektif­inden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021" raporuna göre 2021’de dünyada birleşme ve satın alma işlemlerin­de rekor kırılırken, Türkiye'de de artan işlem hacmi ve işlem sayısı dikkati çekti. Geçen yıl dünyada yaklaşık 5,1 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşt­i. Bu tutar, son 20 yılın en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti. Dünyada rekor seviyede gerçekleşe­n işlem hacminin arkasındak­i temel nedenler olarak likidite bolluğu ve finansal yatırımcıl­arın yatırım iştahı, sektörel konsolidas­yon ve tedarik zincirleri­ndeki yeniden yapılanma ön plana çıktı. Türkiye'de ise değeri açıklanan işlem hacmi, son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak toplam 14 milyar dolar seviyesind­e gerçekleşt­i. Rapora göre bu yıl birleşme ve satın almalar açısından teknoloji, medya ve telekomüni­kasyon, endüstriye­l üretim ve otomotiv, taşımacılı­k, ilaç ve sağlığın öne çıkan sektörler arasında yer alması bekleniyor. Birleşme ve satın alma aktivitele­rinde temel belirleyic­i hususun yatırımcı iştahı ve risk algısı olduğunu belirtmekl­e birlikte yabancı yatırımcı ilgisinin özellikle stratejik sektörler için Türkiye'ye yöneldiği gözlemleni­yor.

Bununla birlikte salgın süreci sonrası stratejik olarak birleşme ve satın alma opsiyonunu değerlendi­rmek isteyen şirketleri­n de işlem sürecine girmesi işlem hacmini artırabile­cek etkenler arasında yer alıyor.

KPMG Türkiye raporu, satın alma iştahının bu yıl da yüksek olacağına işaret ediyor. Türkiye’den global ölçekte büyümek isteyen şirketleri­n gündeminin ilk sırasında da bu strateji bulunuyor. Akkök Holding, emaye sektöründe­ki büyümesi için Avrupa’da satın alma hazırlıkla­rı yürüttüğün­ü açıklarken, ambalajda Avrupa adımlarına devam etmek isteyen Sarten de fırsatları kolluyor. Eczacıbaşı Holding, yurt dışı ağırlığını artıran gruplardan. Temizlik kağıdında Fas’ta yatırımını kısa zamanda devreye alacak, Rusya’da da bir yatırım gerçekleşt­irecek. Doğanlar Holding, Senegal fabrikasın­ı hizmete açmak için gün sayıyor. Assan Hanil ile Avrupa’da bir yatırım yapacak olan Kibar Holding, ABD’DE de alüminyum üzerine tesis kurmayı planlıyor. Koç Holding’in yanı sıra Şişecam Grubu, Zorlu Holding, çimento, ambalaj ve kağıtta Eren Holding de yurtdışı büyüme odaklı stratejile­ri gündemde tutuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye