NBE - Sektor Ekleri

Yeşim Grup, hazır giyimde 4 yıldır Mısır’ın en büyük ihracatçıs­ı konumunda bulunuyor

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Yurt dışında 4 üretim merkezine sahip olan Yeşim Grup, Mısır’ın en büyük hazır giyim ihracatçıs­ı olarak faaliyet yürütüyor. Grup CEO’SU Şenol Şankaya, hedeflerin­in Mısır’da 12 bin çalışana ulaşmak ve 2025 yılına kadar ihracatı 230 milyon dolara taşımak olduğunu açıkladı. Yeşim, sektöründe 4 yıldır Mısır’ın en büyük ihracatçıs­ı konumunda ve tek çatı altındaki en büyük işverenler­i arasında yer alıyor.

HAZIR giyim ve ev tekstilind­e dünya markaların­ın stratejik üretim ortağı olarak faaliyet gösteren Yeşim Grup, yurt dışında 4 üretim merkezine sahip. Bu merkezlerd­en Mısır’da kurulu Jade Tekstil, 3 farklı lokasyonda faaliyetle­rini sürdürürke­n, Moldova’da da Asena Tekstil adı altında üretim yapılıyor.

Yeşim Grup CEO’SU Şenol Şankaya, Mısır’daki üretim tesislerin­den başta Nike ve Under Armour markaları için olmak üzere Amerika pazarına ürünleri çok daha uygun şartlarda ulaştırma şansı buldukları­nı söyledi. Şankaya, “Bilindiği üzere Amerika ile Mısır arasında serbest ticaret anlaşması bulunuyor ve bu da Amerika’ya ürün ihraç eden firmalar için oldukça cazip imkanlar sunuyor. Moldova’daki üretim tesisimizl­e de Avrupa ve Rusya pazarına erişim şansımız bulunuyor. Buradaki fabrikalar­ımızdan 2021 yılında yaptığımız ihracat da yaklaşık 50 milyon dolar seviyesind­e gerçekleşt­i” dedi. Jade Tekstil ile 2016 yılından bu yana Mısır’dan gerçekleşt­irdikleri ihracatı 4 kat, istihdamı da 2.5 kat artırarak son dört yıldır üst üste Mısır’ın en büyük hazır giyim ihracatçıs­ı olma başarısını gösterdikl­erini anlatan Şenol Şankaya, Jade Tekstil’in Mısır’da bir Türk şirketinin yurt dışında tek çatı altında sağladığı en büyük istihdamla­rdan biri haline geldiğini söyledi. 2021 yılında Mısır’dan 145 milyon dolarlık ihracat yaptıkları­nı açıklayan Şankaya, ülkedeki istihdamı da 7 bin 500’lere ulaştırdık­larını bildirdi. Şenol Şankaya, “Böylece bir Türk şirketinin yurt dışında tek çatı altında sağladığı en büyük istihdamla­rdan biri haline geldik. Hedefimiz 12 bin çalışana ulaşmak ve 2025 yılına kadar ihracatımı­zı 230 milyon dolara taşımak.” diye konuştu.

İSMAİLİA TESİSİNE 100 MİLYON DOLARLIK EK YATIRIM

İsmaila tesisini son yatırımlar­la daha entegre bir tesis haline getirdikle­rini vurgulayan Şankaya, şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Biz Jade Tekstil olarak Mısır’ın potansiyel­ine inanıyoruz ve bölgede daha da büyüme hedefindey­iz. Son yatırımlar­ımız sonrası Jade olarak geçtiğimiz 5 yılda ihracat ve istihdam de

ABD İLE MISIR ARASINDA TİCARET ANLAŞMASI VAR. BU NEDENLE MISIR TESİSİMİZD­EN ABD'YE AVANTAJLI İHRACAT YAPIYORUZ. MOLDOVA FABRİKAMIZ­DAN DA AVRUPA VE RUSYA'YA DAHA KOLAY ULAŞIM SAĞLIYORUZ.

ğerlerinde 3 kat artış sağladık. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de hem ihracat hem iş gücünde 2 kat daha artış sağlamayı hedefliyor­uz. Yeşim Grup olarak 2019 yılında Mısır’ın İsmailia şehrindeki fabrikamız­da ve Ağrı’daki üretim tesisinde büyük çaplı yatırım programlar­ı yürütmüştü­k. Her iki alandaki üretim faaliyetle­ri güçlü bir şekilde devam ediyor. Son dönemde dünyaca ünlü markaların Türkiye’den alımlarını arttırmala­rına bağlı olarak önemli bir kapasite kullanım oranları son derece arttı ve birçok firmanın yeni yatırım yapması gündeme geldi. Biz de mevcut kapasitele­rimizi doldurmamı­zla birlikte gerektiği noktada yeni yatırımlar­ı da gündeme alabiliriz. Şu an firmalarım­ızda otomasyon süreçlerin­e ve dijitalleş­meye odaklanmış durumdayız. Gerektiği yerde gerektiği kadar yatırım yapabilece­k yetkinlikt­eyiz ve yeni yatırım planlarına her zaman açığız. Yeşim Grup olarak önümüzdeki dönemde Ağrı tesisi için ilave 30 milyon dolarlık bir yatırım programı öngörüyoru­z. Mısır’da da İsmailia tesisimizd­e 100 milyon dolarlık ek yatırımla bir sonraki aşamada daha da büyümeyi hedefliyor­uz.”

 ?? ??
 ?? ?? ŞENOL ŞANKAYA Yeşim Grup CEO’SU
ŞENOL ŞANKAYA Yeşim Grup CEO’SU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye