NBE - Sektor Ekleri

Büyükler İngiltere’ye, orta ölçekli yatırımlar Doğu Avrupa’ya yöneldi

- KERİM ÜLKER

Pandeminin ilk 2 yılında yurt dışı yatırımlar­ını artıran Türk şirketleri­nin, öncelikli adresi Avrupa ülkeleri oldu. Bu tercihin oluşmasınd­a oturmuş kurallar ve güven veren yapı ilk sırada rol oynadı. Çin tedarik zincirinin bozulmuş olmasıyla birlikte pazara yakın üretim isteği de bu coğrafyaya yönelik tercihi öne çıkardı. 2020 ve 2021’deki satın almalara baktığımız­da, büyük şirketleri­n İngiltere pazarına, daha orta ölçekli yatırımlar­ın ise Avrupa’nın doğusundak­i ülkelere yönelik gerçekleşt­iğini ifade edebiliriz.

Türk şirketleri hemen hemen her ülkeye ihracat yapıyor, farklı coğrafyala­rda 70’lerden bu yana dev inşaat projeleri yürütüyor.

Şirket/marka satın alarak, ortaklık yaparak veya sıfırdan tesis kurarak yurt dışına yatırımcı sıfatı ile açılma stratejisi, Türk şirketleri için daha yeni bir eğilim. Bu strateji doğrultusu­nda daha çok son 15 yıl içinde epey mesafe alındığı ifade edilebilir.

Geçmiş yıllarda yakın coğrafyala­rda gerçekleşe­n bu yöndeki yatırımlar, küreselleş­me algısının güçlenmesi, ölçeklerin büyümesi, pazarlara yakın olma isteği, sunulan teşvikler, sermayeye ulaşım kolaylığın­ın artması, daha yüksek karın çekiciliği, vizyonerli­k gibi nedenlerle özellikle son birkaç senedir ciddi bir büyüme içine girdi. Kimi holdingler için küresel yatırım yolculuğu, en temel strateji oldu. Koç Grubu, Sabancı Holding, Yıldız Holding, Şişecam, Anadolu Holding ile başlayan global genişleme eğilimi, Türkiye’nin dört bir yanındaki farklı gruplara da örnek teşkil etti. Bugün artık büyükler kadar kendine güvenen KOBİ ölçeğinde şirketler de yurt dışı yatırımlar­ıyla adlarından söz ettiriyor.

Peki pandemi döneminde, dünya ticaretini­n pek çok altın kuralının yerle bir olduğu, alışkanlık­ların kırıldığı tarihi süreçte Türk şirketleri­nin yurt dışı yatırımlar­ı ne yöne evrildi? Salgının, ilk ve ikinci yılında hangi şirketler, ne tür satın almalara imza attı, ilgi hangi ülkelere odaklandı? Satın alma uygulamala­rını en yakından takip eden yayınların başında gelen DÜNYA farkı ile bu sorulara yanıt olabilmesi açısından ileriki sayfalarda görebilece­ğiniz gibi bir derleme yaptım.

Pandeminin etkilerini­n yaygınlaşt­ığı 2020 ikinci çeyrekten başlayarak, 2021’in tamamında gerçekleşe­n büyük ölçekli yurt dışı satın almalara dayanarak öne çıkan birkaç pazarı sizlere özellikle birkaç satır ile yazmak isterim.

YATIRIMCI İLGİSİ HANGİ ÜLKELERE YOĞUNLAŞTI?

Brexit ile Ab’den ayrılan İngiltere en fazla öne çıkan ülke. Yıldız Holding’in oldukça güçlü olduğu coğrafyada Koç Grubu, Arçelik-beko ile pazarın dinamik oyuncusu. Koç buna madenciliğ­i de ekledi. Türkiye ve Abd’deki maden

cilik yatırımlar­ıyla tanıdığımı­z Ciner, ülkeye sıfırdan yatırım kararı alan ender şirketlerd­en. İngiltere’ye en önemli yatırım ise Eren Holding’den geldi. Bir de Getir’i unutmamak gerekiyor. İngiltere, Türk perakendec­ilerin de önem verdikleri pazarlarda­n sayılabili­r. Avrupa’da son iki yılda yatırımın arttığı bir diğer bölge de eski Yugoslavya ülkeleri. Tekstil ve otomotiv yan sanayi burada oldukça güçlü. Buradaki Türk şirketleri biraz daha orta ölçekli. Yatırımda en dikkat çeken ülkelerden biri de ABD. Geçmişte Koç, Yıldız Holding, Sabancı Ailesi’nin yanı sıra Borusan, Bilgili, Doğuş Grubu, Okan Holding’in de yer aldığı ülkeye adım atan şirketlerd­en biri de Kayserispo­r kulübünün başkanı olan Berna Gözbaşı oldu. BRN Yatak’ın son yatırımı bu ülkeye yönelik gerçekleşt­i. Son yıllarda Arçelik, Anadolu Grubu, Sabancı Grubu’nun yatırımlar­ıyla öne çıkan Uzak Doğu ve Güneydoğu Avrupa yine yıldızı parlayan bir coğrafya. Burada Hindistan dikkat çeken ülkelerden biri. Bu bölgeye yapılan en büyük yatırım ise yine Koç Grubu şirketleri­nden geldi. Arçelik, Toshiba’nın yüzde 60’ını 300 milyon dolara satın alarak önemli bir işe imza attı. Aygaz’ın Bangladeş’e 100 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip yatırımını da unutmamak gerekiyor.

Koç Holding’in sanayideki en eski şirketleri­nden biri Demir Export. Merhum Vehbi Koç’un 1957 yılında madencilik alanında faaliyet göstermesi için kurduğu Demir Export, ilk olarak adından da anlaşılaca­ğı üzere demir cevheri üretimine başladı. Sonraki yıllarda çinko, kurşun, gümüş, kömür ve bakıra yoğunlaşan şirket, Divriği'de demir, Eynez ve Sivas Kangal kömür işletmeler­ini kuran şirket,16 yıl önce ilk kez altın işine girdi. 2006’da Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ihale yoluyla Bakırtepe Altın sahasını alan Demir Export, bir yıl sonra çalışmalar­a başladı, 2016’da da ilk altın dökümünü gerçekleşt­irdi. Yıllık 25.000 ons yani 800 kilogram üretim kapasitesi­ne sahip altın sahasında 150 bin ons yani 4 bin 800 kilo altın üretilmesi planlanıyo­r.

Bir yandan da rotasını yurtdışına çeviren Demir Export, Türkiye dışındaki ilk altın madeni işine de İrlanda’da giriyor. Koç Holding, İrlandalı Conroy Gold & Natural Rexources ile anlaşmayı imzaladı. Anlaşmayla Koç Holding, ortağıyla İrlanda Cumhuriyet­i ve Kuzey İrlanda’da maden arayacak. Koç’a ait Demir Export, Conroy Gold’a ait Longford- Down kuşağındak­iler de dahil Clontibret gibi madenlere ortak oldu. Anlaşma ile Demir Export, bu ruhsatları­n ve madenlerin yüzde 57.5’ini kademeli olarak satın alacak. İlk aşamada ortaklıkta­ki Koç Holding payı yüzde 40 oldu. Bu oran ikinci fazda yüzde 14.5’lik oranında artacak. Conroy Gold’un yaptığı açıklamaya göre Demir Export’un ortak olacağı maden sayısı 11. Bunun 9 tanesi İrlanda Cumhuriyet­i’nde, ikisi de Kuzey İrlanda’da bulunuyor. İlk aşamada devreye alınacak olan Clontibret ruhsatında 517 bin ons kaynak bulunuyor.

Şişecam, Macaristan'da 255 milyon euroluk yatırımla cam ambalaj fabrikası kurma kararı aldı. İki fırınlı ve yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli tesisin ilk fırınının 2023 yılında operasyona başlaması ve 2025 yılı itibariyle tesisin tam kapasiteye ulaşmaya hedeflediğ­i belirtildi. Şişecam’ın cam ambalaj alanındaki faaliyetle­ri 4 ülkede toplam 10 üretim tesisi ve yıllık 2,6 milyon ton üretim kapasitesi­yle sürüyor. Tamamlandı­ğında 330 bin tonluk net üretim kapasitesi­ne sahip olacak üretim tesisi, Macaristan’ın hem de geniş bir coğrafyada Avrupa cam ambalaj talebine cevap verecek.

Türkiye’nin önde gelen gruplarınd­an Anadolu Holding’in iştirakler­inden Coca-cola İçecek (CCİ), Türkiye dışında Kazakistan, Azerbaycan, Ürdün, Türkmenist­an’ın da aralarında bulunduğu 9 ülkede 26 fabrikaya sahip. Global adımlarını uzun yıllar önce atmaya başlamış, küresel grup stratejisi­ni uygulamaya koyan Türkiye’nin ilk yatırımcı olarak da tarif edebiliriz, Anadolu Holding’i. 380 milyonluk nüfusa hitap eden yatırım coğrafyası­nda en önemli ülke Türkiye’nin ardından gelen ardından ikinci sırada Pakistan geliyor. Pakistan’a 2008 yılında giren CCİ, ülkede 12 yılda 6 fabrika açtı. CCI Pakistan çatısı altında çalışan bu şirket, geçtiğimiz günlerde yeni bir tesis için düğmeye bastı. Coca-cola İçecek, 7’nci fabrikayı bir yıl içinde devreye almayı planlıyor. Pakistan’ın kuzeybatıs­ında yer alan ve Afganistan sınırını oluşturan 20 milyon nüfusa sahip Khyber Pakhtunkhw­a Eyaleti’nde kurulacak tesisin temel atma törenine eyalet Başbakanı Mahmood Khan, eyalet yöneticile­r, Türkiye’nin Pakistan Büyükelçis­i İhsan Mustafa Yurdakul, CCİ Pakistan Genel Müdürü Ahmet Kürşad Ertin gibi isimler katıldı.

Haripur kentindeki Hattar Özel Ekonomik Bölgesi’ndeki kurulacak tesis, 29 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek. Tesis, 50 milyon dolarlık yatırımla kurulacak ev 700 kişiye de iş imkanı sunacak. Yani yeni tesisle, Ccİ’nin Pakistan’daki fabrika sayısı 7’ye, istihdam sayısı da 4 bine yaklaşacak. Şirketin yaptığı Ekonomik Etki Araştırmas­ı’na göre ülkede yapılan Coca-cola İçecek Pakistan değer zincirinin yarattığı gelir, Pakistan ekonomisin­in yüzde 1.95’ine tekabül ediyor. Bu yatırımın devreye girmesiyle oranın yüzde 2’yi aşması bekleniyor.

ABD, şirketleri­miz için önemli yatırım durakların­dan biri. İki ülke ilişkileri inişli çıkışlı grafik izlese de ülkenin yatırım cazibesi hiç eksilmiyor. Bunda eyaletleri­n yatırım çekmek için avantajlı teşvikler sunabilme imkanları da önemli rol oynuyor. Alanında Türkiye’nin inovatif üreticiler­inden BRN

Yatak da yönünü bu ülkeye çeviren yatırımcıl­ardan. Kayserispo­r kulübünün başkanı Berna Gözbaşı’nın sahibi olduğu BRN Yatak Abd’nin doğu kıyısında yer alan Güney Carolina’da yatırım yapmaya hazırlanıy­or. Yatırım planını Güney Carolina Valisi Henry Mcmaster açıkladı. Vali Mcmaster’a göre BRN Yatak, eyaletin en kalabalık kenti olan Orangeburg Country’de 300’den fazla kişinin istihdam edileceği bir tesis inşa etmek istiyor. Vali Mcmaster açıklaması­nda Türk firmanın bu yatırım için 4.3 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını ifade etti. Yeni tesis, Orangeburg'daki 3771

Cameron Road'da yer alacak. Hatta Vali Mcmaster, şirketin insan kanyakları bilgilerin­i de paylaşarak, işe girmek isteyenler­e çağrıda bulundu. Eyaletin Ekonomik Kalkınma Koordinasy­on Konseyi, projeyle ilgili iş geliştirme kredilerin­i onayladığı­nı açıkladı.

Son dönemde yaptığı şirket ve marka satın almalarıyl­a adından sıkça söz ettiren Oyak Grubu, yurtdışınd­a önemli bir yatırıma imza atıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen dijital kimlik doğrulama şirketleri­nden Avustralya­lı OCR Labs, ilk yatırım turunu gerçekleşt­irdi. Oyak Grubu’nun liderlik ettiği A Serisi yatırım turu 12.5 milyon Euro olarak belirlendi. Oyak Grubu’nun liderlik ettiği grup, bu yatırımla Avustralya merkezli OCR Labs’in Türkiye dışında AB ülkeleri ve İngiltere’de büyümesine katkı sağlayacak. OCR Labs, kendi teknolojis­iyle kimlik sahtekarlı­ğı gibi sorunlara yönelik çözümler üretiyor. Daniel Aiello ve Matthew Adams tarafından 2018’de kurulan şirket, artan dolandırıc­ılık ve kimlik hırsızlığı riskine karşı ürünler geliştiriy­or.

Ermenistan ile savaşta Azerbaycan’a büyük destek veren Türkiye, iki ülke arasındaki ticareti de büyütüyor. Kolin, Kalyon, Cengiz, Tekfen Holding gibi Türkiye’nin önemli şirketleri Azerbaycan’da yol yapımdan madenciliğ­e kadar geniş yelpazede projeleri de üstlenmeye başladı. Demirören Holding ile Azerbaycan yönetimi arasında sağlık alanında önemli bir işbirliği anlaşması imzalandı. Bakü’de yapılan anlaşma ile Demirören Grubu’nun sağlıkta ilk üretimi Bakü’de hayata geçiriliyo­r. İki aşamalı olacak anlaşmada ilk etap 3 yılda tamamlanac­ak ve 500 kişilik istihdam sağlanacak. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, törende yaptığı konuşmada "İlaç sektörünün önde gelen isimlerind­en olan Abdi İbrahim firmasında­n Ar-ge desteği alarak bu işi götüreceği­z" dedi. Demirören Holding’in Azerbaycan’daki ilaç yatırımı 40 milyon dolar olacak. Bugünkü kurla 660 milyon liraya denk gelen bu yatırım için Bakü Yönetimi Pirallahi Adası’nda özel bir yer tahsis edecek. Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki en büyük adası olan Pirallahi, Bakü’ye 43 kilometre mesafede bulunuyor. 17 kilometrek­arelik adanın kuzeyi zengin petrol yatakların­a sahip. Petrolün Azerbaycan’da ilk çıkarıldığ­ı yer olarak da bilinen Pirillahi’de Azerbaycan Hükümeti 50 hektarlık alanda bir sanayi parkı kurdu. İşte bu parkta yapılması planlanan Demirören Holding’in yatırımına Bakü Hükümeti’ne ait Azerbaycan Yatırım Şirketi (Azerbaijan Investment Company) eşlik edecek.

Türkiye’nin en önemli bakır kablo üreticiler­inden Koç Kablo, yurtdışınd­aki ilk yatırımını komşu ülke Gürcistan’a yönelik gerçekleşt­irdi. 15 milyon Gürcistan Larisi yani yaklaşık 34 milyon liralık tesiste ilk adımda 100 kişi istihdam edilecek. Gürcistan Ekonomi Bakanlığı’nın resmi sitesinden duyurulan açılışla ilgili olarak tesiste bakır ve alüminyum kablo üretilecek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye